Pekka Niskanen Teheran Dark Metal

9.8.–1.9.2019

Valokuvagalleria Hippolyte

Pekka Niskanen tarkastelee näyttelyssään Teheran Dark Metal iranilaista metallimusiikkia. Samalla se piirtää runollista muotokuvaa musiikista yhteisöjä rakentavana ja identiteettejä tuottavana kokemuksena. Teheran Dark Metal on kudelma henkilökohtaisesta elämästä, todellisuudesta ja unelmista. Ennen kaikkea se kertoo osallisuudesta kansainväliseen heavy metal -yhteisöön yhteiskunnassa, johon länsimaissa suhtaudutaan voimakkain mielikuvin ja ennakkoluuloin.

Valokuvagalleria Hippolytessä esillä olevassa dokumenttielokuvassa seurataan teheranilaisen Dark Matter –yhtyeen arkea. Dokumentti henkilöityy kahden nuoren miehen, Aria Moghaddamin ja Mehdi 14 Cherikin, elämään utuisten kahviloiden ja studioiden seinien sisäpuolella. Projekti on saanut alkunsa sattumanvaraisen kahvilaan sijoittuneen kohtaamisen myötä. Niskanen kiinnostui kahvilan keskeisestä asemasta opiskelijoiden, filosofien ja taiteilijoiden suosimana tilana. Samalla Moghaddamin ja 14 Cherikin yhtye kuvastaa iranilaisen yhteiskunnan monimuotoisuutta.

Niskanen soveltaa työskentelyssään yhteisötaiteellista ja keskustelevaa metodia. Hän seurasi kuinka Dark Matter Band harjoitteli kotona ja studiossa Theory of X -kappaletta aina uudelleen ja uudelleen, kävi kuuntelemassa trash- ja gothic metal -musiikkia Teheranin Shahrzad-teatterissa ja seurasi kahvilassa Mestarien liigan jalkapallo-otteluja yhtyeen jäsenten ja heidän ystäviensä kanssa. Samalla Moghaddam ja 14 Cheriki kertoivat Niskaselle avoimesti henkilökohtaisistakin ongelmistaan. Niskaselle paikka ja paikkaan sijoittuneet yksilöt tuottavat itsessään esityksen – hän on kiinnostunut kyseisestä esityksestä ja siitä, mitä se pyrkii kertomaan.

Iranian Metal Coffee -dokumenttielokuvan pituus on 29 minuuttia.

Pekka Niskanen (s. 1961) on mediataiteilija, elokuvatekijä, tutkija sekä kuvataiteen tohtori, joka on esittänyt teoksiaan vuodesta 1990 lähtien museoissa, gallerioissa sekä elokuvafestivaaleilla ympäri Eurooppaa, Pohjois-Amerikkaa ja Aasiaa. Hän on kuratoinut useita näyttelyitä mm. Helsingin taidemuseolle, Ateneumille, Ruhrin alueen kulttuuripääkaupunkinäyttelyyn (Dortmund, Saksa), Pohjoismaiselle Taidekeskukselle sekä Työväenmuseo Werstaalle. Niskasen teoksia on hankittu mm. Kiasman, HAM:n, Vilnan nykytaiteen keskuksen, Alankomaiden Taideakatemian, Espoon kaupungin ja yksityisten keräilijöiden kokoelmiin. Vuonna 2012 Yle TV1 esitti Niskasen ohjaaman dokumenttielokuvan Virtuaalinen sota, joka kertoo Venäjältä Eurooppaan paenneista tšetšeenipakolaisista. Etelämannerta ja Burmaa kuvaava videoinstallaatio Can You Hear Me, oli esillä Valokuvagalleria Hippolytessä vuonna 2013. Pariisin marraskuun 2015 terrori-iskuista Niskanen toteutti videoteoksen Yhteisöterrorit, minkä lisäksi hän on kirjoittanut Isisin terroriteoista kaksi tutkimusartikkelia. Iskujen aikaan Niskanen asui vastapäätä Bataclan-teatteria, jonka viereisellä kadulla ja teatterissa terroristit tappoivat 90 ihmistä. Joulukuussa 2018 Niskanen pakeni Strasbourgin keskustassa Isisin terroristia, joka surmasi viisi ihmistä. www.pekkaniskanen.com

Näyttely on saanut tukea AVEK:ilta, Suomen Kulttuurirahastolta, Taiteen edistämiskeskukselta, ja Oskar Öflunds Stiftelseltä. Näyttelyä tukee myös EMMA – Espoon modernin taiteen museo.

 

Pekka Niskanen
Teheran Dark Metal
Valokuvagalleria Hippolyte
9.8.–1.9.2019
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16

kuva: AliReza Marjoy, 2019