Pekka Niskanen Teheran Dark Metal

9.8.–1.9.2019

Fotogalleri Hippolyte

Pekka Niskanen granskar i sin utställning Teheran Dark Metal iransk heavy metal. Samtidigt tecknar utställningen ett poetiskt porträtt av musik som en upplevelse som bygger gemenskaper och skapar identiteter. I Teheran Dark Metal sammanflätas privatliv, verklighet och drömmar. Framförallt berättar utställningen om delaktighet i den internationella heavy metal-gemenskapen i ett samhälle som vi i västerländerna förhåller oss till med starka föreställningar och fördomar.

I dokumentärfilmen som visas på Fotogalleri Hippolyte följer vi bandet Dark Matters vardag i Teheran. Dokumentären gestaltar två unga män – Aria Moghaddam och Mehdi 14 Cheriki – och deras liv inne på dimmiga kaféer och i studior. Projektet tog sin början efter ett sammanträffande som ägde rum på ett kafé. Niskanen blev intresserad av kaféets centrala ställning som populärt ställe för studerande, filosofer och konstnärer. Moghaddams och 14 Cherikis band återspeglar också det iranska samhällets mångfald.

Niskanen tillämpar i sitt arbete en gemenskapskonstnärlig och diskuterande metod. Han följde med hur Dark Matter Band övade låten Theory of X hemma och i studion om och om igen, gick och lyssnade på trash- och gothic metal på Shahrzad-teatern i Teheran och följde med Champions League-fotbollstävlingen på kafé tillsammans med bandmedlemmarna och deras vänner. Samtidigt berättade Moghaddam och 14 Cheriki öppet för Niskanen till och med om sina personliga problem. För Niskanen formar platsen och individerna på platsen själva en föreställning – han är intresserad av just denna föreställning och vad den försöker förmedla.

Dokumentärfilmen Iranian Metal Coffee är 29 minuter lång.

Pekka Niskanen (f. 1961) är mediakonstnär, filmmakare, forskare och doktor i bildkonst. Han har ställt ut sina verk sedan år 1990 på museer, gallerier och filmfestivaler runtom i Europa, i Nordamerika och i Asien. Han har kuraterat ett flertal utställningar, bl.a. för Helsingfors konstmuseum, Ateneum, Ruhrområdets kulturhuvudstad (Dortmund, Tyskland), Nordiskt konstcentrum och Arbetarmuseet Werstas. Niskanens verk har köpts till bl.a. Kiasmas, HAM:s, Vilnius center för samtidskonsts, Nederländernas Konstakademis, Esbo stads och privata samlares samlingar. År 2012 visade Yle TV1 dokumentärfilmen Det virtuella kriget, som är regisserad av Niskanen och berättar om tjetjenska flyktingar som flytt från Ryssland till Europa. Videoinstallationen Can You Hear Me, som skildrar Antarktis och Burma, visades på Fotogalleri Hippolyte år 2013. Niskanen gjorde ett videoverk, Samhällsterror, om terrorattacken i Paris i november 2015. Därtill har han skrivit två forskningsartiklar om Isis terrordåd. Niskanen bodde mittemot Bataclan-teatern, då terroristerna under attackerna dödade 90 personer i teatern och på gatan bredvid. I december 2018 flydde Niskanen undan en Isis-terrorist som dödade fem personer i centrum av Strasbourg. www.pekkaniskanen.com

Utställningen har erhållit understöd från AVEK, Finska Kulturfonden, Centret för konstfrämjande, Oskar Öflunds Stiftelse. Utställningen stöds också av EMMA – Esbo moderna konstmuseum.

 

Pekka Niskanen
Teheran Dark Metal
Fotogalleri Hippolyte
9.8.–1.9.2019
Öppet: tis-fre 12-17, lö-sö 12-16

bild: AliReza Marjoy, 2019