11.1.–3.2.2013, KONTORprojects: Louise Bøgelund Saugmann & Jenny Nordquist

HIPPOLYTE STUDIO
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), 00120 Helsinki, +358 9 612 33 44, www.hippolyte.fi

Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16

11.1.–3.2.2013
KONTORprojects:
LOUISE BØGELUND SAUGMANN & JENNY NORDQUIST
Nature Nurture

 

Nature Nurture näyttelyn kaksi taiteilijaa lähestyvät tilapäisyyden ja rappeutumisen teemoja projekteissaan Attracted to moths sekä It will get better if you move to the countryside. Teokset tutkivat erilaisista lähtökohdistaan voimattomuuttamme ihmiskehon ja sitä ohjaavien prosessien edessä.

Louise Bøgelund Saugmannin Attracted to Moths (Viehtynyt koiperhosiin) tutkii pihlajankehrääjäkoin (Yponomeuta Padella) maailmankaikkeutta. Pihlajankehrääjäkoi on tuholaishyönteinen, joka elää kesäisin tietyissä puulajeissa. Se ympäröi kasvin suurella silkkimäisellä harsolla, suojellakseen itseään ympäröivältä maailmalta.

Luonnon ja kulttuurin suhteen tekee kiehtovaksi luonnon oman vapaan tahdon ja ihmisen kontrollintarpeen välinen paradoksi. Koiperhonen ei pyytele lupaa harsonsa luomiseen vaan tekee sen sinne missä olosuhteet niin sallivat. Kautta aikojen tarve hallita luontoa on ajanut ihmiskunnan muokkaamaan sitä, mutta vaikka elämmekin teknologian täyttämässä yhteiskunnassa on kehomme silti orgaaninen siinä missä ulkona kasvavat kasvit. Sen kautta olemme lähemmässä yhteydessä orgaaniseen maailmaan ja pihlajankehrääjäkoihin kuin uskommekaan.

Jenny Nordquistin It will get Better if you move to the countryside (Asiat muuttuvat paremmiksi, jos muutatte maalle) tutkii sitä miten fyysiset muutokset vaikuttavat identiteettiimme. Tahdoton metamorfoosi, jonka kohteeksi joudumme sairauden tai muun fyysisen kärsimyksen myötä uudelleenasettaa kehon ja sielun välistä tasapainoa. Sarjan valokuvat ja veistokset tulevat osasiksi tarinaa olemassaolosta ja kehon rappeutumisesta; ihmisinä ponnistelemme vastataksemme omaa käsitystämme itsestämme ja mielikuvaa jonka uskomme muilla meistä olevan.

Etsiessämme fyysistä ja henkistä helpotusta teemme valintoja myös perinteisen ja vaihtoehtoisen lääketieteen välillä. Voimme joko seurata tieteellisesti todennettuja diagnooseja tai tutkia vaikeaselkoisempaa luontaishoitojen viidakkoa. Sarjan teokset koskettelevat myös dilemmaa, jossa jatkuva parantumisen tavoittelumme tuottaa vain enemmän hämmennystä kuin ratkaisuja.

 

Louise Bøgelund Saugmann asuu ja työskentelee Kööpenhaminassa, Tanskassa. Hän on valmistunut The Arts Institute at Bournemouthista 2004 ja hänen teoksiaan on ollut laajasti esillä näyttelyissä. Hänen työskentelynsä taustalla on kiinnostus tiloihin, jotka edustavat kulttuurillista epätasapainoa ja epämukavuutta.

Jenny Nordquist (syntynyt 1977, Ruotsissa) on valmistunut (MA) vuonna 2004 Goldsmiths Universitysta Lontoossa sekä (BA) 2001 London College of Communicationista. Teoksissaan Nordquist tutkii olemassaolon, identiteetin ja rappeutumisen kysymyksiä. Nordquistin teoksia on ollut esillä kansainvälisesti, esim. Singapore International Photography Festival, Kunsthal Rotterdam, Northern Gallery for Contemporary Art (UK), Gallery Format (Ruotsi), Brighton Photo Fringe, Kunsthal Charlottenburg (Tanska)

 

Louise Bøgelund Saugmann ja Jenny Nordquist ovat yhdessä perustaneet ja johtavat KONTORprojects – näyttelytilaa Kööpenhaminassa, Tanskassa.

KONTORprojects on taiteilijajohtoinen näyttelypaikka, joka on erikoistunut innovatiiviseen nykyvalokuvataiteeseen. Se tavoitteena on esittää välinettä eteenpäin vievää valokuvaa sekä tutkia epätavanomaisempia aiheita ja esitystapoja samalla selvittäen mitä valokuva voi taiteenmuotona saavuttaa. Ohjelmistoon kuuluu sekä yksityis- että ryhmänäyttelyitä ja performansseja yhteistyössä niin etabloituneiden taiteilijoiden kuin tuoreidenkin kykyjen kanssa.

www.kontorprojects.dk

 

Näyttelyä ovat ystävällisesti tukeneet: Grosserer L. F. Foghts Fond, Knud Højgaards Fond and  A.P. Møller og HustruChastine Mc-Kinney Møllers Fond.

 

Attracted to Moths, Still Life #8, ©Louise Bøgelund Saugmann, 2011
Louise Bøgelund Saugmann, Attracted to Moths, Still Life #8, 2011

HIPPOLYTE STUDIO
Georgsgatan 8–10 (innergård), 00120 Helsingfors, +358 9 612 33 44, www.hippolyte.fi
Öppet: tis–fre 12–17, lör–sön 12–16

11.1.–3.2.2013
KONTORprojects:
LOUISE BØGELUND SAUGMANN & JENNY NORDQUIST
Nature Nurture

 

Nature Nurture visar hur två bildkonstnärer närmar sig gränsöverskridandets och förfallets tematik i sina två projekt: Attracted to moths (Attraherad av mal) och It will get better if you move to the countryside (Det blir bättre om du flyttar till landet). Från två olika biologiska utgångspunkter undersöker verken människans kraftlöshet inför symbiosen som existerar mellan människans kropp och den organiska processen som vi kontrolleras av.

Louise Bøgelund Saugmanns Attracted to Moths (Attraherad av mal) udersöker den föräderliga spinnmalens, Yponomeuta Padellas universum. Den föränderliga spinnmalen är en pest som om somrarna lever i vissa träd, som den omger med stora silkesaktiga nät för att försvara sig själv mot hot i omgivningen.

Förhållandet mellan naturen och kulturen är fascinerande eftersom det finns en paradox mellan naturens egna fria vilja och människans behov att kontrollera den. Malen ber inte om lov då det skapar sitt nät. Malen skapar nätet där det finns gynnsamma förutsättningar för att göra det. Genom historien har viljan att utmana och kontrollera naturen drivit människan till att kultivera naturen och försäkra sin dominans. Vi lever i ett teknologiskt samhälle, men samtidigt är våra kroppar lika organiska som växterna utanför. På detta sätt har vi mera gemensamt med den organiska världen och den föränderliga spinnmalen än vi tror.

I verket It will get Better if you move to the countryside (Det blir bättre om du flyttar till landet) tar fotokonstnär Jenny Nordquist utgångspunkt i sin personliga metamorfos och undersöker hur vår identitet påverkas av fysisk förändring. Den ofrivilliga metamorfos vi upplever vid sjukdom och fysiskt lidande omdefinierar balansen mellan kropp och själ.

Fotografierna och skulpturerna blir fragment av en berättelse om existentialismen och kroppsligt förfall, vi som människor kämpar för att matcha den bild vi har av oss själva, och den bild vi tror andra har av oss. I vårt sökande efter fysisk och psykisk lindring kan vi välja mellan konventionell behandling och alternativ medicin. Vi kan följa den vetenskapligt verifierade diagnosen eller utforska den mera obestämda djungeln av naturliga läkemedel. Verken hantera dilemmat, hur vår ständiga strävan efter behandling och bot kan producera mera förvirring än ett slut. It will get better if you move to the countryside blir en kommentar till vår maktlöshet inför den symbios som finns mellan den mänskliga formen och den organiska process som kontrollerar oss.

 

Louise Bøgelund Saugmann (född i Köpenhamn, Danmark) bor och arbetar i Köpenhamn. Hon utexaminerades med Honours First Class i fotografi från The Arts Institute i Bournemouth, UK år 2004 och har haft ett flertal utställningar sedan dess. Hennes verk har sitt ursprung i ett intresse för rum som representerar kulturens obalans och oro. Hon är en av det två grundarna och ledarna för KONTORprojects.

Jenny Nordquist (född i Landskrona, Sverige 1977). Hon examinerade med en magisterexamen i bild och kommunikation från Goldsmiths University år 2004. Tidigare har hon tagit en kandidatexamen i fotografi på London College of Communication. Efter att ha varit verksam fotokonstnär i London i mer än ett decennium arbetar hon nu från Köpenhamn. Jenny’s arbete har varit utställda runt om i världen på museer, konstgallerier och festivaler som t.ex. Kunsthal Rotterdam, Northern Gallery for Contemporary Art (UK), Singapore International Photography Festival, Brighton Photo Fringe.

 

Louise Bøgelund Saugmann och Jenny Nordquist har tillsammans grundat utställningsrummet KONTORprojects som de också leder i Köpenhamn, Danmark.

KONTORprojects är ett konstärsdrivet utställningsrum i Köpenhamn tillägnat nyskapande samtida fotokonst. Syftet är att visa fotografi som för fram mediet och undersöker okonventionella ämnen samt presenterar vad fotografi kan åstadkomma som konstform. Programmen inkluderar separat- och grupputställningar samt performance i samarbete med såväl etablerade konstnärer som unga talanger.

www.kontorprojects.dk

 

Utställningen har vänligen understötts av: Grosserer L. F. Foghts Fond, Knud Højgaards Fond och A.P. Møller og HustruChastine Mc-Kinney Møllers Fond.