Keskustelutilaisuus 11.9.2013: Kanerva Cederström, Kari Yli-Annala & Jaakko Ruuska

VALOKUVAGALLERIA HIPPOLYTE
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), 00120 Helsinki, +358 9 612 33 44, www.hippolyte.fi

 

Keskustelutilaisuus ”Elokuvan aika ja paikka” keskiviikkona 11.9. klo 17

Kanerva Cederströmin ja Riikka Tannerin TRANS-AMERIKA -näyttelyn innoittamassa keskustelussa mukana kriitikko, tutkija Kari Yli-Annala, elokuvaohjaaja ja esitystaiteilija Jaakko Ruuska sekä elokuvaohjaaja Kanerva Cederström.

Tervetuloa!

 

Ranskalainen elokuvateoreetikko ja -filosofi Raymond Bellour on todennut:

”Salissa, pimeässä koettu elokuvan projisointi, jonka aika on enemmän tai vähemmän kollektiivisen näytöksen ennakkoon määritelty, on muodostunut ja tulee pysymään havainnon ja muistin ainutkertaisen kokemuksen ehtona. Se määrittelee katsojansa, mikä tahansa muu katselun tilanne muuttaa sitä enemmän tai vähemmän. Ja yksistään sitä voidaan kutsua elokuvaksi.”

Keskittyminen, havaitseminen, muistaminen… Miten näyttelytilassa koettu videoinstallaation kokemus eroaa tästä Bellourin esittämästä teesistä? Mitä se merkitsee teoksen tekijöille toteutusvaiheessa, kuvauksessa, leikkauksessa, äänisuunnittelussa, esitystekniikassa? Muuttuuko keskittyminen, havaitseminen tai muistaminen videoinstallaatiota katsottaessa? Mitä uusia sensorisia ja esteettisiä ulottuvuuksia videoinstallaatio on tuottanut katsojille? Mihin loppuu elokuva ja mistä alkaa —– niin, mikä?

Näistä ja monista muista jo vuosia elokuva- ja kuvataiteilijoita kiinnostaneista ja kiivastuttaneistakin kysymyksistä keskustellaan Hippolyte Studiossa 6.-29.9.2013 esillä olevan TRANS-AMERIKA-installaation inspiroimina.

 

Keskustelijat:

Kanerva Cederström (s. 1949) on helsinkiläinen elokuvaohjaaja, joka on urallaan ohjannut jo yli 20 dokumentti- ja essee-elokuvaa. Hänen tuotannolleen leimallisia ovat ajan kulumisen, sen kokemisen ja muistin teemat sekä läheinen suhde kirjallisuuteen ja kuvataiteeseen. Cederström on työskennellyt Taideteollisessa Korkeakoulussa dokumenttielokuvan professorina vuosina 2003-2010. Vuonna 2001 hän vastaanotti elokuvataiteen valtionpalkinnon.

Kari Yli-Annala (s. 1965) on kuvataiteilija sekä liikuvan kuvan teorian ja historian tutkija ja opettaja. Hän on liikkuvan kuvan levitysosuuskunta FixCin sekä Kokeellisten taiteiden nomadisen akatemian perustajajäseniä ja toimii myös audiovisuaalisen AAVE-festivaalin taiteellisena johtajana. Yli-Annalan videoteoksia on ollut esillä yksityisnäyttelyissä sekä lukuisilla mediataidefestivaaleilla eri puolilla maailmaa.

Jaakko Antero Ruuska (s. 1981, Savonlinna) on elokuvantekijä, esitystaiteilija ja valokuvaaja. Ruuska (MA, Dokumentaarinen elokuva, Aalto-yliopisto 2012) toteutti kesällä 2013 pitkän kokemuksellisen vaelluksen osana keskeneräistä dokumentaaria. Hän on ollut Toisissa tiloissa -esitystaiteen ryhmän jäsen vuodesta 2010. Ruuskan yksityisnäyttely On Strange Grounds järjestettiin Valokuvagalleria Hippolytessä vuonna 2011.