17.10.2015 Yhteisötaideseminaari: Taiteilijat muutostekijöinä yhteisöissä

Seminaari on osa DYSTOPIA/UTOPIA-näyttelyä Valokuvagalleria Hippolytessä 2.–25.10.2015.

Dystopia/Utopia on taiteilijaduo Tärähtäneiden ämmien (Katriina Haikala & Vilma Metteri, FI) ja valokuvaaja Gabriel Mellanin (USA) yhteinen valokuvaukseen ja skenaariotyöskentelyyn pohjautuva taideprojekti. Se toteutettiin vuosina 2013 ja 2014 Koneen Säätiön tuella Saaren kartanon residenssissä Mynämäellä. Projekti on tällä hetkellä menossa lokakuuhun 2015 asti pääkaupunkiseudulla Myrsky-rahoituksella.

Dystopia/Utopia-taideprojekti on toteutettu yhteistyössä 12-17-vuotiaiden, syrjäytymisvaarassa olevien nuorten kanssa. Nuoret ovat yhdessä taiteilijoiden kanssa tehneet valokuvauksen keinoin näkyviksi omia tulevaisuuden näkymiään dystopia- ja utopia-käsitteiden kautta. Dystopia/Utopia-näyttely Valokuvagalleria Hippolytessä koostuu paitsi projektissa mukana olleita nuoria esittävistä triptyykkimuotokuvista, myös dokumentaatiokuvista projektin matkan varrelta.

Dystopia/Utopia-näyttelykokonaisuus on osa Valokuvagalleria Hippolyten ja Saaren kartanon vuonna 2013 alkanutta näyttely-yhteistyötä.

 

TAITEILIJAT MUUTOSTEKIJÖINÄ YHTEISÖISSÄ
-yhteisötaideseminaari

Aika: lauantai 17.10.2015 klo 12-18
Paikka: Valokuvagalleria Hippolyte, Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, 00120 Helsinki

Tapahtuma facebookissa

Vapaa pääsy, galleriassa on tilaa n. 50 ensimmäiselle, tervetuloa!

 

OHJELMA

11.45
Kahvitarjoilu

12.00
Tervetuloa seminaariin!
Avauspuheenvuoron esittävät taiteilijat Katriina Haikala ja Vilma Metteri

12.10
Taiteen edistämiskeskuksen erityisasiantuntija Henri Terho
Mitä mahdollisuuksia yhteisötaide tarjoaa yhteiskunnallisesti rahoittajan näkökulmasta?

Terho käsittelee yhteisötaiteen erityispiirteitä suhteessa suomalaisen taiderahoituksen rakenteisiin.

13.00
Taiteilijat Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen
Kun taiteilija ei ole läsnä

Kalleinen ja Kochta-Kalleinen puhuvat kokemuksistaan osallistavan taideprojektin päättymisen jälkeisistä prosesseistä, sekä teoksistaan, joissa heidän fyysistä läsnäoloaan ei ole tarvittu – vai onko?

14.00
Toimittaja, kulttuurihäirikkö Jari Tamminen
Kulttuurihäirintä aktivismin muotona. Mitä kulttuurihäirinnällä voidaan saavuttaa?

Kulttuurihäirinnän voi määritellä akateemisesti kalskahtavasti taiteen ja aktivismin rajapinnassa tapahtuvaksi toiminnaksi, jolla tehdään valtarakenteita näkyväksi ja kyseenalaistetaan ne.

14.45
Saaren kartanon yhteisötaiteilija Pia Bartsch
Saaren seireenit, Siniset Enkelit ja Heinosen Kesäretkeläiset – yhteisötaiteen ihmeitä maaseudulla

Saaren kartanon työpajoissa kehitämme ja toteutamme yhteisötaideprojekteja osallistujien kanssa. Projekteissa todellinen kohtaaminen, luottamus, keskinäinen kunnioitus ja tasa-arvo toimivat lähtökohtina.

16.00
Taiteilija Jani Leinonen
Provokaatio yhteiskunnallisen keskustelun avaajana

Synnyttääkö provokaatio hedelmällistä keskustelua vai kärjistääkö se vain äärilaidat huuteluksi mediassa? Onko provokaatio keino herättää ihmiset kokemaan asioita eikä vain ajattelemaan niitä?

16.45
Tärähtäneet ämmät: Katriina Haikala & Vilma Metteri
Taideprojekti yhteisön rakentajana, yksilön rohkaisijana ja autonomisuuden tunteen kasvattajana.

Tärähtäneet ämmät esittelevät Dystopia/Utopia-projektin, joka on toteutettu yhteistyössä syrjäytymisvaarassa olevien nuorten kanssa. Mukana puheenvuorossa myös yksi projektiin osallistuneista nuorista.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Seminaarin puhujat

Pia Bartsch on toiminut yhteisötaiteellisissa hankkeissa lähes 10 vuotta. Maaliskuussa 2012 Bartsch aloitti Saaren kartanon yhteisötaiteilijana. ”Työssäni minua kiinnostaa ihmisten arki, sen merkitys ja merkityksellisyys. Minulle on tärkeää, että ihmiset saavat projektien kautta kohdata sekä itsensä että toisensa. Uskon, että yhteisötaiteellinen prosessi tasavertaistaa ihmistä. Yhteisötaiteilijana oleminen on minulle etuoikeus ja elämäntapa.

Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta-Kalleinen ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2002 eri välinein (kuten elokuva, tapahtuma ja todellisuuspeli). He luovat osallistavia tilanteita, jotka tarjoavat alustoja yhteiskunnallisten ja sosiaalipsykologisten ilmiöiden kollektiiviselle käsittelylle. Heidän teoksensa käsittelevät yhteiskuntaa, utopioita ja ihmisyyttä yleensä yksilöiden kautta. Kalleinen & Kochta-Kalleinen ovat esittäneet töitään näyttelyissä maailmanlaajuisesti. Vuonna 2012 he saivat AVEK- mediataidepalkinnon ja vuonna 2014 Ars Fennica -palkinnon. Heidän uusi näyttelynsä 101 kaikkien puolesta, jossa esiintyy sata Suomen väestön poikkileikkausta edustavaa henkilöä, on esillä Helsingin Taidehallissa 17.10.-22.11.2015.

Jani Leinonen on taiteilija, joka käsittelee töissään vallitsevia taloudellisia ja sosiaalisia järjestelmiä. Leinonen puhuu taiteen keinoin yhteiskuntamme kipukohdista, kuten globaaleista konflikteista, taloudellisesta eriarvoisuudesta ja ilmastonmuutoksesta. Leinonen haastaa etsimään vaihtoehtoisia toimintamalleja, joilla vallitsevat, annettuina otetut järjestelmät ja hallitsevat organisaatiot voisi korvata. Leinonen tunnetaan monipuolisista tavoista toimia taiteilijana. Hän hyödyntää taiteessaan niin julkisuutta kuin sosiaalista mediaa perinteisten taidemuotojen lisäksi. Kaksi Leinosen teosta valittiin vastikään katutaiteilija Banksyn Dismaland-taideprojektiin (UK) ja taiteilijan Tottelemattomuuskoulu-näyttely on tällä hetkellä esillä nykytaiteenmuseo Kiasmassa.

Jari Tamminen on Voima-lehden toimittaja ja Häiriköt – Kulttuurihäirinnän aakkoset  -kirjan kirjoittaja. Hän on seurannut kulttuurihäirintänä tunnettua ilmiötä pian 15 vuoden ajan sekä toimittajan että tekijän roolissa.

Henri Terho on Taiteen edistämiskeskuksen erityisasiantuntija. Terho on Varsinais-Suomen ja Satakunnan taidetoimikuntien esittelijä ja vastaa Taiken toiminnasta Lounais-Suomen alueella. Tämän lisäksi Terho työskentelee julkisen taiteen, erityisesti prosenttiperiaatteen mukaisten hankkeiden taustalla. Yhteisötaiteen kannalta tärkeitä tehtäviä ovat Taiken Lounais-Suomen toimipisteen ja Koneen Säätiön yhteiset hankkeet, kuten keväällä 2016 toteutuva yhteisötaiteen triennaali.

Tärähtäneet ämmät on Katriina Haikalan ja Vilma Metterin muodostama taiteilijaduo, joka on aloittanut toimintansa vuonna 2007. Provokatiivisilla projekteillaan Tärähtäneet ämmät haastavat vallitsevat sosiaaliset normit ja yksilön toimintaa rajoittavat kulttuuriset ilmiöt. Tärähtäneet ämmät ovat taiteellisessa työskentelyssään kiinnostuneita erityisesti kauneusihanteisiin, naiseuteen ja tasa-arvoon liittyvistä kysymyksistä. Tärähtäneiden ämmien toiminta on lähtökohdiltaan yleisöä, yhteisöjä ja yksilöitä osallistavaa ja rohkaisevaa. He ovat suunnitelleet ja toteuttaneet useita yhteisötaideprojekteja sekä herättäneet huomiota yleisöä osallistavilla työpajoillaan, performansseillaan ja interventioillaan.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Tiedustelut:
Petronella Grönroos, näyttelykoordinaattori
Valokuvagalleria Hippolyte
+358 50 3799036, petronella.gronroos@hippolyte.fi

Group_Making_of_2013

Tärähtäneet ämmät & Gabriel Mellan, making of Dystopia/Utopia, 2013