Huom: Näyttely on avoinna viimeistä viikkoa 2.–6.3.2021 (ti-to 17-21, pe 11-21.30, la 15-21.30). Tämän jälkeen näyttely sulkeutuu pääkaupunkiseudun koronarajoitusten johdosta.
Jos näyttely jää sinulta näkemättä, voit tutustua sen teoksia ja taiteilijan työskentelyä esittelevään videoon. Videolla Tero Puha puhuu omin sanoin suhteestaan valokuvataiteeseen ja miksi analoginen mustavalkokuva on kulkenut hänellä – digitaalisesti muokatun värikuvan rinnalla – tärkeänä ilmaisuvälineenä koko hänen uransa ajan.
Millaisia ovat näyttelysi pääteemat, kysymykset ja pohdinnat?
Muotokuvia ja kehotutkielmia miehistä sisältävä näyttelyni esittää miehen hahmon herkkänä, omaa identiteettiään, ja samalla toista ihmistä etsivänä olentona. Hän katsoo toista miestä, mutta samalla myös itseään pyrkien löytämään oikean tavan olla maailmassa. Maskuliinisuus näyttäytyy kuvissani välillä herkän haavoittuvana ja toisinaan voimallisena.
Visuaalisesti yhteneväiset kuvat muodostavat näyttelyn ryhmittelyjen kautta poeettisen kokonaisuuden, jonka narratiivit syntyvät mallien hienovaraisista ilmeistä ja eleistä. Kuvien miehissä on kaikessa alastomuudessaan ja eroottisuudessaankin jotain pidättynyttä; hän ei hikoile eikä haise. Hän on etäinen unikuva, jonka seesteinen läsnäolo vasta odottaa halun täyttymystä.
Millainen näyttelysi on ja missä sen teokset on otettu?
Näyttelyä varten olen käynyt läpi kuvamateriaalia vuodesta 1994 alkaen, tähän päivään saakka. Kuvissa esiintyy miehiä elämäni eri jaksoilta Suomessa ja muualla (Lontoo, Pariisi, New York). He ovat olleet ystäviäni, partnereitani, tuttavia ja joskus aivan vieraita. Koen kiinnostavaksi rinnastaa kuviani eri vuosilta ja katsoa millaisia keskusteluja niiden välille syntyy. Uusimmat näyttelyn teokset ovat vuodelta 2020 ja useimmat vanhemmistakin kuvista ovat esillä nyt ensimmäistä kertaa.
Olen palannut tässä näyttelyssä analogisen mustavalkokuvan pariin. Teoksissa pääsevät esiin valokuvauksen peruskäsitteet: valo, muoto ja hetki, joiden avulla tutkin läsnäoloa. Voimakas, pelkistetty valo ja selkeä sommittelu on kuvilleni ominaista, mutta koen mustavalkoilmaisun korostavan erityisellä tavalla sitä, kuinka näen kohteeni, materiaalin ja ympäröivän tilan. Vuoteen 2009 asti sarjan kuvat on kuvattu filmille ja sitä uudemmat digitaalisesti, mutta manuaalitarkenteisia objektiiveja käyttäen. Muusta työskentelystäni poiketen näyttelyn teoksissa ei ole käytetty lainkaan kuvamanipulaatiota. Olen palannut tältä osin juurilleni taiteilijana, suoran valokuvailmaisun pariin.
Kuka olet taiteilijana? Kerro itsestäsi ja suhteestasi valokuvaan.
Tuotantoni keskeisintä teemaa, nykymiehen identiteettiä, olen käsitellyt koko urani ajan poikkitaiteellisesti, pitkäjänteisesti ja johdonmukaisesti. Taiteelliseen tuotantooni on vuosien varrelle kuulunut valokuvanäyttelyitä, kuvasalkkuja, valokuvakirjoja, performansseja, lyhytelokuvia, näyttämöteoksia sekä graafista taidetta. Nykytaiteen kentällä minut tunnetaan varmastikin parhaiten erilaisia kuvamanipulaatioita, graafisia elementtejä sekä performanssia sisältävistä monitaidekokonaisuuksista. Viime vuosina olen siirtynyt yhä enemmän liikkuvan kuvan ja esitystaiteen pariin: koen että elokuvallisissa ja tarinallisissa projekteissa moniammatillinen osaamiseni tulee parhaiten esille.
Teoksiani on useissa merkittävissä julkisissa kokoelmissa Suomessa, kuten Kansallisgallerian / Nykytaiteen museo Kiasman, Suomen valokuvataiteen museon, Helsingin taidemuseo HAMin ja EMMA – Espoon modernin taiteen museon kokoelmissa. Teoksiani on hankittu myös museokokoelmiin Tanskassa ja Japanissa. Minulle myönnettiin vuonna 2014 valokuvataiteen valtionpalkinto ja vuonna 2019 sain Nurmijärven kunnan Konstiniekka-kulttuuripalkinnon.
Tero Puhan työskentelyä on tukenut Suomen kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto. Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Finnfoto.
Tero Puha
Varjojen uni
15.1.–14.3.2021
Hippolyte Korjaamo
Töölönkatu 51 a-b, Helsinki
Avoinna Korjaamon aukioloaikoina: ti-to 17-21, pe 11-21.30, la 15-21.30
Huom! Pandemiatilanne saattaa vaikuttaa näyttelyiden aukioloaikoihin, tarkista aina ajankohtainen tilanne ennen vierailuaisi.
kuva (yllä): Tero Puha, Tony in Alexandra Park, London (2009)
installaatiokuvat (alla): Milla Talassalo