Timo Kelaranta Muusikoita, matkatovereita 25.5.–19.6.2022

Muusikoita, matkatovereita -näyttelyn vanhin kuva on vuodelta 1965 ja suuri osa 1970-luvulta. Noin 30 kuvan kokonaisuus painottuu Timo Kelarannan nuoruusaikoihin, jolloin hän kuvasi lähes pelkästään ihmisiä. Muutama aiemmin julkaisematon muusikkokuva on otettu vuonna 1977 Havannassa, Kuubassa, jossa hän oli Love Records -yhtiön työmatkalla – Valokuvaosuuskunta Saftran jäsenenä hän kuvasi paljon Love Recordsille. Osa valokuvista on Kelarannan ensimmäisistä näyttelyistä vuosilta 1978–1980, joissa pääosassa oli hänen isoisänsä.

Matkatovereita-sana korostaa sitä, että lähes kaikki kuvatut ovat olleet minulle läheisiä ihmisiä. Vanhempana ihmisenä halusin palata alkuun ja nähdä monet tutut kuvat ja kasvot uudestaan. Pidän kokonaisuutta vanhanaikaisena, vanhan ajan valokuvanäyttelynä. Neljänkymmenen vuoden jälkeen hämmästyn sitä, kuinka suoraan ihminen valokuvassa katsoo.

Arvostan hyviä ihmiskuvaajia suuresti, mutta omalta kohdaltani jätin tämän alueen vähemmälle. 1980-luvun alussa palasin siksi mikä oikeasti olin ja olen, vapaaksi taiteilijaksi ja kokeilijaksi. Aloin tehdä kuvia, joissa metodit ja ratkaisut saattoi kyseenalaistaa, vaihtaa suuntaa, uudistua, tehdä omin päin ihan mitä tahansa. Sinänsä, kun nyt katson vanhempia ihmiskuviani, huomaan, että niiden muotokieli noudattaa samaa mustavalkoisen, graafisen pelkistyksen ideaa kuin myöhemmätkin työni.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan myös esseekokoelma nimeltään 2222, jossa on tekstejä taiteesta, elämästä ja kuolemasta. Kelaranta työsti kokoelmaa kolmen vuoden ajan. ”Aluksi naputtelin konetta harvakseltaan, sitten vauhti kiihtyi ja pari vuotta kirjoitin lähes aamusta iltaan. Yksi aihe tuotti uuden, tämä seuraavan, enkä voinut lopettaa ennen kuin kaikki tarpeellinen oli sanottu”, Kelaranta kertoo. Kirja on osa kirjailija Antti Nylénin perustamaa Bokeh-julkaisutaideprojektia.

Näyttelyä on tukenut Finnfoto ja esseekokoelmaa Suomen Tietokirjailijat.

 

Timo Kelaranta (1951) on espoolainen valokuvaaja. Hän valmistui vuonna 1975 Taideteollisesta korkeakoulusta (nykyisin Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu), jossa hän on toiminut lehtorina ja professorina uransa varrella. Hänen teoksiaan on ollut esillä lukuisissa näyttelyissä 1970-luvun puolivälistä alkaen. Kelarannan teoksia on useissa kokoelmissa, kuten Kiasman, Espoon kaupungin, Tukholman Moderna Museetin ja Pariisin Bibliothèque Nationalen kokoelmissa. Helsingissä Kelarannan teoksia on nähty viimeksi vuoden 2021 syksyllä Taidehallin New Perspectives Through Photography -näyttelyssä.

 

Timo Kelaranta
Muusikoita, matkatovereita

25.5.–19.6.2022
Hippolyte Korjaamo (Töölönkatu 51 A-B, 00250 Helsinki)
Aukioloajat Korjaamon aukioloaikojen mukaisesti

 

Kuva: Timo Kelaranta, Joseíto Fernández, 1977