Monimediallisesti, kuvan, musiikin ja videon kanssa työskentelevälle taiteilijalle Hannu Karjalaiselle synestesia, kokemus jossa aistit risteävät ja sekoittuvat, on ollut kiehtova ajatus hänen yhdistellessään omia tekniikoitaan ja kiinnostuksen kohteitaan. Synestesiassa esimerkiksi tuoksut tai numerot herättävät kokemuksia väreistä tai jokin ääni muuttuu voimakkaan tilalliseksi. Vaikka Hippolytessä esillä olevat teokset ovat saaneet alkunsa teknisistä kokeiluista, yhdistyy niissä monta Karjalaiselle tärkeää taustalla vaikuttavaa aihetta arkkitehtuurista ja abstraktista valokuvasta elektroniseen musiikkiin.
Näyttelyssä nähtävät valokuvat ovat jatkumoa Karjalaisen aiemmille RGB-videoteoksille, joissa hän on tutkinut analogisen värivalokuvan muodostumista valoherkälle filmille. Valokuvateosten sarja sai alkunsa Karjalaisen löydettyä kirpputorilta RGB-värierottelusuotimet. Kokeilut ja erilaiset päällekkäisvalotukset punaisella, vihreällä ja sinisellä suotimella synnyttivät värirepeämiä ja sähköisiä väriskaaloja. Kokeilujen tuottamat esteettisesti kiinnostavat tulokset ovat työskentelyn myötä muuttuneet vähemmän keskeisiksi ja keskiöön on noussut visuaaliset pohdiskelut valokuvan olemuksesta ja sen sisältämistä ajan ja historian kerroksista.
Värien yhdistelmät, muodot ja tekstuurit synnyttävät viittauksia taidehistoriaan, filosofiaan, designiin, musiikkiin ja arkisiin asioihin. Näyttelyn nimi Waveforms and Glowworms mukailee brittiläisen Coil-yhtyeen kappaletta (Glowworms/Waveforms), ja viittaa samalla kuvien taustalla oleviin vaikutteisiin. Elektroninen musiikki, sen historia, teknologiat ja prosessit ovat keskeinen inspiraation lähde Hannu Karjalaisen työskentelyssä. Myös abstrakti valokuva ja sen suhde kameran oletettuun yhteyteen todellisuuden esittäjänä on kiinnostanut Karjalaista pitkään ja ohjannut hänen nyt nähtävää työskentelyään. Vaikka abstraktitkin kuvat on aina palautettavissa valokuvaustapahtuman materiaaliseen todellisuuteen, onnistuessaan niissä on kuitenkin myös jokin ennennäkemätön taso, joiden tulkitsemisessa katse kääntyy sisäänpäin omiin muistoihin ja kokemuksiin käsitteellisen viitekehyksen sijaan.
Hannu Karjalainen on monialainen kuvataiteilija, joka tunnetaan parhaiten video- ja valokuvateoksistaan, joissa hän käsittelee mm. arkkitehtuuriin liittyviä kysymyksiä. Karjalainen valmistui valokuvataiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta (nyk. Aalto-yliopisto) vuonna 2005. Hänen viimeisimmät yksityisnäyttelynsä ovat olleet Forum Boxissa Helsingissä, Momentum Boxissa Berliinissä sekä Oulun Taidemuseossa. Hippolytessä Karjalaisella on ollut yksityisnäyttelyt vuosina 2006 ja 2014. Kuvataiteen ohella Hannu Karjalainen tunnetaan myös muusikkona.
Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus sekä Oskar Öflunds Stiftelse sr.
Hannu Karjalainen
Waveforms and Glowworms
28.9.–21.10.2018
Valokuvagalleria Hippolyte
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16
kuva: Hannu Karjalainen, Formation I, 2017