Metanoia on taiteilija Heidi Kilpeläisen monikanavainen videoinstallaatio, joka koostuu Pohjois-Suomen harvaan asutulla maaseudulla pandemian aikana kuvatusta materiaalista. Teos on autoteoreettinen, monitasoinen ja liikkuu menneisyyden ja nykyisyyden välillä. Lähitulevaisuuden skenaariossa, jossa hyönteisten vahingoittaminen on rikos, isä ja tytär työskentelevät hyönteispoliiseina partioiden ja valvoen villiä niittyä työasemaltaan käsin. Utopistista toimintaa kehystävät arkipäiväiset tapahtumat tyttären ja ikääntyvän isän välillä, joka kärsii Alzheimerin taudista ja suree elämänkumppaninsa äskettäistä kuolemaa.
Tämä yksinhuoltajaisä-tytär-dynamiikka tuo pintaan käsittelemättömiä asioita lapsuudesta, syventäen jo alkanutta sisäistä muutosta, jota isä tukee kärsivällisyydellä ja myötätunnolla. Nyt, vuosikymmeniä myöhemmin hänen läsnäolollaan on tärkeä rooli menneisyyden takaumien ja somaattisten muistojen käsittelyssä – edesauttaen syvällistä paranemista.
Samalla kun kehityspsykopatologiaan liittyvä tutkimustyö, sisäiset prosessit ja arki jatkavat kulkuaan, heidän poliisityönsä eri vuodenaikoina pelastaa jäljellä olevia hyönteisiä. Tarkkailun alla on myös ympäröivän ilman, maan ja veden tila, joiden data tallentuu maalauskankaille. Hyönteispoliisin vaalimat ekofeministiset arvot poikkeavat patriarkaalisessa järjestelmässä ylläpidetyistä rakenteista, joita edustavat heidän rappeutuneet univormunsa – jäännökset isän poliisiuralta.
Tämä utopistinen toiminta isän ja tyttären välillä peilaa mikrokosmisella tasolla kokonaisvaltaista, makrokosmista ympäristötilannetta. Henkilökohtaiset, sukupolviset ja planetaariset traumat ovat vuorovaikutuksessa ja roolit kääntyvät. Suru ja raivo muuttuvat rakkaudeksi, myötätunnoksi ja haptisiksi ympäristötoimiksi sekä aktivismiksi; kenties samoiksi ominaisuuksiksi, joita olisi sovellettava äitimaahan, jotta lajien rinnakkaiselo ja selviytyminen olisi mahdollista.
Heidi Kilpeläinen tutkii kuvataiteen ja musiikin risteymiä luoden rajoja ylittäviä kokonaistaideteoksia videon, installaatiotaiteen ja performanssin yhdistelmistä. Hänen työnsä on inspiroitunut yhtä lailla nykymaailmasta ja sen teknologioista kuin muinaisista mytologioista, jotka elävät kollektiivisessa muistissa. Kilpeläinen tuottaa esteettisesti kiinnostavia teoksia tarkastellen kriittisesti sosiaalista ympäristöämme, heijastaen siinä olevaa inhimillistä tilaamme.
Kilpeläinen on lisäksi julkaissut kolme albumia nimellä HK119 (One Little Independent Records, 2005-2013) ja esiintynyt kansainvälisissä klubeissa, gallerioissa, museoissa ja festivaaleilla, kuten Performa, Tate Gallery, Victoria & Albert Museum, Nag Nag Nag, Madame JoJo’s, Casa da Musica ja Kiasma.
Heidi Kilpeläisen Land of Dreams -näyttely on parhaillaan esillä Vaasan taidehallissa 16.4.2023 asti.
Näyttelyä ja taiteilijan työtä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus (Taike) ja Suomen Kulttuurirahasto, Kainuun maakuntarahasto.
Heidi Kilpeläinen
Metanoia
3.–26.3.2023
Valokuvagalleria Hippolyte