VALOKUVAGALLERIA HIPPOLYTE
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), 00120 Helsinki, +358 9 612 33 44, www.hippolyte.fi
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16
2.-25.5.2014
Laura Lilja
PHILOSOPHIAE ABSURDUS PRINCIPIA OECONOMICA Vol. II
Jatkuva kasvu maapallon rajallisilla resursseilla on looginen mahdottomuus. Siitä huolimatta ihmiskunta on yllättävän vähän huolissaan tulevaisuudestaan ja perinnöstä, jonka jättää jälkeläisilleen – moni sulkee mieluummin silmänsä kuin yrittää väistää satasen vauhdissa vastaan tulevaa seinää.
Laura Liljan veistosinstallaatio Philosophiae Absurdus Principia Oeconomica Vol. II pureutuu tähän ihmismielen absurdiuteen; uskomme mieluummin itse kehittämämme talousjärjestelmän täydellisyyteen kuin luonnontieteellisiin faktoihin. Haluammeko tosiaan sulkea silmät, vieläpä painaa kaasua, hallitun jarrutuksen ja väistöliikkeen sijaan?
Tällä hetkellä ihmiskunta kuluttaa vuosittain 1,5-kertaisesti koko maapallon vuoden aikana tuottamat luonnonvarat. Jos koko ihmiskunta kuluttaisi niin kuin suomalaiset, vastaisi kulutus 3,5 maapalloa. Installaation nimi sekä Newtonin kehtoa jäljittelevä muotokieli viittaavat Isaac Newtonin vuonna 1687 julkaisemaan kirjaan Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (Luonnonfilosofian matemaattiset perusteet), jossa Newton esitti liikkeen jatkuvuuden, dynamiikan sekä voiman ja vastavoiman peruslait.
Laura Liljan (1975) käsitteelliset veistokset ja installaatiot, jotka on toteutettu eri tekniikoilla rautavalusta tiliotteisiin ja nahkatöistä valoteoksiin, tutkivat erilaisia yhteiskunnallisia valtarakenteita ja kapinan mahdollisuuksia. Lilja on valmistunut Taideteollisen korkeakoulun kuvataiteen maisteriohjelmasta vuonna 2004. Ennen kuvataideopintojaan hän on opiskellut matematiikkaa ja fysiikkaa Joensuun ja Helsingin yliopistoissa.
Liljan teoksia on viimeksi nähty yksityisnäyttelyissä Galleria Å:ssa Turussa 2014, Porin taidemuseossa 2012 ja Forum Boxissa 2012 sekä kantaaottavan nykytaiteen ja muotoilun kutsunäyttelyssä Fiskarsissa 2013. Oman taiteellisen työskentelynsä ohella Lilja toimii aktiivisesti myös opetus- ja muissa kuvataidealaan liittyvissä tehtävissä sekä luottamustoimissa; tällä hetkellä kuvanveiston vs. lehtorina Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa.
Kiitos: Taiteen edistämiskeskus / Kuvataidetoimikunta, Taiteen edistämiskeskus / Satakunnan taidetoimikunta