Pienellä viitteellisellä eleellä, sulattamalla merivettä, Lotta Törnroth tavoittelee kaikuja kaikkeudesta näyttelyssään Kuvitteelliset saaret. Jo useiden vuosien ajan Törnroth on käsitellyt taiteessaan merta – sen vaaroja ja katastrofeja, sekä meren fyysisiä ja psykologisia vaikutuksia. Meren lumo vei Törnrothin Grönlantiin, maailman suurimmalle saarelle, jonka valtava jäinen meri eristää muusta maailmasta. Grönlannissa kaikki tuntevat jonkun, joka on antanut elämänsä merelle. Ihmisiä katoaa kalastusreissuilla ja seikkailuilla. Meri Nuukin ulkopuolella on suuri ja kylmä – siihen on helppo kadota. Törnrothin teoksissa taiteilija itse seisoo jäällä kameran edessä, majakkana tai odottamassa rakastettuaan mereltä. Jäätävä kylmyys teki kuvausaamuista kömpelöitä ja aavemaisen yksinäisiä.
Vuodesta 2014 Törnroth on kerännyt merivettä ympäri maailmaa. Kuvitteelliset saaret muodostaa Valokuvagalleria Hippolyteen installaation, joka koostuu valokuvista ja pienistä merivesijäävuorista. Törnroth jäädytti matkoillaan merivettä pieniksi jäävuoriksi ja antoi niiden sulaa sinisen guassivärin kanssa vesiväripaperille. Galleriassa esillä olevilta jäävuorilta kuluu useita tunteja sulamiseen, ja paperilta muodostuneelta kuvalta noin kolme päivää kuivuakseen. Sulamisprosessin tuloksena paperille muodostuu suolavesimaalauksia, jotka näyttävät ylhäältä katsottuna saarilta. Tietty sinisen sävy – sama, jota Yves Klein käytti vuonna 1957 teoksessaan Globe blue – inspiroi Törnrothin jäävuorimaalauksia. Törnrothille tämä intensiivinen väri symboloi maailmaa ilman valtioiden rajoja, tai rajoja maan ja meren välillä.
Lisäksi näyttelyn pienet saaret voi tulkita myös eräänlaisiksi valokuviksi: valokuvapaperin sijaan vesiväripaperi altistetaan vedelle ja guassille, ja teos muotoutuu ajan mittaan. Tekniikka syntyy vahingossa, samalla tavoin kuin pitkällä valotusajalla kuvattu valokuva analogiselle filmille. Suolakiteet, jotka meriveden haihtuessa jäävät paperille, tuovat mieleen kirjailija Märta Tikkasen sanat: “Kovin pieneksi käy ihminen Ihmisten Maassa, Kalaallit Nunaatissa, lyhyeksi hänen sekuntinsa jääkristallien keskellä.” (Suurpyytäjä, suom. Raija Jänicke)
Lotta Törnroth (s. 1981) asuu ja työskentelee Tukholmassa, Ruotsissa. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi valokuvauksen puolelta Aalto-yliopistosta sekä lisäksi taiteen kandidaatiksi valokuvan laitokselta, Valandin akatemista (Göteborgista 2012). Vuonna 2014 hänet palkittiin Victor Fellowship by Hasselbland Foundation –palkinnolla ja hän vietti kuusi kuukautta International Studio & Curatorian Program -residenssissä New Yorkissa. Tämän jälkeen Törnroth on työskennellyt Tukholmassa ja vieraillut eri residensseissä mm. Suomessa, Kreikassa ja Grönlannissa. Törnrothin teoksia on ollut esillä gallerioissa ja instituutioissa Tukholmassa, Malmössä, Göteborgissa, Helsingissä ja New Yorkissa. Törnrothin uusi kirja Imaginary Islands (Blackbook Publications) julkaistiin tammikuussa 2019 ja sitä on saatavilla Hippolyten kirjakaupasta. www.lottatornroth.com
Näyttely on saanut tukea Iaspikselta, Ruotsin taidetoimikunnalta.
Näyttely mediassa
Helsingin Sanomat
Hufvudstadsbladet
Aesthetica Magazine
TAPAHTUMA NÄYTTELYSSÄ
Merestä: Keskustelutilaisuus taiteilija Lotta Törnrothin ja kirjailija Monika Fagerholmin kanssa
Lauantaina 23.2. klo 14-15
Valokuvagalleria Hippolyte
Viime aikoina meri on ollut suuressa roolissa useiden taiteilijoiden töissä. Hippolyten keskustelutilaisuudessa valokuvataiteilija Lotta Törnroth sekä kirjailija Monika Fagerholm avaavat taiteellista prosessiaan ja keskustelevat suhteestaan mereen.
Jo useiden vuosien ajan Törnroth on käsitellyt taiteessaan merta – sen vaaroja ja katastrofeja, sekä meren fyysisiä ja psykologisia vaikutuksia. Meren lumo vei hänet Grönlantiin, missä jokainen tuntee jonkun, joka on antanut elämänsä merelle. Teoksessa Meri Monika Fagerholm sukeltaa mereen sekä mereen itsessämme. Meri on oma valtakuntansa – mutta myös vaaran ja kuoleman valtakunta. Teos yhdistää alitajuntaisia tekstejä ja kappaleita, haastatteluja, muistoja ja ajatuksia, jotka kaikki liittyvät jollain tavalla mereen. Meri puhuu totta eikä se rauhoitu koskaan. Meri on meri, ei mitään muuta.
Tapahtuma järjestetään englanniksi ja keskustelua moderoi Valokuvagalleria Hippolyten ja Valokuvataiteilijoiden liiton toiminnanjohtaja Henna Harri. Lotta Törnrothin näyttely Kuvitteelliset saaret on esillä Hippolytessä 1.–24.2.2019. Monika Fagerholmin ja äänitaiteilija Martin Johnsonin yhteisteos Meri (2012) on alun perin Radioateljee-tuotantona syntynyt kuulokuvaessee.
Lotta Törnroth
Kuvitteelliset saaret
Valokuvagalleria Hippolyte
1.–24.2.2019
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16
kuva: Lotta Törnroth, The Lighthouse, Nuup Kangerlua, 80 x 80cm, 2017