Ulrika Ferm Ollaan kuin ei oltaiskaan 4.–27.1.2019

Valokuvagalleria Hippolyte & Hippolyte Studio

Ulrika Ferm on kiinnostunut arkistoista ja siitä, kuinka eri ilmiöitä tallennetaan suunnitelmallisesti. Hän tutkii historian representaatioita ja materiaalisuuden roolia kokoelmien ja arkistojen keräämisessä ja dokumentaatiossa. Näyttelyssään Ollaan kuin ei oltaiskaan Ferm tarkastelee Pohjois-Irlannin matkailuviranomaisten kokoelmaa ja vastaavien hyvin rahoitettujen projektien dokumentteja (vuosilta 1950-1976), jotka tehtiin alun perin markkinoimaan Pohjois-Irlantia loma- tai sijoituskohteena. Matkailuviranomaisten kuvausryhmä dokumentoi aluetta valokuvien ja videokuvan avulla tallentaen filmille Pohjois-Irlannin elämän eri puolia: sen yhteiskuntaa ja historiaa, ihmisiä ja paikkoja.

Näyttely esittelee sekä leikattua että leikkaamatonta filmimateriaalia. Ferm on editoinut filmejä, jotka korostavat arkistojen luontaista toistoa ja samanaikaisesti kieltävät niiden yhteyden tiettyyn aikaan ja paikkaan. Yhdistelemällä saman tyyppistä kuvamateriaalia keskenään Ferm korostaa erilaisia toimijoita, joilla on ollut merkittävä rooli arkistojen kehkeytymisessä ja kansallisen visuaalisen identiteetin rakentamisessa.

Näiden filmien runolliset ja kauniit, arkipäiväiset ja humoristiset elementit tuovat esiin yleisesti muuttamattomina pidettyjen teemojen vaihtuvan luonteen. Vaikka nämä lyhyet vilahdukset kokoelmaan saattavat tuntua näennäisesti satunnaisilta, ne tarjoavat edustavan otoksen alkuperäisten filmien motiiveista. Ne luovat valheellisesti tietynlaista kuvaa aikaisemmasta ajasta, missä ei-toivotut tai epäedulliset tapahtumat tulevat näkyviin niiden poissaolon kautta. Esimerkiksi dokumenttielokuvien tai filmien puute Troublesista, 30-vuotisesta Pohjois-Irlannin perustuslailliseen statukseen liittyvästä konfliktista, paljastaa kokoelmien värittyneisyyden.

Ferm käsittelee materiaalisuuden kysymystä tarkastelemalla arkistoa ja yhdistelemällä eri medioita. Kahden viime vuosikymmenen aikana kokoelmien filmit on digitoitu, mikä mahdollistaa niiden säilymisen ja helpottaa filmien katselua. Näyttelyä varten Ferm on luonut 16mm elokuvan digitoidusta kuvamateriaalista, kääntäen näin koko prosessin ympäri palaten filmin alkuperäiseen materiaaliin.

Ulrika Fermin näyttelyssä nähdään teoksia sekä Valokuvagalleria Hippolytessä että Hippolyte Studiossa. Näyttely on alun perin osa British Film Instituten Britain on Film -arkistofilmin juhlistusta, ja se tuotettiin yhteistyössä Northern Ireland Screen Digital Film Archiven kanssa. Näyttely oli ensimmäistä kertaa esillä PS2-galleriassa Belfastissa vuonna 2017 ja sen kuratoi Mirjami Schuppert.

Ulrika Fermin taiteellinen työskentely pohjautuu perusteelliseen tutkimukseen, ja käsittelee historiallisia ja sosiopoliittisia aiheita. Ferm työskentelee enimmäkseen valokuvan, installaation ja yhteisöllisten projektien parissa, joissa on satunnaisia performatiivisia elementtejä. Lisäksi Fermillä on laaja kuratoriaalinen ja organisatorinen työkokemus. Hän on yksi vaasalaisen taiteilijakollektiivi Platformin perustajajäsenistä. Kollektiivi esittää performanssitaidetta ja tuottaa paikka- ja tilannesidonnaisia projekteja. Vuonna 2002 Ferm palkittiin Vuoden nuori taiteilija -palkinnolla ja hänelle on myönnetty useita arvostettuja apurahoja, palkintoja ja nimityksiä. Ulrika Ferm on valmistunut maisteriksi PALLAS-koulutusohjelmasta, Taiteen ja suunnittelun korkeakoulusta (1998), sekä lisäksi Hochschule der Kunstesta, Berliinistä (2001). Ferm opettaa paikka- ja tilannesidonnaista taidetta Kuvataideakatemiassa, Taideyliopistossa Helsingissä, missä hän on työskennellyt professorina vuodesta 2013.

Näyttely on saanut tukea Kuvataideakatemialta.

Näyttely mediassa
Svenska Yle

 

Ulrika Ferm
Ollaan kuin ei oltaiskaan
Valokuvagalleria Hippolyte & Hippolyte Studio
4.–27.1.2019
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16

kuva: arkistokuva, Tourist Board promotion material in a window display, 1964
NI Tourist Board © National Museums NI Collection Ulster Museum