Haidi Motola väver ihop ett förflutet från de bitar hon hittade när hon rotade igenom sin farfar Jacques dammiga lägenhet dagen efter hans död. Bland hundratals av hans målningar, bilder, brev och dokument som låg i lådor och portföljer som sparats i årtionden, fanns även en liten skatt. Det var en inbjudan till den palestinsk-libanesiska konstnären Maroun Tombs utställning 1947. Utställningen öppnade den 29 november, samma dag som FN röstade om delningsplanen för Palestina, som ledde till kriget och de händelser som senare skulle bli kända som Nakba (katastrof på arabiska) och kulminerade i utvisningen av uppskattningsvis hälften av den palestinska ursprungsbefolkningen.
Kort efter utställningen tvingades Tomb och hans hela familj i exil och tilläts aldrig att återvända. 37 år gammal slets Tomb från sitt liv som han tidigare kände det, med nästan hela sitt konstnärliga arbete kvarglömt, inklusive oljemålningarna han presenterat på utställningen bara några månader tidigare.
Inbjudan och korrespondensen mellan Tomb och Motolas farfar ledde henne att söka efter tidigare kopplingar mellan de två – en palestinsk arab och en jude – i ett Palestina före Israel, i en tid på branten till katastrofen – och vilka möjliga implikationer och konsekvenser som lever kvar idag. Detta sökande sammanförde barnbarnen till de två konstnärerna 75 år efter att deras vänskap bröts.
Haifa: Umm al-Gharib är tredje delen av Motolas projekt Esperia och visas nu på fotogalleriet Hippolyte för första gången. Utställningen består av en tvåkanalig videoinstallation och bilder på konstverk av både Jacques Motola och Maroun Tomb från 1940-talet. Umm al-Gharib, arabiska för Främlingarnas mor, användes i vardagsspråk av palestinier som ett smeknamn för Haifa, vilket återspeglar dess öppenhet för invandrarnas kulturella mångfald.
Varje del av Esperia fördjupar sig i ett kapitel av Haidi Motolas farfars liv och kretsar kring minnen av olika städer. Den första delen, Last Day in Cairo (sv Sista dagen i Kairo), skildrar händelserna under en enda dag i Kairo 1954. Händelserna fortskrider genom en personlig berättelse där den 97-åriga Jacques Motola reflekterar över sitt eget liv ur ålderdomens perspektiv.
I den andra delen, À Découvrir Post-Mortem (sv Att upptäcka post-mortem) som kretsar kring Marseille, försöker Motola bygga ett sammanhängande porträtt av sin avlidne farmor, Eugenia, som överlevde förintelsen. Genom gamla brev, dokument, fotografier och med hjälp av sin 98-åriga farfar, navigerar den andra delen i labyrinten av Eugenias avlägsna historia och närmare förflutna genom nazi-occuperade Lwów (idag Lviv, Ukraina) och efterkrigstida Marseille till dagens Tel Aviv. De olika delarna av Esperia utforskar hur minnet, de bredare historiska sammanhanget och personlig identitet flätas samman.
Haidi Motola (f. 1982, Haifa) är fotograf, visuell konstnär, filmskapare och medlem av fotokollektivet Activestills. Hon har utexaminerats från magisterprogrammet för tid-rumkonst på Bildkonstakademin och tidigare studerat fotografi och film på konstskolorna Minshar och Camera Obscura i Tel Aviv. Hennes senaste verk, Esperia, är en pågående tetralogi som växlar mellan det dokumentära och det konstnärliga, det reflexiva och det expressiva, för att utforska teman som minne, identitet och berättande.
Esperia III: Haifa: Umm al-Ghariv har producerats med hjälp av stöd från stiftelsen Olga ja Vilho Linnamon säätiö, AVEK och Oskar Öflunds stiftelse.
Tack till Maroun Tombs barnbarn, Daniel Motola (filminspelning och ljudedeitering), Jonathan Pollak, Mazen Kopty och familjen Motola.
Till minne av konstnären Jacques Motola.
Haidi Motola
Esperia III: Haifa: Umm al-Gharib
5.–29.1.2023
Fotogalleriet Hippolyte