(Oreet Ashery, Party for Freedom, videostill)
FOTOGALLERI HIPPOLYTE
Georgsgatan 8–10 (innergård), 00120 Helsingfors, +358 9 612 33 44, www.hippolyte.fi
Öppet: tis–fre 12–17, lör–sön 12–16
4–27.10.2013
OREET ASHERY
Party for Freedom
Originalmusik: Timo-Juhani Kyllönen, Morgan Quaintance & Woolf
Oreet Asherys medieverk Party for Freedom visas till levande musik på Fotogalleri Hippolyte.
Kompositör Timo-Juhani Kyllönen (FI) dirigerar en åttamannaorkester och punkbandet Woolf (UK) med fyra kvinnliga musiker spelar.
Torsdag 3.10 kl. 18
Fredag 4.10 kl. 19
Lördag 5.10 kl. 18.15
Gratis inträde till konserterna. Plats för 50 personer.
Förhandsanmälan till konserterna senast kl. 16 dagen innan: info@hippolyte.fi eller tel. 09 612 33 44
Verket Party for Freedom av mediekonstnären Oreet Ashery från London får sitt uruppförande i Finland på Fotogalleri Hippolyte i oktober. Det blir samtidigt också startskottet för utställningssamarbetet mellan Saari gård och Hippolyte. Videoinstallationen med tre projektioner innehåller originalmusik såväl av den finske samtidskompositören Timo-Juhani Kyllönen som av punkbandet Woolf och musikern Morgan Quaintance, bägge från London samt Chyskyyrai.
Utställningen öppnas på Hippolyte med tre liveföreställningar där videoverket visas till levande musik den 3–5 oktober. Timo-Juhani Kyllönen dirigerar en åttamannaorkester och queerpunkbandet Woolf med fyra kvinnliga musiker spelar. Också performancekonstnären Owen Parry från London uppträder på vernissagen.
Oreet Ashery beskriver sitt verk som ett audiovisuellt album för levande bild. Verket utforskar den västerländska frigörelsens visuella, kulturella och politiska värden och hämtar influenser från både den experimentella teaterns, filmens och performancekonstens historia. Föremål för Asherys humoristiska men skarpsynta blick är också de högervridna, antiislamistiska och invandrarfientliga diskurserna i Europa. I verket spelar morden på den holländske politikern Pim Fortuyn och filmregissören Theo van Gogh en central roll, liksom även ett politiskt fenomen som morden gett upphov till: högerpolitikern Geert Wilders Partij voor de Vrijheids (Frihetsparti) och dess popularitet. Också verkets namn anspelar på detta.
I utvecklingen och genomförandet av verket har en grupp konstnärer från olika områden medverkat. Verkets skamlösa och levande scener och gestalter använder sig av nakenhet, skräpestetik, ljud och handling i sina studier av emancipationens uttrycksformer. Verket associerar fritt till en pjäs av Majakovskij från 1920-talet.
(Oreet Ashery, Party for Freedom, videostills)
Saaren kartano (Saari gård) är ett konstnärs- och forskarresidens i Mynämäki i sydvästra Finland som drivs av stiftelsen Koneen Säätiö. Oreet Ashery arbetade på sitt verk Party for Freedom på gården i början av 2012. Under sin residenstid blev hon vid de s.k. brunnsträffarna på Saari vän med kompositören Timo-Juhani Kyllönen, som också arbetade på residenset. Brunnen på Saari gård är en plats där konstnärerna och forskarna kan mötas, utbyta åsikter och lämna avtryck dels i varandras tankar och arbete, dels också i själva gården.
Oreet Ashery bosatt i London är bildkonstnär, som arbetar med performace, stillbild och rörlig bild, objekt och skrift, huvudsakligen inom en kontext för post-identitet och minoritetsdiskurser, samt ständigt utforskar den deltagande karaktären av evenemang, situationer och offentliga plattformar. Ashery intresserar sig för kroppen och vardagslivet, för tillfället kring uttryck för västerländsk frigörelse. Ashery utforskar säregna uppträdanden, aktioner och tal av fiktiva och verkliga offentliga figurer inom sfären för populismens och skräpestetikens medialandskap, för tillfället i förhållande till neo-orientalism och imaginära nationer.
Ashery ställer ut, uppträder, ingriper och visar sina verk brett i internationella sammanhang. Hennes verk har ingått i offentliga rum vid Liverpool Biennial, Venedigbiennalen, ZKM, Tate Modern, Brooklyn Museum, Pompidou Centre, Freud Museum samt National Review of Live Art.
Ashery är forskningsassistent vid avdelningen för drama vid Queen Mary University London och föreläser inom konstavdelningen vid Goldsmiths i London.
Timo-Juhani Kyllönen är kompositör, dragspelskonstnär och dirigent. Kyllönen utexaminerades med diplom i dragspel, orkesterdirigering och pedagogik från Gnesininstitutet i Moskva år 1982, varefter han studerade komposition vid Tjajkovskijkonservatoriet i Moskva. År 1986 valdes han till årets kompositör av Helsingfors festspel. Sommaren 2013 hade Kyllönens Norppaopera Op.86 sitt uruppförande på huvudscenen vid Savonlinna Operafestival i Nyslott.
Timo-Juhani Kyllönens produktion omfattar operor och orkesterverk, kammar- och sångmusik, som har spelats runt om i världen. Kyllönen tror att de djupa motiven för musikskapandet ligger i viljan att kommunicera människor emellan. Med musiken vill Kyllönen förmedla positiv energi och tack vare musiken finner han skönhet mitt i kaoset. Party for Freedom Op.87 som kan höras i Hippolyte är en kammarmusikserie i fyra delar, som har uppstått i samarbete med konstnären Oreet Ashery.
(Bild av Ashery och Kyllönen: Miles Coote)
I samarbeten: Fotogalleri Hippolyte, Saaren kartano (Koneen Säätiö)
Tack: Pro AV Saarikko, Kasino Creative Studio, Artproof
För mera information:
Petronella Grönroos, utställningskordinator, Fotogalleri Hippolyte, +358 9 612 33 44, petronella.gronroos@hippolyte.fi