Pekka Niskanen Teheran Dark Metal 9.8.–1.9.2019

Fotogalleri Hippolyte

Pekka Niskanen granskar i sin utställning Teheran Dark Metal iransk heavy metal. Samtidigt tecknar utställningen ett poetiskt porträtt av musik som en upplevelse som bygger gemenskaper och skapar identiteter. I Teheran Dark Metal sammanflätas privatliv, verklighet och drömmar. Framförallt berättar utställningen om delaktighet i den internationella heavy metal-gemenskapen i ett samhälle som vi i västerländerna förhåller oss till med starka föreställningar och fördomar.

I dokumentärfilmen som visas på Fotogalleri Hippolyte följer vi bandet Dark Matters vardag i Teheran. Dokumentären gestaltar två unga män – Aria Moghaddam och Mehdi 14 Cheriki – och deras liv inne på dimmiga kaféer och i studior. Projektet tog sin början efter ett sammanträffande som ägde rum på ett kafé. Niskanen blev intresserad av kaféets centrala ställning som populärt ställe för studerande, filosofer och konstnärer. Moghaddams och 14 Cherikis band återspeglar också det iranska samhällets mångfald.

Under projektet Niskanen följde med hur Dark Matter Band övade låten Theory of X hemma och i studion om och om igen, gick och lyssnade på trash- och gothic metal på Shahrzad-teatern i Teheran och följde med Champions League-fotbollstävlingen på kafé tillsammans med bandmedlemmarna och deras vänner. Samtidigt berättade Moghaddam och 14 Cheriki öppet för Niskanen om dark art filosofi och metallbands, bland andra finska Swallow the Sun, svenska Katatonia och fränst engelska Daniel Cavanagh och Anathema. Niskanen lärde sig mer om finsk metalmusik från 14 Cheriki – tillsammans lyssnade de Tenhi, Children of Bodom och Insomnium. Iranian Metal Coffee dokumentärfilm är tillverkad i samarbete med Dark Matter Band.

Pekka Niskanen (f. 1961) är mediakonstnär, filmmakare, forskare och doktor i bildkonst. Han har ställt ut sina verk sedan år 1990 på museer, gallerier och filmfestivaler runtom i Europa, i Nordamerika och i Asien. Han har kuraterat ett flertal utställningar, bl.a. för Helsingfors konstmuseum, Ateneum, Ruhrområdets kulturhuvudstad (Dortmund, Tyskland), Nordiskt konstcentrum och Arbetarmuseet Werstas. Niskanens verk har köpts till bl.a. Kiasmas, HAM:s, Vilnius center för samtidskonsts, Nederländernas Konstakademis, Esbo stads och privata samlares samlingar. År 2012 visade Yle TV1 dokumentärfilmen Det virtuella kriget, som är regisserad av Niskanen och berättar om tjetjenska flyktingar som flytt från Ryssland till Europa. Videoinstallationen Can You Hear Me, som skildrar Antarktis och Burma, visades på Fotogalleri Hippolyte år 2013. Niskanen gjorde ett videoverk, Samhällsterror, om terrorattacken i Paris i november 2015. Därtill har han skrivit två forskningsartiklar om Isis terrordåd. Niskanen bodde mittemot Bataclan-teatern, då terroristerna under attackerna dödade 90 personer i teatern och på gatan bredvid. I december 2018 flydde Niskanen undan en Isis-terrorist som dödade fem personer i centrum av Strasbourg. www.pekkaniskanen.com

Utställningen har erhållit understöd från AVEK, Finska Kulturfonden, Centret för konstfrämjande, Oskar Öflunds Stiftelse. Utställningen stöds också av EMMA – Esbo moderna konstmuseum.

 

Iranian Metal Coffee, 2019
1-kanalig dokumentärfilm
29’ 58”

Filmen är tillverkad i samarbete med Dark Matter Band:
Aria Moghaddam, Mehdi 14 Cheriki & Arash Babakan

Ljuddesign: Juuso Oksala
Andra cameran: AliReza Marjoy

Filmmusik

Theory of X
Komposition Dark Matter
Musiker Dark Matter & Andi Rohde (GER)

Earthless Child
Komposition Dark Matter
Musiker Dark Matter, Luís Fazendeiro (PT), Anaé (FR) & Niko Panagopoulos (US)

Except Love
Komposition Dark Matter
Musiker Dark Matter, Daniel Cavanagh (UK) & Fab Regmann (UK)

Hannan Theme
Komposition Mehdi 14 Cheriki
Musiker by Mehdi 14 Cheriki

Mountain
Komposition Mehdi 14 Cheriki
Musiker Mehdi 14 Cheriki & Maziar 14 Cheriki

I media
Helsingin Sanomat
Helsingin Sanomat
Suomen kuvalehti

 

Pekka Niskanen
Teheran Dark Metal
Fotogalleri Hippolyte
9.8.–1.9.2019
Öppet: tis-fre 12-17, lö-sö 12-16

bild: AliReza Marjoy, 2019