Helsinki Photography Biennial


Helsinki Photography Biennial on Valokuvataiteilijoiden Liiton joka toinen vuosi järjestämä valokuvatapahtuma. Biennaali esittelee laajasti valokuvaan pohjautuvaa taidetta vaihtuvien teemojen kautta. Tapahtumiin liittyy näyttelyiden ohella mm. seminaareja, taiteilijatapaamisia, työpajoja ja portfoliotapaamisia.

Vuonna 2012 HPB levittäytyi ensimmäistä kertaa myös kymmeniin pääkaupunkiseudun gallerioihin, museoihin ja julkiseen tilaan. Biennaalilla rakennetaan Helsinkiin näkyvyyttä suomalaisen ja kansainvälisen yhdelle nykytaiteen kiinnostavimmalle ilmaisumuodolle.

………….

Maaliskuu :: HPB12

 

Helsinki Photography Biennial alkaa maaliskuussa 2012. HPB12 on tapahtumien sarja, joka esittelee niin suomalaista kuin kansainvälistäkin linssipohjaista nykytaidetta. Vuoden 2012 teemana on kaupunki ja urbaani. Biennaalin järjestää Valokuvataiteilijoiden liitto ry.

Päänäyttelyt:

No Exit – Kaupungin tila 2.3.2012–22.4.2012, Helsingin kaupunginmuseo Hakasalmen huvila, Mannerheimintie 13b

No Exit – Eletty kaupunki 2.3.2012–29.4.2012, Helsingin kaupunginmuseo Sederholmin talo, Aleksanterinkatu 18

Näyttelyihin on vapaa pääsy!

No Exit -seminaari 2.3.2012 klo 9.30–15.30, Kino Engel, Sofiankatu 4.

 

HPB12:n päänäyttelyt järjestetään yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseon kanssa. Näyttelytiloina toimivat Hakasalmen huvila, Sederholmin talo sekä Valokuvataiteilijoiden liiton oman galleria, Valokuvagalleria Hippolyte. Päänäyttelyt kuratoi työryhmä, johon kuuluvat valokuvataiteilijat Ari Kakkinen, Marko Karo, Harri Pälviranta, Kari Soinio ja Hanna Weselius sekä kaupunginmuseon tutkija Jari Harju.

Päänäyttelyiden teokset avaavat näkökulmia siihen, millaista kaupunkiympäristöä ihminen rakentaa itselleen ja millaisia muutoksia kaupungeissa tapahtuu eri puolilla maailmaa. Toisaalta fokuksessa ovat myös kaupunkilaiset itse: miten he kokevat kaupunkitilan, käyttävät ja kenties myös muokkaavat sitä omiin tarkoituksiinsa. Taiteilijoiden subjektiiviset näkökulmat kaupunkiin luovat katsojille hyvin erilaisia elämyksiä ja lainaavat hetkeksi erilaisia tapoja ajatella ja elää kaupunkiympäristöä. Myös ajankohtaiset ja globaalit kysymykset nousevat esiin näyttelyissä.

No Exit – Kaupungin tila: Isidro Blasco, Chad Gerth, Stephen Gill, Anthony Haughey, Susan Hiller, Simo Karisalo, Kalle Lampela, Jukka Lehtinen, Noomi Ljungdell, Adam Magyar, Peter Margonelli, David McMillan, Sohei Nishino, Jiang Pengyi, William Raban, Abigail Reynolds, Jani Ruscica, Christina Seely, Christopher Thomas

No Exit – Eletty kaupunki: Juha Allan Ekholm, Nina Berman, Tuukka Kaila, Enrique Metinides, Jukka Onnela, Sami Perttilä, Salla Pesonen, The Pier (Nils Petter Löfstedt, Erik Vestman), Dana Popa, Nicolas Provost, Roskakaupunki (Sirpa Kinnunen, Emilia Kurila, Teemu Lehmusruusu), Maija Saksman, Sanni Seppo, Katja Tähjä, Michael Wolf

………….

 

Päänäyttelyiden lisäksi HPB12 laajenee tapahtumien sarjaksi pääkaupunkiseudun museoihin, gallerioihin ja muihin näyttelytiloihin, unohtamatta julkista tilaa. HPB12 sai pääkaupunkiseudun kulttuuritoimijat liikkeelle ennalta-arvaamattoman aktiivisesti: jo yli 60 yksittäistä tapahtumaa on ilmoittautunut biennaaliin. Tapahtumien muodot vaihtelevat näyttelyistä keskustelutilaisuuksiin, työpajoihin sekä julkisen tilan osallistaviin esityksiin ja teoksiin.

HPB:n juuret ulottuvat 1980-luvulle, jolloin tapahtuma tunnettiin nimellä Valokuvataide – Arkitaide. Vuodesta 2000 vuoteen 2009 tapahtuman nimi oli Helsinki Photography Festival. Valokuvataiteilijoiden Liitto on järjestänyt tapahtumaa suunnilleen joka kolmas vuosi limittäin Suomalaisen valokuvataiteen kolmivuotisnäyttelyn kanssa. Vuodesta 2012 nämä tapahtumat yhdistyvät parillisten vuosien huhtikuussa järjestettäväksi laajamittaiseksi kaupunkitapahtumaksi, Helsinki Photography Biennialiksi. Tapahtuman kantavana ajatuksena on alusta asti ollut tehdä valokuvataidetta tunnetuksi suurelle yleisölle.

………….

 

HPB12 kiittää tuesta ja yhteistyöstä:

Alfred Kordelinin säätiö

British Council

Helsingin kulttuurikeskus

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Svenska kulturfonden

Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus

WSOY:n kirjallisuussäätiö

Bookwell Oy

Daylight -Magazine

DB Schenker

Helsinki Photomedia

Kamera-lehti

Omenahotels.com