Valokuvataiteelle uutta yleisöä liiton teosvälitystapahtumissa

Valokuvataiteilijoiden liitto järjesti heinäkuussa Porin keskustassa pop up –näyttelyn, jonka teemana oli vapaus. Esillä oli teoksia 16:lta suomalaiselta eturivin valokuvataiteilijalta. Finnish Art Agencyn Laura Köönikän kuratoima kokonaisuus tavoitti viikon aikana yli tuhat vierailijaa ja herätti runsaasti huomiota sekä perinteisessä että sosiaalisessa mediassa. Osana Koneen Säätiön tukemaa Taiteesta toimeentuloa –hanketta Valokuvataiteilijoiden liitto ry pyrkii aktiivisesti löytämään uusia yleisöjä suomalaiselle valokuvataiteelle sekä madaltamaan kynnystä taiteen ostamiseksi.

Porissa SuomiAreenan ja Pori Jazz 2016 –festivaalien aikaan järjestetyssä valokuvataiteen pop up –näyttelyssä vapauden teemaa käsiteltiin monesta eri näkökulmasta: arkipäivän ja tavallisten tilanteiden, luonnon ja vastuun kautta. Teokset rakensivat kokonaiskuvaa suomalaisen nykyvalokuvan tämän hetkisistä trendeistä ja valokuvataiteilijoiden monipuolisesta kirjosta.

Taiteen ostamisesta ja myymisestä on viime vuosina puhuttu paljon, eikä kysymykseen taiteen ja sen ostajien kohtaamisesta löydy yksiselitteistä vastausta. Vaikka Vapaus-näyttelyn teosmyynti ei ollutkaan odotetun mukainen, Porissa vietetyn viikon aikana kirkastui, kuinka tärkeää valokuvataiteen jalkautuminen suuren yleisön keskelle on. Vapaus-näyttelyssä kuultiin usein, että katsojat olivat myönteisen yllättyneitä sekä teosten teemoista että tekniikoista, ja kuinka tämä oli ensimmäinen kerta kun he näkevät valokuvataidetta.

Näyttelyn lisäksi Valokuvataiteilijoiden liitto järjesti Porissa SuomiAreenan aikana useita keräilijätapaamisia, sekä näyttelyn teeman innoittamia keskusteluita, joiden aiheena oli taiteen vapaus. Tapahtuman ohjelmasta vastasi liiton puheenjohtaja Ida Pimenoff, jonka haastateltavana vierailivat Ateneumin taidemuseon johtaja Susanna Pettersson, opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen, Porin kulttuurijohtaja Jaana Simula, Professori Juho Saari, tutkija Paavo Järvensivu sekä kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto yhdessä kirjailija Sirpa Kähkösen kanssa.

Seuraavan kerran Valokuvataiteilijoiden liitto järjestää teosvälitystapahtuman marraskuussa 2016, jolloin yleisö pääsee tutustumaan valokuvataiteesen liiton jäsentaiteilijoiden työhuoneilla. Toukokuussa 2017 liitto järjestää yhdessä Muu ry:n kanssa nykytaidefestivaalin Art Fair Suomi 2017 Helsingin Kaapelitehtaalla, jossa esillä – ja myynnissä – on sekä suomalaista että kansainvälistä nykytaidetta.

Vapaus-näyttely tehtiin yhteistyössä Porin lastenkulttuurikeskuksen ja Taiteen edistämiskeskuksen Porin sivutoimipisteen kanssa, ja sen mahdollisti Valokuvataiteiljoiden liiton Taiteesta toimeentuloa –hanke. Hanketta tukee Koneen säätiö.

Lisätietoja: Projektipäällikkö Anna Laamanen, p. 045-304 5540, anna.laamanen@hippolyte.fi

_MG_6089

kuva: Joonas Ahlava