Keskustelutilaisuus 8.2.2017: Sukupuolen moninaisuus ja normaaliuden evoluutio

_C4T9132Keskiviikkona 8.2.2017 klo 17.30

Keskustelutilaisuus:
Sukupuolen moninaisuus ja normaaliuden evoluutio

moderaattorina: Yazka Love
keskustelemassa mm:
bloggaaja Mona Bling
valokuvaaja ja elokuvaohjaaja Jaakko Jaskari
seksuaalipedagogi, kouluttaja Juha Kilpiä
Seta ry:n puheenjohtaja Viima Lampinen
juontaja, laulaja Cristal Snow

Facebook-tapahtuma

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8-10 sisäpiha, 00120 Helsinki, p. 09 612 33 44

Tervetuloa!

 

Tapahtuma on osa Some Girls näyttelyä Valokuvagalleria Hippolytessä. Näyttelykokonaisuus pyrkii tuomaan esiin dokumenttikuvan voimaa myös oheisohjelman kautta ja siihen sisältyy kaksi näyttelyn teemoihin pureutuvaa keskustelutilaisuutta.

Some Girls muodostuu Jouko Lehtolan transsukupuolisista prostituoiduista naisista vuonna 2008 ottamista valokuvista. Niissä nähdään transnaisia Barcelonan Camp Nou -stadionin ympäristöstä ja thaimaalaisia katoi-naisia Bangkokin Patpongin punaisten lyhtyjen alueelta. Näyttelyn kuvat on valittu tuhansien valokuvien joukosta, joihin Lehtola on vanginnut naisten julkisen minän lisäksi välähdyksiä heidän intiimimmästä ja henkilökohtaisemmasta minuudestaan.

Valokuvat asettuvat dokumenttikuvan ja henkilökuvan rajalle. Näyttelyn suurikokoisissa valokuvissa esiintyy vahvuutta ja voimaa uhkuvia häpeilemättömiä naisia, joille poikkeuksellinen fyysinen olemus on myyntivaltti. Pienikokoiset intiimit kasvokuvat puolestaan paljastavat naisten haavoittuvamman puolen.

Julkisen ja yksityisen väliseen kaksijakoisuuteen viittaa myös Lehtolan kuvilleen antama nimi Some Girls. Yhtäältä se tarkoittaa ”joitakin naisia”, siis anonyymiä joukkoa naisia, joista seksipalveluita ostava asiakas valitsee itselleen mieluisan. Toisaalta nimi tarkoittaa myös ”melkoisia naisia”: transnaisten rohkeutta asettaa oma kehonsa ja identiteettinsä arvioivan katseen ja potentiaalisen väkivallan kohteeksi.

Lehtolan valitsema aihe yhdistää kaksi yhteiskunnallisesti marginalisoitua, haavoittuvaista ja halveksittuakin ihmisryhmää: prostituoidut ja transsukupuoliset naiset. Haastavassa aiheessa korostuu sensaatiohakuisuuden sijasta kohteiden syvä inhimillisyys. Ne dokumentoivat luottamuksellista suhdetta, jonka Lehtola on kyennyt rakentamaan valokuvattaviin.

teksti: Annamari Vänskä, näyttelyn kuraattori
Vänskä työskentelee Aalto-yliopistossa muotoilun laitoksella muodintutkimuksen professorina.

(kuva: Jouko Lehtola, sarjasta Some Girls, 2008)