Art Fair Suomessa nyt tuplasti enemmän gallerioita

 – Kansainvälisen nykytaidefestivaalin erityisfokuksessa on Venäjä

Kuva: Marja Helander, Dolastallat, stillkuva videoteoksesta, 2016

Suomalainen ja kansainvälinen taiteilijavetoinen galleriakenttä esittäytyy toukokuun lopulla Art Fair Suomi 2017 -festivaalissa Helsingin Kaapelitehtaalla. Festivaalikattaus on tänä vuonna entistä runsaampi. Gallerioita koti- ja ulkomailta on tapahtumaan tulossa yhteensä 21, kaukaisimmat tulevat Japanista ja Pohjois-Amerikasta.

Festivaalin keskiössä on taiteilijoiden tekemä työ. Suomessa on kansainvälisesti vertailtuna erityisen paljon taiteilijavetoisia gallerioita ja muita organisaatioita. Sen mahdollistaa Suomen poikkeuksellinen tuki riippumattomalle  taiteelliselle tuotannolle. Art Fair Suomi tekee näkyväksi juuri tätä vapaata taidekenttää joka organisoituu gallerioiksi, yhdistyksiksi, ensembleiksi, näyttelytuotannoiksi, jne.. Festivaali tuo ’juuri nyt’ tehdyn taiteen – ajankohtaiset teokset ja tuotannot – yhteen ja yleisön nähtäväksi.

Art Fair Suomen 21 galleriasta 15 tulee Suomen ulkopuolelta. Taiteilijavetoinen toiminta näyttäytyy kansainvälisten vieraiden kautta entistä monimuotoisempana. Mukana on esimerkiksi Yhdysvalloista taidetila Expose Art House, joka toimii tiiviisti vuorovaikutuksessa sitä ympäröivän yhteisön kanssa. Expose Art House tuo festivaalille mm. kollektiivisen Lolli.Pop-projektin, jossa tutkitaan nykyelämän ja populaarikulttuurin suhdetta ihmisen kaihoon.

Erityisessä valokeilassa festivaalilla ovat venäläiset taiteilijavetoiset toimijat. Kiristynyt asenneilmasto ei ole vielä nujertanut taidekenttää: Venäjä on muutakin kuin Putin! Art Fair Suomi tuo yhteistyössä Cultura-säätiön kanssa Venäjältä kolme galleriaa (Fotodepartamente, Parazit ja Too Much) sekä taidevaikuttajia, jotka osallistuvat monin tavoin festivaaliohjelmaan.

Koska pohjoismainen rahoitusrakenne on harvinaisuus, kansainväliset galleriat ja paikallinen taiteen kenttä haastetaan tapahtuman aikana keskinäiseen keskusteluun. Art Fair Suomi tarjoaa taiteilijavetoisille toimijoille tilan ja yhteisön, jossa ne voivat vahvistaa verkostojaan ja tarkastella omaa erityisluonnettaan. Jo pelkällä olemassaolollaan festivaali kysyykin: Miten ajankohtainen ja riippumaton taiteellinen työ näkyy yhteiskunnassa?

Lista osallistuvista taiteilijavetoisista toimijoista Art Fair Suomen verkkosivuilla (in English)

Muiden toimijoiden osastojen ohella AFS17 esittelee teoksia 200 MUU ry:n ja Valokuvataiteilijoiden liiton jäsentaiteilijalta, jotka julkaistaan myöhemmin keväällä.

 

ART FAIR SUOMI ‘17

25.5. – 28.5.2017 Kaapelitehdas – Merikaapelihalli | Puristamo | Valssaamo | MuuKaapeli

Art Fair Suomi on ainutlaatuinen kuvataiteen kohtaamispaikka yleisölle, taiteilijoille ja taiteen ammattilaisille. Se on kansainvälinen nykytaidefestivaali, joka koostuu nykytaiteen myyntinäyttelyistä sekä erilaisista kuvataiteen tapahtumista: keskusteluista, screeningeistä jne.

Valokuvataidetta | Mediataidetta | Videotaidetta | Installaatioita | Performansseja | Äänitaidetta | Maalauksia | Veistoksia

www.artfairsuomi.fi