Uusi palkinto vuoden parhaalle valokuvataidekirjalle

Suomen valokuvataiteen museo ja Valokuvataitelijoiden liitto jakavat tänä vuonna ensimmäistä kertaa Vuoden valokuvataidekirja -palkinnon.

Valokuvataidekirjapalkinto-logo-CMYK-musta kopioAnsiokkaan valokuvataidekirjan tekijälle myönnettävän vuosittaisen palkinnon suuruus on 10 000 euroa.  Vuoden 2017 palkinnosta päättää korkealaatuisista valokuvakirjoistaan tunnettu amerikkalainen valokuvaaja Alec Soth, jonka tuotantoa esiteltiin laajasti Valokuvataiteen museossa syksyllä 2016.

Palkinto myönnetään suomalaiselle tai Suomessa asuvalle valokuvataiteilijalle välillä 1.1.2016–31.7.2017 ilmestyneestä valokuvataidekirjasta. Vuoden valokuvataidekirja -palkinnon päämääränä on kannustaa korkeatasoisten valokuvataidekirjojen tekemiseen sekä herättää yleistä kiinnostusta valokuvataidekirjoja kohtaan. Palkinto nostaa esiin kirjaa valokuvataiteen muotona, ja sen tavoitteena on aktivoida mediaa esittelemään ja arvioimaan valokuvataidekirjoja itsenäisinä taideteoksina.

Hyvänä esimerkkinä Matti Saanio, maamme valokuvaajat ovat 1960-luvulta alkaen pyrkineet määrätietoisesti tekemään kirjoja, joissa kuvakerronta, graafinen suunnittelu, painotyö ja materiaalit yhdessä rakentavat kokonaistaideteoksen, kertoo Suomen valokuvataiteen museon johtaja Elina Heikka. 1990-luvulla vauhtiin päässeessä valokuvataiteen voimakkaassa kansainvälistymisessä laadukkailla kirjoilla on ollut arvostettu asemansa osana Suomen valokuvataidetta. Kansainvälisesti katsoen tällä hetkellä eletään valokuvataidekirjojen kultakautta, mikä näkyy aktiivisuutena eri puolilla Eurooppaa valokuvakirjafestivaaleilla ja muissa tapahtumissa.

Tietoa Vuoden valokuvataidekirja -palkinnosta ja osallistumisohjeet valokuvataiteilijoille, ks. www.photobookaward.fi