Art Fair Suomi toi kansainvälisen taidekentän Helsinkiin

Kaapelitehtaalla 25.-28.5. järjestetty nykytaidefestivaali Art Fair Suomi on edelläkävijänä kasvanut nykytaiteen kansainväliseksi suurtapahtumaksi Helsinkiin. Tapahtuma tuo taiteilijoita ja taideyleisöä Suomeen yli rajojen. Helsinkiin saapui toukokuussa monien Euroopan maiden lisäksi taidealan toimijoita muun muassa Venäjältä, Yhdysvalloista, Kanadasta ja Japanista.

Art Fair Suomi -nykytaidefestivaali toimi yleisön ja taiteilijoiden kohtaamispaikkana, ja festivaalilla vieraili lähes 4000 kiinnostunutta taiteen ystävää. Yleisöltä saadun palautteen perusteella festivaali onnistui tavoitteessaan yhdistää teosvälitys, galleriavieraat sekä festivaalin sisäiset tapahtumat kiinnostavasti ja tuoreesti.

Festivaalitunnelmaa lisäsi laaja ja poikkitaiteellinen ohjelma, jossa huomio kohdistui erityisesti performanssitaiteeseen. Esimerkiksi Hannaleena Heiskan ja Minna Tervamäen yhteisperformanssi aiheutti suosiollaan lippukassalle pitkän jonon ennen esitystä. Festivaaliohjelman ohessa yleisö pääsi rentoutumaan Rupla Cafen brunssilla tai Kallion Panimon pop up -baarissa, missä tarjoiltiin Art Fair Suomelle tehtyä omaa olutta. Festivaali oli myös ainutlaatuinen tilaisuus taiteen ammattilaisille verkostoitua lukuisissa keskinäisissä kohtaamisissa – vaikka Äänitaiteen Saunan lauteilla Kaapelin katolla!

Art Fair Suomessa oli esillä taideteoksia yhteensä noin 300 taiteilijalta. Järjestävien tahojen, MUU ry:n ja Valokuvataiteilijoiden liiton, jäsentaiteilijoiden lisäksi 20 galleriaa ympäri maailman esitteli kiinnostavinta nykytaidetta. Tapahtumassa myytiin yksityisiin koteihin ja julkisiin kokoelmiin sekä vierasgallerioiden osastoilta että liittojen jäsentaiteilijoiden teoksia enemmän kuin aikaisemmin. Art Fair Suomessa esillä olleita teoksia voi tiedustella vielä jälkikäteen MUU Galleriasta tai Valokuvagalleria Hippolytestä.

Festivaali oli mahdollista toteuttaa satojen taiteilijoiden, kymmenien vapaaehtoisten ja sekä lukuisten yhteistyökumppaneiden korvaamattomalla avustuksella. Tämän vuoden festivaalista saadun kokemuksen myötä järjestävät tahot pohtivat millaiseen suuntaan festivaalirakenteita on vietävä, jotta tuloksena olisi entistä kestävämpi, ammattilais- ja suurta yleisöä kiinnostava nykytaiteen festivaali. Seuraavan kerran Art Fair Suomi järjestetään toukokuussa 2019.

Kuvat: Neo Aarnikotka

ART FAIR SUOMI 2017

25.5. – 28.5.2017 Kaapelitehdas

Art Fair Suomi on suomalaisella taiteen kentällä edelläkävijä, joka ponnistaa ruohonjuuritason taiteellisesta työskentelystä. Festivaalia on järjestetty vuodesta 2005 lähtien, ja nykyisellään se on kansainvälisestikin merkittävä taiteen ja taiteilijalähtöisen toiminnan foorumi, joka tuo yleisön saapuville taiteen ja sen tekijät ainutlaatuisella tavalla. Art Fair Suomea järjestävät Muu ry ja Valokuvataiteilijoiden liitto ry.

Festivaaliin osallistuneet taiteilijavetoiset galleriat olivat Alpineum Produzentengalerie Luzern, Diaries, Expose Art House, Fotodepartament, Galleria Huuto, Galleria Katariina, Galleria Lapinlahti, Galleria Sculptor, Grafoteekki / Suomen Taidegraafikot, Kunstplass [10], Paper, Parazit, Qwerty, RIXC Gallery, Room Below, Suomen valokuvakeskukset, Toolbox, Too Much ja Videographe.

Festivaali on toteutettu yhteistyössä seuraavien tahojen kanssa Kaapelitehdas, Martela, Artproof, Pro AV Saarikko, Trio-offset, Rupla Cafe, Kallion panimo, Hukkatila, Kustannus Oy Taide, Suomen Taiteilijaseura, Aalto yliopisto, Eläintarhan huvila taiteilijaresidenssi, Taiteen edistämiskeskus, OCA – Office for Contemporary Art Norway, Kuvasto, Hima & Sali

Festivaalia ovat tukeneet Opetus- ja kulttuuriministeriö, Helsingin kulttuurikeskus, Cultura säätiö ja Suomen pääkonsulaatti, Pietari

www.artfairsuomi.fi
www.muu.fi
www.hippolyte.fi