16.8.2017 Keskustelu: Kuka – Nimien merkitykset ja mielikuvat

Keskiviikkona 16.8. klo 17 taiteilija Maarit Mustonen ja nimistötutkija Terhi Ainiala keskustelevat näyttelystä ”Kuka” sekä nimien merkityksistä ja mielikuvista. Ainiala ja Mustonen työskentelivät yhdessä Maarit Mustosten ryhmätapaamisen parissa vuonna 2016.

Tilaisuus muodostuu Mustosen ja Ainialan puheenvuoroista sekä vapaasta keskustelusta. Ainiala pohtii puheenvuorossaan nimien monia rooleja:

”Nimillä yksilöidään eli erotetaan kohde toisista. Turku ei sekoitu Tampereeseen eikä Juha Sipilä Timo Soiniin. Olemme tottuneet siihen, että kaupungit, muut paikat ja henkilöt kantavat eri nimiä. Mutta samanimisyyttäkin kielessä on: Mitä silloin tapahtuu, kun samanimisiä paikkoja tai henkilöitä on useampi?

Nimien avulla tehdään paljon muutakin kuin yksilöidään. Nimet kantavat mukanaan merkityksiä ja mielikuvia. Pelkän etunimen perusteella voimme kuvitella henkilön tietynlaiseksi, vaikka emme olisi koskaan häntä tavanneet. Nimiä käytetään myös brändäyksessä: Mustalahden sijaan puhumme Aurinkolahdesta ja Postistakin tuli Itellan jälkeen taas Posti.”

Keskustelu liittyy Hippolyte Studion näyttelyyn, joka pohjautuu kuvataiteilija Maarit Mustosen järjestämään kokonimikaimojen tapaamiseen. Lue lisää näyttelystä

Facebook-tapahtuma