Keskustelu ke 13.9. klo 17: Men(nyt) – historia meissä

Saara Ekström, Still teoksesta Amplifier

Valokuvagalleria Hippolytessä esillä olevan Saara Ekströmin uuden elokuvateoksen Amplifier pääosassa on vuonna 1938 valmistunut Helsingin olympiastadion. Parhaillaan laajaa peruskorjausta läpikäyvä rakennus kuvaa eräästä historian solmukohtaa. Mennyt aika ja tämä hetki kohtaavat: funktionalistisen arkkitehtuurin puhdaslinjainen helmi edustaa aikansa optimistista utopiaa sekä historiansa hylänneen ihmisen unohdustilaa. Tilaisuudessa tutkija Anu Koivunen ja Saara Ekström pureutuvat yhdessä keskustellen teoksen moniin tulkintoihin.

Saara Ekströmin valokuvien ja videoteosten aiheet ja materiaalit tuntuvat olevan jatkuvassa muuntautumisen tilassa. Käyttämiensä eloperäisten ja keinotekoisten materiaalien avulla Ekström luo maailmoja, joissa näkyvä ja näkymätön, kasvu ja lakastuminen, houkuttelevuus ja rumuus haastavat toisiaan. Ekströmin “epämiellyttävän estetiikka” kyseenalaistaa materiaalien kulttuurisidonnaisia arvohierarkioita. Muistin ja unohduksen, fiktion ja todellisuuden, kauniin ja puistattavan teemat kietoutuvat toisiinsa Ekströmin teoksissa, jotka käsittelevät historiaa, ajan painoa ja painottomuutta sekä ristiriitaista halua muistaa ja unohtaa.

Anu Koivunen luonnehtii itseään taiteentutkijaksi sekä sukupuolen, vallan ja median tutkijaksi kasvaneeksi politiikkanörtiksi. Hän on perehtynyt suomalaisen elokuvan ja television historiaan sekä kansakuntaisuuden sukupuolittuneisiin kertomuksiin. Koivunen toimii elokuvatieteen professorina Tukholman yliopistossa ja osallistuu ahkerasti julkiseen keskusteluun asiantuntijakommentaattorina, kolumnistina ja sosiaalisessa mediassa.

Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Amplifier on esillä Valokuvagalleria Hippolytessä 1.-24.9.2017.  Lue lisää…