Vuoden valokuvataidekirja 2017 -finalistit valittu

Vuoden valokuvataidekirja 2017- finalistien valinta 11.9.2017, kuvassa valintalautakunta: intendentti Arja Miller (vas.), valokuvaaja Kristoffer Albrecht (kesk.), ja valokuvaaja Johannes Romppanen (oik.) sekä finaaliin valitut kirjat; Suomen valokuvataiteen museon näyttelytila, Ruoholahti, Helsinki

Valokuvataiteilijoiden liitto ja Suomen valokuvataiteen museo jakavat tänä vuonna ensimmäistä kertaa Vuoden valokuvataidekirja -palkinnon. Ansiokkaan valokuvataidekirjan tekijälle myönnettävän, vuosittaisen palkinnon suuruus on 10 000 euroa.

Korkeatasoisia ehdotuksia palkinnon saajaksi tuli määräaikaan mennessä kaiken kaikkiaan 26 kappaletta, joiden joukosta valintalautakunta nimesi 5 finalistia:

  • Karl Henrik Edlund: Bright Hours (Journal, 2016)
  • Hertta Kiiski: I Was an Apple and I Got Peeled – But It Was a Good Thing (Kehrer Verlag, 2016)
  • Karina-Sirkku Kurz: Ungleichgewicht (Kehrer Verlag, 2016)
  • Ville Lenkkeri: Pikkukaupungin sairaskertomus (Kerber Verlag, 2017)
  • Karoliina Paatos: American Cowboy (The Angry Bat, 2016)

 

Valintalautakunta kommentoi tehtäväänsä:

Teosehdotuksista muodostui runsas ja monipuolinen näkymä valokuvataidekirjaan. Laadukkaissa julkaisuissa näkyi valokuvataidekirjan rajoja kokeilevaa eksperimentaalisuutta. Mukaan oli ilmoittautunut sekä tuttuja että tuoreempia tekijöitä. Hienoa oli, että mukaan mahtui uusiakin kustantamoita. Finalistien valinta oli vaikea ja monta hyvää teosta jouduttiin jättämään sivuun. Valinnassa korostui teoksen onnistuminen kokonaisuutena. Kaikki finalisteiksi valitut kirjat olivat eheitä artefakteja, joissa eri elementit, mm. kansi, taitto ja materiaalit, heijastelivat toimivaa ja laadukasta valokuvataiteellista sisältöä.

Valintalautakuntaan kuuluvat valokuvataiteilija ja taiteen tohtori Kristoffer Albrecht, Espoon modernin taiteen museo Emman näyttelyintendentti Arja Miller ja valokuvaaja Johannes Romppanen.

Finalisteihin voi tutustua ke 4.10. klo 17.30–19.30 Valokuvataiteen museolla järjestettävillä Kahden tunnin kirjamessuilla ja 26.–29.10. Helsingin Kirjamessuilla. Vuoden valokuvataidekirja -palkinnon voittaja julkaistaan lokakuun lopussa, ennen Helsingin Kirjamessuja.

Vuoden 2017 palkinnosta päättää korkealaatuisista valokuvakirjoistaan tunnettu amerikkalainen valokuvaaja Alec Soth, jonka tuotantoa esiteltiin laajasti Valokuvataiteen museossa syksyllä 2016.

Vuoden valokuvataidekirja -palkinnon päämääränä on kannustaa korkeatasoisten valokuvataidekirjojen tekemiseen sekä herättää yleistä kiinnostusta valokuvataidekirjoja kohtaan. Palkinto myönnetään suomalaiselle tai Suomessa asuvalle valokuvataiteilijalle välillä 1.1.2016–31.7.2017 ilmestyneestä valokuvataidekirjasta. Palkinto nostaa esiin kirjaa valokuvataiteen muotona, ja sen tavoitteena on aktivoida mediaa esittelemään ja arvioimaan valokuvataidekirjoja itsenäisinä taideteoksina.

Tietoa Vuoden valokuvataidekirja -palkinnosta ks. www.photobookaward.fi

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Henna Harri, Valokuvataiteilijoiden liitto
henna.harri@hippolyte.fi, p. 

040 591 0770
Osoite: Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, 00120 Helsinki