Vuoden valokuvataidekirja -palkinto jaetaan jälleen vuoden vaikuttavimmalle valokuvateokselle

Suomen valokuvataiteen museo ja Valokuvataiteilijoiden liitto jakavat tänä vuonna toista kertaa Vuoden valokuvataidekirja -palkinnon. Ansiokkaan valokuvataidekirjan tekijälle myönnettävän, vuosittaisen palkinnon suuruus on 10 000 euroa. Kilpailuun voivat osallistua suomalaiset tai Suomessa asuvat valokuvaajat. Vuoden 2018 palkinnosta päättää korkealaatuisista valokuvakirjoistaan tunnettu ruotsalaiskuvaaja JH Engström.

Vuoden valokuvataidekirja -palkinnon päämääränä on kannustaa korkeatasoisten valokuvataidekirjojen tekijöitä sekä herättää yleistä kiinnostusta valokuvataidekirjoja kohtaan. Palkinto nostaa kirjan esiin valokuvataiteen muotona, ja sen tavoitteena on aktivoida yleisöä näkemään valokuvataidekirjat itsenäisinä taideteoksina.

Vuoden 2018 palkinto myönnetään suomalaiselle tai Suomessa asuvalle valokuvataiteilijalle välillä 1.8.2017–31.7.2018 ilmestyneestä valokuvataidekirjasta. Kilpailuun voi osallistua myös useamman taiteilijan yhteistuotoksella, jos vähintään puolet heistä on Suomen kansalaisia tai kirjoilla Suomessa. Taiteilijat voivat ilmoittaa teoksensa mukaan 24. elokuuta asti palkinnon verkkosivuilla.

Kolmihenkinen raati valitsee osallistuneista kirjoista 3–6 finalistia syyskuun 2018 loppuun mennessä. Valokuvaaja JH Engström valitsee finalistien joukosta voittajan, joka julkistetaan lokakuussa ennen Helsingin kirjamessuja.

Ensimmäisen Vuoden valokuvataidekirja -palkinnon voitti syksyllä 2017 Karina-Sirkku Kurzin Ungleichgewicht (Kehrer Verlag, 2016). Teos käsittelee syömishäiriöitä valokuvataiteen keinoin. Kirja sai alkunsa vuorovaikutteisesta yhteistyöstä, jonka ytimen muodostavat syvähaastattelut syömishäiriöitä sairastavien ihmisten kanssa. Voittajan valitsi viiden finalistin joukosta yhdysvaltalainen valokuvaaja Alec Soth.

Muut finalistit olivat Karl Henrik Edlund: Bright Hours (Journal, 2016), Hertta Kiiski: I Was an Apple and I Got Peeled – But It Was a Good Thing (Kehrer Verlag, 2016), Ville Lenkkeri: Pikkukaupungin sairaskertomus (Kerber Verlag, 2017) ja Karoliina Paatos: American Cowboy (The Angry Bat, 2016).

Ohjeet osallistumiseen ja tietoa Vuoden valokuvataidekirja 2018 -palkinnosta:
photobookaward.fi

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Henna Harri, Valokuvataiteilijoiden liitto ry.
040 591 0770, henna.harri@hippolyte.fi

Museonjohtaja Elina Heikka, Suomen valokuvataiteen museo
050 527 8885, elina.heikka@fmp.fi