Vuoden valokuvataidekirja 2018 -finalistit valittu

Valokuvataiteilijoiden liitto ja Suomen valokuvataiteen museo jakavat tänä vuonna toista kertaa Vuoden valokuvataidekirja -palkinnon. Ansiokkaan valokuvataidekirjan tekijälle myönnettävän, vuosittaisen palkinnon suuruus on 10 000 euroa. Korkeatasoisia ehdotuksia palkinnon saajaksi tuli määräaikaan mennessä kaiken kaikkiaan 15 kappaletta, joiden joukosta valintalautakunta nimesi 5 finalistia:

Kristoffer Albrecht: Domestica (Omakustanne, Opus-sarja, 2018)
Johanna Bruun & Ida Enegren: OPEN On Thai Massage Windows in Finland (2018)
Appu Jasu: The Poetics of a Line (Kerber Verlag, 2018)
Ville Kumpulainen: Out of Sight (Hatje Cantz Verlag, 2017)
Filippo Zambon: The Komi Diary (Lecturis, 2018)

Valintalautakunta kommentoi tehtäväänsä:

”Valokuvataidekirja kaihtaa määritelmiä, valmiita formaatteja tai konventioita. Rikkaan kirjavalikoiman äärellä valintalautakunta keskusteli valokuvataidekirjan lajityypistä ja tekijyyden kysymyksistä. Valokuvaaja saattaa vastata myös kirjan graafisesta suunnittelusta, toisaalta kirjat voivat olla moniammatillisten työryhmien yhteistyössä tuottamia. Raati piti tärkeänä, että finalistien teosten ulkoasu ja taitto tukivat kirjan sisältöä. Valokuvakirjasta on tullut suosittu nuoren valokuvaajasukupolven ilmaisumuoto, mistä kertoo se, että finalisteista neljä on kirjan tekijöinä debytantteja. Finaaliin valittujen kirjojen sisällöllinen kirjo on laaja: Kirjojen joukosta löytyvät filosofinen valokuvaessee, henkilökohtainen matkakertomus, postdokumentaarinen haastattelukirja, muistamista pohtiva poeettinen teos sekä keskittyneeseen lähiympäristön havainnointiin perustuva monografia.”

Valintalautakuntaan kuuluivat valokuvaaja ja taiteen tohtori Taneli Eskola, Nykytaiteen museo Kiasman intendentti Kati Kivinen ja taiteilija Hertta Kiiski.

Voittaja julkistetaan ke 10.10. klo 18.–19.30 Valokuvataiteen museolla järjestettävässä tilaisuudessa, jossa esittäytyvät kaikki kilpailun finalistit. Lehdistö on tilaisuuteen tervetullut.

Kirjoihin ja valokuvaajiin voi tutustua myöhemmin 25.–28.10. Helsingin Kirjamessuilla Valokuvataiteilijoiden liiton ja Suomen valokuvataiteen museon messuosastolla.

Vuoden 2018 palkinnosta päättää korkealaatuisista valokuvakirjoistaan tunnettu ruotsalainen valokuvaaja JH Engström, jonka tuotantoa esitellään parhaillaan Valokuvataiteen museossa Kaapelitehtaalla.

Vuoden valokuvataidekirja -palkinnon päämääränä on kannustaa korkeatasoisten valokuvataidekirjojen tekemiseen sekä herättää yleistä kiinnostusta valokuvataidekirjoja kohtaan. Palkinto myönnetään suomalaiselle tai Suomessa asuvalle valokuvataiteilijalle välillä 1.8.2017-31.7.2018 ilmestyneestä valokuvataidekirjasta. Palkinto nostaa esiin kirjaa valokuvataiteen muotona, ja sen tavoitteena on aktivoida mediaa esittelemään ja arvioimaan valokuvataidekirjoja itsenäisinä taideteoksina.

Tietoa Vuoden valokuvataidekirja -palkinnosta ks. www.photobookaward.fi

 

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Henna Harri, Valokuvataiteilijoiden liitto

henna.harri@hippolyte.fi, p. 

040 591 0770