Tiheä hetki – Valokuvan vuosikirja ilmestynyt

Mustan Taiteen kanssa yhteistyössä julkaistu Tiheä hetki – Valokuvan vuosikirja on nyt saatavilla Valokuvagalleria Hippolyten kirjakaupasta. Kirja kertoo ihmisistä ja ihmisyydestä, arjesta ja ympäristöstä. Se kertoo myös, miten ja millaisena näemme valokuvan nyt. Maailmassa on valokuvia enemmän kuin koskaan ennen. Digitaalisuus on mullistanut yhteiskuntia monin tavoin, ja sen vaikutus näkyy myös valokuvauksessa.

Valokuvataide osana visuaalisen kulttuurin kenttää tekee näkyväksi myös itseään koskevaa muutosta. Valokuvataiteilijoiden liitto ja kustantamo Maahenki halusivat pysäyttää hetken ja tarkastella valokuvan roolia nopeasti muuttuvassa todellisuudessa. Tiheä hetki (Maahenki 2018) on samalla valokuvan vuosikirja ja juhlistaa Valokuvataiteilijoiden liiton 30-vuotis- ja Valokuvagalleria Hippolyten 40-vuotisjuhlavuotta.

Tiheä hetki koostuu 51 taiteilijan 62 kuvasta sekä esseistä, jotka pohtivat valokuvan tiheää nykyhetkeä eri näkökulmista. Kirjan sisältö on samanaikaisesti yllätyksellinen ja pysäyttävä. Nykyhetki ja historia ovat läsnä samanaikaisesti. Valokuvat sekä antavat että kantavat merkityksiä, joita ei kiitävässä arjessa aina ehdi huomata. Valokuva antaa tilaisuuden pysähtyä, huomata ja oivaltaa.

Kirjan ovat toimittaneet Petronella Grönroos, Veikko Halmetoja, Henna Harri ja Marja-Terttu Kivirinta. Kirjan esseiden kirjoittajat ovat Saara Hacklin, Marja-Terttu Kivirinta, Mikko Lehtonen ja Sanna Lipponen. Kirja kuuluu Maahengen Musta taide -sarjaan, joka on keskittynyt valokuvataiteeseen.

Kuvasto on tukenut kirjan valmistumista Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.

 

kannen kuva: Hannele Rantala, Have you seen this woman? 2014, yksityiskohta