Antti J. Leinonen Last Man Fishing 6.11.–10.1.2021

1. Mitkä ovat näyttelyn pääteemat, kysymykset ja pohdinnat?

Last Man Fishing kertoo globaalista muutoksesta ja tutkii Perämeren hiipuvaa kalastajakulttuuria. Näyttely liikkuu valokuvataiteen ja dokumentarismin rajalla, ja herättelee kysymyksiä alkutuotannon muutoksesta ja kaupungistumisesta. Samalla se on kurkistus viimeisten edelleen elantonsa kalastuksella ansaitsevien kalastajien maailmaan. Muuttuva ympäristö ja vaativa työ ankarissa sääoloissa tekevät elinkeinosta haastavan, mutta vapaudenkaipuu ja intohimo alaan saavat kalastajat jatkamaan niin pitkään kuin jalat vain kantavat. Vaikka teknologinen kehitys on ollut alalla huimaa, uskon että kalastajan ja meren suhteessa on jotain muuttumatonta – ihmistyyppi on pysynyt samana aikojen alusta asti.

 

2. Millainen näyttely on? Missä teokset on otettu?

Last Man Fishing koostuu Perämerellä kuvatuista valokuvateoksista. Näyttelyssä nähdään vuosina 2014–2020 valmistuneita kuvia ja kokonaisuus on ensimmäinen henkilökohtainen projektini. Se on toiminut minulle eräänlaisena kouluna ja kehittymisen tienä. Projektin lähtökohta oli alun perin journalistinen, mutta matkan varrella visuaalinen kieli lipui kohti poeettisempaa ja ajattomampaa kuvailmaisua. Prosessin aikana olen pohtinut omaa suhdettani mereen ja kalastukseen.  Työskentelyssäni on ripaus pikkupoikamaista uteliaisuutta ja kuvat ovat eräänlaisia omakuvia.

 

3. Kuka olet taiteilijana? Kerro itsestäsi ja suhteestasi valokuvaan lyhyesti.

Minua on kutsuttu pohjoisen ihmisen kuvaajaksi, mikä johtuu osittain siitä, että olen lähes koko elämäni asunut Pohjois-Suomessa. Minua kiinnostaa ihmisen luontosuhde ja muutos. Pyrin katsomaan maailmaa ihmisen tasolta ja lähestyn sitä arjen havaintojen kautta. Kuvaan ihmisiä sellaisena kuin he ovat, omina itsenään. Uskon valokuvan kykyyn paljastaa tai kertoa jotain sellaista, mikä muuten jäisi huomaamatta.

Antti J. Leinonen on Iissä, Pohjois-Pohjanmaalla asuva valokuvaaja, joka on työskennellyt freelance-valokuvaajana vuodesta 2002. Leinosen tausta on kuvajournalismissa. www.anttileinonen.com

Näyttely on saanut tukea Suomen kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan rahastolta, Patricia Seppälän säätiöltä ja Valto Pernun säätiöltä.

 

Antti J. Leinonen
Last Man Fishing
Hippolyte Korjaamo
6.11.2020–10.1.2021
Kulttuuritehdas Korjaamo (Töölönkatu 51 a-b, 00250 Helsinki)
Auki Korjaamon aukioloaikoina, suljettu 12.12. lähtien

kuva: Antti J. Leinonen, Seagulls, 2014