Mies ja nainen alusvaatteissa naamarit päässä.

Eeva-Mari Haikala 21.1.–12.3.2022

Hippolyte Korjaamon näyttelyssäni on esillä kaksi valokuvasarjaa: The Only Happiness I know is Sad Happy, josta osa on ollut aiemmin esillä Belgiassa sekä uusi tätä näyttelyä varten työstämäni Verloren in vertaling / Perdu dans la traduction.

Alun perin The Only Happiness I Know is Sad Happy -kokonaisuuteen kuului myös live-esitys. Koronarajoitusten vuoksi esitystä ei ole nyt Hippolyte Korjaamolla mahdollista toteuttaa. Live-esityksen lähtökohtana ollut kiinnostukseni somaattisiin kehoharjotteisiin on kuitenkin läsnä myös valokuvissa. Minua kiinnostaa sellainen liikekieli, ja myös oleminen kuvissa kameran edessä, jossa fyysinen ilmaisu/oleminen lähtee henkilökohtaisista sisäisistä tuntemuksista pikemminkin kuin että katsojan edessä oltaisiin tietoisesti tekemässä nimenomaan esitystä tai performanssia.

Verloren in vertaling / Perdu dans la traduction -sarjan teokset käsittelevät kahden eri kielen ja kulttuurin välimaastossa olemista. Molempien teoskokonaisuuksien teknisenä lähtökohtana on ollut kameralla tehty performanssi. Sarjan teoksia yhdistää toisiinsa myös yritys sijoittaa keho tilaan ja aikaan. Samoin kuin ajatus siitä, kuinka kommunikoimme muutenkin kuin puheen, kielen tai kirjoituksen kautta. Melankolinen huumori kulkee kaikkien näyttelyssä esillä olevien teosten läpi. Kuten ihailemani Charlie Chaplin on todennut “Life is a tragedy when seen in close-up, but a comedy in long-shot”.

Asun ja työskentelen Belgiassa ja Suomessa. Taiteellinen työskentelyni on monialaista, useimmiten teokseni ovat esityksellisiä, oli kyseessä sitten valokuva tai videoteos, joiden parissa useimmin työskentelen. Suurin osa näyttelyn teoksista on digitaalisia valokuvia, mutta mukana on myös muutama polymeerigravyyripohjainen vedos sekä polaroid-filmille kuvattuja ja sen jälkeen digitalisoituja vedoksia.

Kiitos Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen keskustoimikunta, Frans Masereel Centrum.

Eeva-Mari Haikala
21.1.–12.3.2022
Hippolyte Korjaamo
Töölönkatu 51 A-B, 00250 Helsinki

Avoinna Korjaamon aukioloaikojen mukaan.

 

Kuva: Sarjasta Verloren in vertaling / Perdu dans la traduction