Hannu Karjalainen Kylmää valoa 11.9.–1.11.2020

Mitkä ovat näyttelyn pääteemat, kysymykset ja pohdinnat?

Tarkastelen Kylmää valoa -näyttelyni kautta ihmisten riippuvuussuhteita paitsi toisiinsa mutta myös muihin elämänmuotoihin. Teoskokonaisuus herättelee kysymyksiä muun muassa individualismista, kapitalismin talouden ikuisen kasvun lupauksesta ja ihmiskunnan tulevaisuudennäkymistä. Olen kiinnostunut siitä, kuinka kulutusvalintamme, työ mitä teemme, tuotteet mitä käytämme ja ostamme vaikuttavat ihmisiin ja muihin lajeihin paitsi lähiympäristössämme mutta myös toisella puolen maailmaa. Elämäämme tahdittaa älylaite, joka sisältää mahdollisesti bolivialaisten lapsityöläisten keräämiä metalleja ja luultavasti kongolaista kobolttia, ja jonka kiinalaiset tehdastyöläiset ovat valmistaneet ja kalifornialainen tai vaikkapa espoolainen insinööri suunnitellut.

Työskennellessäni mielessäni on ollut Albert Einsteinin sitaatti, johon törmäsin taannoin:

“A human being is a part of the whole called by us universe, a part limited in time and space. He experiences himself, his thoughts and feeling as something separated from the rest, a kind of optical delusion of his consciousness. This delusion is a kind of prison for us, restricting us to our personal desires and to affection for a few persons nearest to us. Our task must be to free ourselves from this prison by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature in its beauty.” (Albert Einstein kirjeessään 12.5.1950)


Millainen näyttely on? Missä teokset on otettu?

Hippolyte Korjaamon näyttelykokonaisuus koostuu valokuvateoksista ja videosta. Kokonaisuudessa nähdään sekä uusia teoksia että aiemmin vuonna 2020 valmistuneita, Daemon-sarjaan kuuluvia töitä. Osa valokuvista on näyttelyssä esillä mustesuihkutulosteina, osa on leikattu epäkonventionaalisempaan muotoon laserleikkurilla. Näissä teoksissa kaksiulotteinen valokuva lähestyy kolmiulotteista esinettä.

Uusi videoteokseni A Strange Luminescence (2020) saa ensiesityksensä Hippolyte Korjaamolla. Teoksen nimi on lainattu W.G. Sebaldin teoksesta Saturnuksen renkaat (1995, suom. 2010), jossa kertoja vertaa ihmiskuntaa tulen tuhoavaan voimaan 1800-luvun teollistumisen kontekstissa. Kertoja kutsuu sivilisaatiota ”oudoksi hehkuksi” (eng. ’a strange luminescence’). Luminesenssi on fysikaalinen ilmiö, jossa valoemissio tapahtuu ilman lämpöenergian vapautumista – eli kylmää valoa.

Näyttelyn valokuvateosten lähtökohtana ovat olleet Itämeren rannalta löydetyt materiaalit ja roskat, joista olen työstänyt kuvia tasoskannerin avulla käyttäen hyödyksi erilaisia kokeellisia skannaustekniikoita. Confiscated Dreams -valokuvasarjassa olen käyttänyt materiaalina rikkinäisiä älypuhelimia. Sarjan nimen voi ajatella viittaavan esimerkiksi siihen, kuinka globaali kapitalismi kieltää unelmoinnin mahdollisuuden yhteiskuntajärjesteyksen alimmalla portaalla olevilta ihmisiltä, esimerkiksi laitteiden valmistusprosessissa mukana olleilta ihmisiltä. Toisaalta nimen voi ajatella viittaavan siihen, kuinka älylaitteemme tuntuvat tietävän unemmekin paremmin kuin me itse.


Kuka olet taiteilijana? Kerro itsestäsi ja suhteestasi valokuvaan lyhyesti.

Pyrin työskentelyni avulla hahmottamaan aina mielettömämmäksi muuttuvaa maailmaamme ja kommunikoimaan havainnoistani muille ihmisille. Tällä hetkellä erityisesti kysymykset ilmastonmuutoksesta ja erilaisten perhosvaikutusten globaaleista seurauksista kaihertavat mielessäni jatkuvasti. Mikä on taiteen rooli ja taiteilijan vastuu näissä olosuhteissa? Minulle luontainen tapa prosessoida asioita on tarkastella niitä kameran linssin läpi, kuvana, tai laittaa asioita tapahtumaan kameran edessä. Erilaisia kuvaus- ja esitystekniikoita hyödyntämällä tai yhdistelemällä toisiinsa liittymättömiä kuvia keskenään tavoitteenani on saada katsoja näkemään jokin tuttu asia tai ilmiö uudessa valossa.

Hannu Karjalainen on Helsingissä työskentelevä kuvataiteilija, valokuvaaja, elokuvantekijä ja säveltäjä. Hän on tunnettu erityisesti videoinstallaatio-, valokuvataide- ja äänitaideteoksistaan, joita on esitelty laajasti kansainvälisissä näyttelyistä mm. UMMA University of Michigan Museum of Artissa, International Biennale of Photography Bogotassa, Scandinavia House New Yorkissa, Fotogalleriet Oslossa ja Nykytaiteen Museo Kiasmassa Helsingissä.  www.hannukarjalainen.com

 

Hannu Karjalainen
Kylmää valoa
Hippolyte Korjaamo
11.9.–1.11.2020
Kulttuuritehdas Korjaamo (Töölönkatu 51 a-b, 00250 Helsinki)
Auki Korjaamon aukioloaikoina: ti 11-14, ke-to 11-21, pe 11-23, la 15-23


kuva: Hannu Karjalainen, still-kuva videoteoksesta A Strange Luminescene, 2020