Juha-Pekka Inkinen pohti nuorempana, millaista olisi olla vanha. Vuonna 1984 hän teki I CHING -nimisen sarjan, josta yksi kuva on nyt esillä tässä näyttelyssä. Sarjan nimi viittaa muinaiseen kiinalaiseen ennustuskirjaan I Ching tai Yijing (Muutosten kirja). Ennustamisen tuntu oli läsnä myös vuonna 1985, kun Inkinen kuvasi ensimmäiset muotokuvansa tuttavistaan. Näissä kuvissa hän pyrki ilmaisemaan tulevaisuuteen katsomista, voimaa ja uuden, paremman ajan nousua.
Nuoruusaihe jäi hautumaan lähes neljäksikymmeneksi vuodeksi, jonka jälkeen Inkinen lähti aikamatkalle, tapasi ja kuvasi ystävänsä uudelleen. Vuorovaikutus jatkui luontevasti siitä, mihin se 1980-luvulla oli jäänyt. Kohtaamisesta syntyi Minun aikani -sarja, joka on nyt esillä Hippolyte Korjaamon näyttelyssä. “Kaikkien kuvattavien kanssa keskustelu jatkui siitä, mihin se 80-luvulla päättyi. Tunnelma oli hauska ja vuorovaikutteinen. Olimme samoja tyyppejä kuin ennenkin, ja kemiat toimivat. 38 vuotta kolahti kumeasti jonnekin“, Inkinen kertoo. “Tätä ei olisi voinut toteuttaa millään muulla välineellä kuin kameralla. Tämä on juuri valokuvauksen ominta ydintä, ja aika on pääomaani, joka vain kasvaa.”
Teoksissaan Inkinen haluaa tuoda ajan konkreettisesti näkyväksi. Hän pohtii, miten vanheneminen on väistämätöntä, mutta voi samalla tuoda elämään uusia sisältöjä. Maailma rakentuu pitkälti nuoruuden ihannoinnin ympärille, vaikka olisi tärkeää nostaa esiin myös eri-ikäisiä ihmisiä ja heidän elämänpolkujaan. Kulutusyhteiskunnassa vanhenemiseen liitetään usein negatiivinen sävy.
Taiteilija kokee, että elämä tarjoaa jatkuvasti uusia, mielenkiintoisia mahdollisuuksia. Toisaalta voi olla myös vapauttavaa päästää irti: elämän keventyessä vastuut, kuten lasten kasvatuksen ja työvelvoitteiden myötä, vähenevät. Inkinen näkee vanhenemisen näyttäytyvän eri tavoin: toinen katsoo mennyttä elämäänsä lämmöllä, kun taas toinen odottaa innostuneena tulevaa.
Näyttelyn yhteydessä Bokeh Editions julkaisee Inkisen muotokuvapareista koostuvan Minun aikani -kirjasen, joka on saatavilla Hippolyten kirjakaupasta (Yrjönkatu 8–10).
Juha-Pekka Inkinen (s. 1955, Helsinki) on toiminut valokuvataiteilijana valmistuttuaan Lahden muotoiluinstituutista vuonna 1986. Hän aloitti uransa värillisillä autiotalokuvilla ja on sittemmin tutkinut myös muita jännittäviä sisätiloja. Tällä hetkellä hän työskentelee kollaasien parissa, joissa käsitellään erilaisia todellisuuksia. Inkinen on julkaissut kuusi kirjaa, muun muassa Pysäkkiaikakirjat (2021), joissa painottuu ajan teema. Inkisen teoksia on ollut esillä useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä niin Suomessa kuin ulkomailla. Hänen töitään löytyy muun muassa Suomen valtion, Valokuvataiteen museon, Turun kaupungin ja Saastamoisen säätiön taidekokoelmista.
Näyttelyä on tukenut Patricia Seppälän säätiö.
Juha-Pekka Inkinen
Minun aikani
28.3.–24.5.2025
Hippolyte Korjaamo
(Töölönkatu 51 A-B, 00250 Helsinki)
Näyttely avoinna Korjaamon aukioloaikojen mukaisesti
kuva: Juha-Pekka Inkinen, Johnny, 1985