Karl Henrik Edlund Eden 22.5.–19.6.2021

Artproof Grant Finland 2021 on myönnetty Karl Henrik Edlundille, joka osana palkintoa saa tilaisuuden esittää teoksiaan yksityisnäyttelyssä Hippolyte Korjaamossa.

Edlundin näyttely Eden on nimetty hänen edesmenneen isoisänsä, faffan, Saaristomerellä Ahvenanmaalla sijaitsevan puutarhasaaren mukaan. Teossarjassa, joka koostuu kuudentoista vuoden (2004-2019) aikana otetuista valokuvista, Edlund lähestyy kysymystä paikan käsitteen monitulkintaisuudesta.

Eden koostuu värillisistä ja mustavalkoisista valokuvista. Niiden kanssa nähdään kehystettyjä uniikkiteoksia, jotka yhdistävät kerroksittain ja rinnakkain niin vedoksia kuin muita materiaaleja. Kiinnittämällä huomiota yksityiskohtiin ja kartoittamalla monia ristiriitaisia tunteita herättäviä paikkoja, Karl Henrik Edlund luo näyttelyssään visuaalista miellekarttaa, jonka avulla hänen voi ajatella jäsentävän omaa maailmaansa.

Näyttelyn ajallinen vaihtelu rakentuu muistin logiikkaa heijastelevien kuvaryppäiden ja kollaasien avulla. Se luo katsojalleen kokemuksen prosessuaalisuudesta ja hetken epävarmuudesta. Kuvat puolestaan välittävät tunnun Eden-saareen liittyvistä materiaaleista ja tunnekokemuksista. Teosten fyysisyyttä ja niiden kuvasisältöä tarkasteltaessa voi nähdä ajan tuhon materiaaleissa ja eletyn kokemuksen – oli kyseessä sitten henkilökohtainen suru tai arkiset ilonaiheet – tavoittamisen vaikeuden.


Karl Henrik Edlund
on Helsingissä toimiva valokuvaaja. Hän on opiskellut valokuvausta ja kuvajournalismia Nordens Fotoskola Biskops-Arnössä Ruotsissa ja Atelier Smedsbyssä Pariisissa, sekä elokuvausta Göteborgin yliopiston Akademin Valandissa. Hänen teoksiaan on ollut esillä useissa näyttelyissä vuodesta 2009 alkaen, mm. yksityisnäyttelyissä Sandvikens konsthallissa, Ruotsissa (2019); Suomen valokuvataiteen museossa (2018) ja Galleri Breadfieldissä, Ruotsissa (2017). Hänen ensimmäinen kirjansa, Bright Hours (Journal, 2016) oli yksi Vuoden valokuvataidekirja -palkinnon finalisteista vuonna 2017. Lisäksi se oli mukana Hasselblad Centerin toteuttamassa näyttelyssä Published – Photobooks in Sweden Göteborgin taidemuseossa vuonna 2018. Keväällä 2021 Edlund palkittiin Tampereen elokuvajuhlien Kultainen varjo -palkinnolla.


Artproof Grant Finland
-palkinto jaetaan nyt jo neljännen kerran suomalaiselle tai Suomessa toimivalle nuorelle taiteilijalle. Kilpailun järjestävät yhteistyössä Artproof OÜ ja Valokuvataiteilijoiden liitto. Kilpailua tukee Hahnemühle.

kuva: Karl Henrik Edlund, Edskalla, 2013

 

Näyttely on avoinna Kulttuuritehdas Korjaamon aukioloaikoina.
Toukokuussa: ti–to 11–21, pe 11–21.30, la 14–21.30 (su–ma kiinni)

Tutustu näyttelyn virtuaaliesittelyyn täällä:

* Huom! Pandemiatilanne vaikuttaa näyttelyiden aukioloaikoihin ja ne voivat muuttua, tarkista aina ajankohtainen tilanne näyttelypaikasta ennen vierailuaisi.