Leinonen Lypsytakki, 2022

Kati Leinonen Vastapuu – jäämistö 21.10.–18.12.2022

Näyttely Vastapuu – jäämistö koostuu Kati Leinosen apen kotitilan jäämistön arkisista esineistä otetuista studiokuvista, miljöö- ja maisemakuvista sekä perhealbumin otteista. Teoksissaan Leinonen hahmottelee muotokuvaa Vastapuu -nimisen kotitilan perustajista Heikistä ja Sylvistä ja pohtii muistin henkilökohtaisuutta sekä suhdetta tilan historiaan.

”Appiukkoni säilytti tilan sellaisenaan kasvattivanhempiensa kuoltua. Sylvin lypsytakki roikkuu yhä navetan ruosteisessa naulassa, ja Heikin 70-luvulla juuri ennen kuolemaansa hakkaamat halot ovat edelleen liiterissä. Jäämistön esineet, tilan rakennukset ja Heikin pihapiiriin istuttamat puut kantavat kaikki muistoja ja muistuttavat katoavaisuudesta. Appiukkoni kuoltua kaivoin varovaisin ottein liiteristä Heikin hakkaamat halot, joihin ei ollut saanut kajota appiukkoni eläessä. Ne olivat kuin pyhäinjäännöksiä, jotka puhuttelivat hiljaisuudellaan. Tein niistä muotokuvia. Halot olivat teokseni alkupiste”.

Halot, Sylvin lypsytakki sekä tilalta myöhemmin löytyneet mustavalkoiset valokuvat yhdessä tilan muun jäämistön kanssa ovat Leinosen teosten raakamateriaalia. Rajaamalla, suurentamalla ja uudelleen järjestelemällä Leinonen projisoi omia kokemuksiaan tilasta ja jäämistöstä teoksiinsa. Tässä prosessissa syntyy dialogia, jossa Leinonen tuottaa menneisyyttä nykyisyydestä käsin. Jäämistön esineet muodostavat teoksen muistin. Monotoniset kuvasarjat Heikin hakkaamista haloista tai skannatut kuvat Sylvin ompelemista nenäliinoista korostavat arkisten esineiden merkityksellisyyttä ja todistavat teoista. Jäämistö ja sen esineet ovat kuitenkin enemmän kuin historiallinen todistuskappale olleesta ‒ ne mahdollistavat yhteyden menneeseen.


Kati Leinonen
(s. 1974) on oululainen valokuvataiteilija, joka työskentelee tällä hetkellä pääosin Vastapuun tilalla Pohjois-Karjalassa. Leinonen on opiskellut valokuvaa London College of Printingissä (BA) ja audiovisuaalista mediakulttuuria Lapin yliopistossa (TaM). Leinonen työskentelee pitkäkestoisten dokumentaaristen aiheiden parissa. Hänen aiempi teoskokonaisuutensa, nykypäivän hevoskulttuuria käsittelevä Äimärautio, on ollut esillä yksityisnäyttelyssä muun muassa Oulun taidemuseossa. Samanniminen valokuvakirja julkaistiin 2019 ja oli ehdolla Vuoden valokuvataidekirjaksi.


Projektia ovat tukeneet Koneen Säätiö ja JOKES – journalistisen kulttuurin edistämissäätiö.

 

Kati Leinonen
Vastapuu – jäämistö
21.10.–18.12.2022
Hippolyte Korjaamo (Töölönkatu 51 A-B, 00250 Helsinki)
Näyttely avoinna Korjaamon aukioloaikojen mukaisesti