Lasse Lecklin Musta aukko 27.11.–16.1.2022

Musta aukko näyttää ihmisen rakentamia kaivoksia ja louhoksia, ja rinnastaa niitä geologisiin, luonnollisiin prosesseihin. Näyttelyn valokuvat esittävät maanmuokkauksen erilaisia tuloksia ja seurauksia Suomessa, Ruotsissa, Espanjassa ja Islannissa. Valokuvasarja käsittää koelouhoksia, louhittuja vuoria ja kaivostunneleita, suljettuja kaivoksia, siirrettyjä kaupunkeja, historiallisia jäänteitä sekä arkisia toiminnassa olevia työmaita, ja pohtii niiden ympäristövaikutuksia.

Näyttelyn toinen valokuvasarja AI Landscape (AI – alumiini) pohtii ympäristön säilyttämisen ja elämäntapamme jatkumisen suhdetta. Alumiinintuotanto on Islannin merkittävin teollisuudenala, mutta ei siksi että maassa olisi raaka-aineita siihen ne tuodaan Australiasta – vaan koska Islannissa riittää jokia padottaviksi alumiinin sulattamisen vaatiman energian tuottamista varten. Kuinka paljon olemme valmiita uhraamaan, jotta kaikki jatkuu kuten ennenkin – elintasomme kasvaessa jatkuvasti?

Ihminen muovaa ja siirtää joka vuosi arviolta 80 miljardia tonnia materiaalia planeetallamme, suurimman osan tästä mineraalien ja metallien erottelun seurauksena. Geologit arvioivat, että 95 prosenttia maan pinta-alasta on ihmisen muokkaamaa jossain muodossa. Talvivaaran kaivos Sotkamossa on kaikille suomalaisille tuttu viime vuosikymmenen suurin ympäristökatastrofi. Näyttelyn kuvissa Talvivaaran nikkelikaivos rinnastuu Ruotsin kansalliseen kaivossaagaan, Kiirunan rautamalmikaivokseen. Kiirunan kaupungin keskusta siirretään, sillä kaivos levittäytyy sen alle ja uhkaa koko kaupungin olemassaoloa. Talvivaarassa epäonnistuneen kaivostoiminnan seurauksena vaarassa on luonto ja siten lopulta ihmisen olemassaolo, Kiirunan kaivostoiminta on ollut onnekkaampaa, mutta se uhkaa suoraan ihmisasutusta. Kaivostoiminnan jatkamiseksi kaupunki siirretään, jottei se tule mustan aukon imaisemaksi.

Miten ihmisen toiminta muovaa luontoa ja uhkaa lopulta myös häntä itseään?

Lasse Lecklin on helsinkiläinen valokuvaaja. Häntä kiinnostavat erityisesti paikan identiteetti, rakennettu ympäristö ja ihmisen yhteys luontoon. Lecklin käyttää sekä valokuvaa että videota, ja työskentelee usein dokumentaarisen ja käsitteellisen taiteen rajamaastossa.

www.lasselecklin.com

Lasse Lecklin
Musta aukko

27.11.2021–16.1.2022 (Huom. Korjaamo on kiinni 23.12–4.1.2021)
Hippolyte Korjaamo

Avoinna Korjaamon aukioloaikoina:
ti–pe klo 11–20
la klo 12–20