Laura Konttinen Kun mustarastaat palaavat 26.5.–30.7.2023

Laura Konttisen näyttely Kun mustarastaat palaavat on matkakertomus, jossa tarinoiden palaset ja lavastetut mielikuvat kutoutuvat yhteen. Näyttely koostuu valokuvasarjasta, esineinstallaatiosta ja autofiktiivisestä Matkapäiväkirja -tekstiteoksesta.

Teossarjan lähtökohtana on vanha valokuva Konttisen isoäidin, Sylvian jäämistöstä. Kuva on otettu vuonna 1920 isoäidin synnyinseudulla, Salemin pikkukaupungissa Yhdysvalloissa ja siinä näkyy talo, jonka tarkkaa osoitetta ei enää tiedä. Talosta tulee taiteilijalle pakkomielle, ja sata vuotta kuvan ottamisen jälkeen hän päättää lähteä etsimään sitä. Matkasta syntynyt valokuvasarja on kokoelma maisemia, joissa sekoittuvat todelliset paikat, sadut, isoäidin kertomukset ja legendat Salemin 1600-luvun noitavainoista. Matka talolle kulkee hylätyn hautausmaan halki, jossa sattumalta pesii samat mustarastaat, joista isoäiti aikoinaan kertoi tarinoissaan. Itse talokin on ehtinyt sadassa vuodessa muuttaa muotoaan.

Teosten visuaalisessa kielessä kaikuu nostalgian logiikka, jossa saavuttamaton menneisyys pukeutuu romanttiseen asuun sisältäen symboliikkaa ja värikylläistä liioittelua. Näyttelyn valokuvat ovat syntyneet hitaan käsityöprosessin tuloksena. Konttinen rakentaa teostensa maisemat väliaikaisiksi sommitelmiksi kameralle, hyödyntäen materiaaleina esimerkiksi valokuvatulosteita, kirpputorilta löytyneitä nahkapaloja, savesta muotoiltuja esineitä ja isoäidiltä perityistä kirjoista leikattuja kasvikuvituksia. Tarkasti harkitun kuvakulman ja valaistuksen avulla syntyy surrealistinen kuva, joka on yhtä aikaa täysin lavastettu, mutta myös aidosti kameran edessä ollut näkymä. Näyttelykokonaisuudessa tosi ja taru sulautuvat toisiinsa, taiteilijan tekemää matkaa myöten.

Laura Konttinen (s. 1987, Säynätsalo) on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka yhdistää valokuvaan kollaasia, installaatiota ja videota. Konttisen teokset ovat tarinallisia utopioita ja niiden keskiössä on nostalgian olemus ja visuaalinen rakenne. Konttinen on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston Valokuvataiteen maisteriohjelmasta 2020 ja kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta 2010. Hänen teoksiaan on viime vuosina ollut esillä muun muassa Capa Centressä Budapestissä, Jyväskylän taidemuseossa, Turun Taidehallissa ja Suomen valokuvataiteen museossa. Konttinen toimii myös kuvataiteilijoiden tekstejä julkaisevan Uumen.art-sivuston kirjoittajana ja toimittajana yhdessä Pauliina Heinäsen kanssa.


Teossarjan toteuttamista on tukenut Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus ja Alfred Kordelinin säätiö.

 

 

Laura Konttinen
Kun mustarastaat palaavat
26.5.–30.7.2023
Hippolyte Korjaamo (Töölönkatu 51 A-B, 00250 Helsinki)
Näyttely avoinna Korjaamon aukioloaikojen mukaisesti