Marja Söderlund Asuntokala on muuttanut pois 10.2.–12.3.2023

Marja Söderlundin näyttelyn Asuntokala on muuttanut pois valokuvat liittyvät saaristolaiseen, kadonneeseen elämäntapaan, josta entisen kalastajatilan jäljelle jääneet esineet ja työvälineet todistavat. Teokset on kuvattu Porin Ahlaisten saaristossa kalastajatilalla, joka on ennen ollut Söderlundin sukulaisten asuin- ja työpaikka. Saaressa erilaiset luonnonolosuhteet ovat hallinneet elämää: ympäröivä meri, sää tuulineen, jää, matala ja korkea vesi, kalojen kulku.

Aikanaan tärkeät ja perustavanlaatuiset kalastajan ja pienviljelijän ammatit ovat muuttuneet ja osin kadonneet. Vanhat työvälineet ovat ilman käyttötietoa ja -yhteyttä irrallisia salaisuuksia ja outoja olentoja, mutta arvokkaita olemukseltaan. Verkon paino on tuohinen kalastajan kirjekuori, joka kätkee sisäänsä maisemassa kaikkialla toistuvan kiven. Korkista veistetty verkon koho muistuttaa pinnaltaan ja muodoltaan leipää, siinäkin on reikä.

Työvälineitä käytetään välittäjinä ja mahdollistajina; niiden avulla voi muuttaa asioita toiseen muotoon. Kuvaustilanteessa vanhat esineet toimivat olemuksellaan mielikuvituksen ja ajattelun välineinä johdattaen uuteen tulkintaan. Rakennettuun kuvaan on yhdistämällä ja rinnastamalla mahdollista siirtää merkityksiä, etsiä ominaisuuksia. Käsiteltäessä vanhoja esineitä käytössä kuluneista pinnoista voi löytää myös kosketuksen niiden tekijöihin ja aikaisempiin käyttäjiin.

Näyttelyn valokuvissa esiintyy erilaisia esineryhmiä, paikkoihin ja toisiinsa rinnastettuja tavaroita. Mukana on myös havaintoja saaren sääolosuhteista. Näyttelyssä on ilmiöitä kertaavia sarjoja, kuvapareja sekä valokuvakollaaseja. Söderlund on käsitellyt teoksissaan jo pitkään paikan ja ajan kokemusta. Sarjallisuus, assosiaatiot, asioiden väliset mahdolliset yhteydet ja samanaikaisuus ovat hänen teoksissaan tärkeitä piirteitä.

Näyttelyn teosten nimissä on vanhaa paikkakunnan murresanastoa. Myös kieli rakentaa kerroksellisia merkityksiä. Näyttelyn nimessä sana asuntokala merkitsee Suomen murteiden sanakirjan mukaan samoissa vesissä oleskelevaa kalaa.

 

Marja Söderlund (s.1960 Köyliö) on Helsingissä asuva Taideteollisesta korkeakoulusta (nyk. Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu) valmistunut valokuvataiteilija, joka käsittelee usein rakennetuissa ja kollaasipohjaisissa teoksissaan paikan ja ajan kerroksellista kokemista ja tulkintaa. Hänen viimeisimmät näyttelynsä v.2022 ovat yksityisnäyttelyt Porissa ja Mikkelissä sekä valokuvakirjateemainen ryhmänäyttely Vaasassa.

 

Kiitokset menneille sukupolville. Kiitos Taiteen edistämiskeskukselle työskentelyn tukemisesta.
Kiitos myös Kotimaisten kielten keskuksen Suomen murteiden sana-arkistolle aiheeseen liittyvistä löydöistä.

 

Marja Söderlund
Asuntokala on muuttanut pois 

10.2.–12.3.2023
Hippolyte Korjaamo (Töölönkatu 51 A-B, 00250 Helsinki)
Näyttely avoinna Korjaamon aukioloaikojen mukaisesti