Toivo Heinimäki 11.8.–8.10.2023

REM-uni (Rapid Eye Movement) on nukkumisen vaihe, jonka aikana tapahtuu suurin osa unien näkemisestä. Sen aikana tunnereaktioiden muistamiseen ja prosessointiin vaikuttavat aivojen alueet ovat erityisen aktiivisia. Toivo Heinimäen näyttelyssä Rapid Eye Movement vol. III valokuvien muodot, värit ja välähdykset muodostavat kokonaisuuden, joka muistuttaa ensisilmäyksellä arkisista näkymistä ja tutuista tilanteista. Lähemmin tarkasteltuna kuvat eivät kuitenkaan muodosta yhtenäistä tarinaa. Heinimäki hyödyntää teoksissaan dokumentaarisen valokuvauksen metodeita, muttei esitä väitteitä tai päätelmiä – REM-unien tapaan tunnepohjainen sisältö korostuu ja johdonmukaisuus saa väistyä.

Hippolyte Korjaamolla esillä olevaa teoskokonaisuutta on inspiroinut taiteilijan kokemus ihmisen kömpelyydestä suhteessa muihin ihmisiin sekä ympäröivään maailmaan. Elämä voi tuntua usein enemmänkin pinnalla räpiköinniltä kuin sulavasti etenevältä tarinalta. Siitä huolimatta – tai ehkä juuri siksi – emme tulisi toimeen ilman tunneyhteyttä muihin ihmisiin.

Ihmisten välisten suhteiden lisäksi näyttely pyrkii kuvaamaan ihmisen ja paikan välistä suhdetta ja sen ilmenemistä. Paikoista muodostamamme mielikuvat eivät läheskään aina perustu suoraan kokemukseen paikasta. Urbanisti Paul Virilio on kutsunut etäläsnäoloksi (jo vuosia ennen Covid-19 -pandemiaa) kokemusta paikoista, joihin tutustumme ja muodostamme suhteen esimerkiksi elokuvien kautta. Näyttelyn visuaalinen maailma muodostaa etäpaikan, jossa arjen ja alitajunnan miljööt ja henkilöt sekoittuvat, mutta paiskaavat kättä.

Rapid Eye Movement vol. III -näyttely on jatkumoa lehtimuotoiselle julkaisulle (Utu Press, 2021) ja kahdelle näyttelylle (Nykyaika, Tampere, 2022 & Fotocentrum Raseborg, Karjaa, 2023).

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan lehtimuotoinen teos Kirkkenee asap, joka yhdistelee kataloginomaisesti näyttelyssä nähtäviä sekä muita valokuvia Heinimäen työskentelyn taustalta ja laitamilta viime vuosien ajalta. Lehden painos on 50 kappaletta ja sen voi ostaa näyttelyn avajaisista sekä avajaisten jälkeen Hippolyten Yrjönkadun toimipisteestä.


Toivo Heinimäki
(s. 1995, Helsinki) työskentelee monipuolisesti muun muassa valokuvan ja pienjulkaisujen parissa. Heinimäen projektien taustalta nousee usein esiin vastakohtien – kuten tila vs. pinta, levoton vs. tyyni tai kotoisa vs. vieras – kohtauttaminen visuaalisella kielellä. Heinimäki on valmistunut Lahden Muotoiluinstituutin valokuvauksen linjalta vuonna 2020.


Taiteilijan työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

 

 

Toivo Heinimäki
Rapid Eye Movement vol. III
11.8.–8.10.2023
Hippolyte Korjaamo (Töölönkatu 51 A-B, 00250 Helsinki)
Näyttely avoinna Korjaamon aukioloaikojen mukaisesti