Ulla-Maija Alanen Veden peilit 5.4.–8.6.2024

Ulla-Maija Alasen valokuvateoksissa lumpeen kukka kasvaa kohti järven pintaa, johon peilautuu taivas ja ympäröivä metsä.  Koska veden pinta on kaksoispeili, vedenalainen maailma peilautuu järven pinnan alapuolelle. Kukka kohtaa oman kuvansa ennen kuin se läpäisee veden kalvon ja siirtyy pinnan yläpuolella olevaan ilmakehään. Alanen on kuvannut hetken, kun lumpeen henki ja ruumis kohtaavat veden peilien äärellä.

Hippolyte Korjaamon näyttelykokonaisuus koostuu mustavalkoisista valokuvista, sekä suurikokoisesta installaatiosta, jonka Alanen on luonut piirustuksistaan. Näyttelyssä on mukana Maija Ruuskasen säveltämä äänimaailma.

Lumpeen kukka on maailman vanhin kukinto, joka symboloi puhtautta ja uudelleensyntymistä. Ajatukset kasvista vievät veden pinnalle istahtaneisiin symmetrisiin kukkiin ja niitä ympäröiviin soikeisiin lehtiin, jotka kuitenkin ovat vain osa sen kokonaisuutta. Suurin osa lummekasvin elämän kiertokulusta tapahtuu veden alla, järven pohjassa. Alasta kiinnostaa lumpeen kauneutta enemmän sen pinnanalainen, eläimelliseltä näyttävä olemus ja käytös. Syvyyksissä kasvi näyttäytyy sen monissa muodoissa ja elämänvaiheissa, joita taiteilija lähestyy tasavertaisesti.

Kukka saa itselleen vastakohdan pohjamujun syvyyksistä, jossa lumpeen myrkyllinen maavarsi kasvaa vuosi vuodelta laajemmaksi rihmastoksi. Kukka ja maavarsi luovat kontrasteja valon ja pimeyden, näkyvän ja kätketyn, hetkellisen ja jatkuvan välillä. Maavarsi muuttuu installaation kautta osaksi näyttelytilaa. Alanen on piirtänyt kiemurtelevia maavarsia, joiden silmut ovat ottaneet silmien roolit. Maavarsi tarkkailee lattianrajassa ympäristöään ja levittäytyy tilaan samalla tavalla kuin se luonnossa ottaa haltuunsa järven. Joskus kaikki pinnalla olevat lumpeen kukat ruokkivat nielujen tavoin samaa, pohjan pimeydessä mataavaa maavarsirihmastoa. Täydellisen kauniit lumpeenkukinnot paljastuvat pedon houkutuslinnuiksi.
 

Ulla-Maija Alanen on kuvannut Pohjan-Kiskon järviylängön erämaisissa järvissä 15 vuoden ajan. Hän on koulutukseltaan arkkitehti ja kuvataiteilija. Alanen on opiskellut Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa ja valmistunut arkkitehdiksi Helsingin teknillisestä korkeakoulusta (nykyinen Aalto-yliopisto). Hän on pitänyt näyttelyitä Suomessa ja muualla Euroopassa sekä toteuttanut lavastuksia Euroopassa ja Aasiassa. Hän työskentelee eri tekniikoin ja monialaisesti. 1990-luvulla hän oli uranuurtaja kaupunkitilaan toteutetuissa, valokuvaan pohjautuvissa julkisivuprojisoinneissa. Taiteilijan  teoksia on muun muassa Valtion taidekokoelmissa.


Näyttelyä ja taiteilijan työskentelyä on tukenut Koneen Säätiö.

 

 

Ulla-Maija Alanen
Veden peilit
5.4.–8.6.2024
Hippolyte Korjaamo (Töölönkatu 51 A-B, 00250 Helsinki)
Näyttely avoinna Korjaamon aukioloaikojen mukaisesti

kuva:Ulla-Maija Alanen, Veden peili 3, 2024