31.1.–23.2.2014, Elena Näsänen, Ohikulkija

Valokuvagalleria Hippolyte

nasanen_passerby_3web

 

VALOKUVAGALLERIA HIPPOLYTE
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), 00120 Helsinki, +358 9 612 33 44, www.hippolyte.fi
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16

31.1.-23.2.2014
ELENA NÄSÄNEN
Ohikulkija

Keskustelutilaisuus tiistaina 11.2.2012 klo 17: Susanna Helke & Elena Näsänen

Taiteilija Elena Näsänen on koonnut Valokuvagalleria Hippolyteen näyttelyn, jonka teokset käsittelevät katoavaisuutta ja vierauden kokemista. Videoteoksesta ja valokuvasarjasta muodostuva kokonaisuus pohtii ihmistä ja arkkitehtuurin katsomisen kokemusta.

Näyttelyssäkävijä kulkee Ohikulkija -videoteoksen avulla pyhiinvaeltajan tapaan läpi Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia. Teos vie katselijan Finlandia-talon, Stora Enson pääkonttorin, sekä Alvar Aallon kotitalon ja ateljeen kautta läpi kesäisen Helsingin. Teoksen päähenkilöä, japanilaista matkailijaa, näyttelee Yuko Takeda, jonka vähäeleinen suoritus puhuttelee intensiivisyydellään.

Ohikulkija on elokuva katsojasta, yleisöstä joka katsoo arkkitehtuuria. Näsäsen tavoitteena oli kääntää katse rakennuksia katsovaan ihmiseen:  ”Alvar Aalon arkkitehtuuri ja suunnittelu on tärkeä osa suomalaista visuaalista muistia.  Elokuvaa tehdessäni palasin samalla omaan lapsuuteeni. Väistämättä tulin samalla pohtineeksi omien vanhempieni vanhenemista ja kaiken katoavuutta. Tunnetila näkyy elokuvassa päähenkilön  käydessä läpi tarkemmin määrittelemätöntä surua matkatessaan katsomaan Aallon suunnittelemia rakennuksia.

24 minuuttia kestävä videoteos esitetään näyttelyssä 30 minuutin välein, aina tasa- ja puolitunnein, alkaen klo 12.

Valokuvasarjassaan Musta sarja Elena Näsänen puolestaan keskittää katseen ihmisen kasvonilmeiden merkityksellisyyteen. Takedan poiskääntyneet kasvot etäännyttävät ja luovat kuvatun hahmon ympärille tilan. Kuvien musta tausta ja riisuttu koruton tyhjyys pakottavat kohtaamaan ihmisen.

 

Elena Näsänen (1968) on opiskellut Kuvataideakatemiassa Helsingissä ja The Slade School of Fine Art’ssa Lontoossa. Hänen laajaa tuotantoaan on ollut esillä lukuisilla kansainvälisillä ja kotimaisilla festivaaleilla ja näyttelyissä. Näsäsen teoksia on tänä vuonna esillä mm. maaliskuussa Istanbulissa Akbank lyhytelokuvafestivaaleilla ja Frankfurt Kunstvereinissa suomalaista taidetta esittelevässä ryhmänäyttelyssä 25.7.- 12.10.2014.


Kiitos:
Koneen säätiö, AVEK – Heidi Tikka, Taiteen edistämiskeskus, Alvar Aalto -museo, Alfred Kordelinin säätiö, Angel Films, P. Mutasen Elokuvakonepaja, Hotel Helka, HSL, Finavia, Ravintola Allotria

[kuva: Elena Näsänen, Ohikulkija (videostill)]