Harriina Räinä Volatile Shells 29.9.–22.10.2023

Hippolyte Studio

Volatile Shells on Harriina Räinän taiteellinen tutkimusprojekti, joka tarkastelee ostereiden toimijuutta sekä niiden kuorten muotoa ja olemusta. Projektin tarkoitus on pohtia ihmisen suhdetta, suhtautumista ja vaikutusta ostereihin ja niiden merelliseen tapaan olla maailmassa.

Osteri on yleisnimitys meressä eläville kaksikuorisille nilviäisille, jotka vapaana kasvaessaan sementoituvat valitsemaansa alustaan eliniäkseen – tyypillisesti toisen osterin kuoreen. Osteririutat ovat elämää kuhisevia ekosysteemejä, jotka estävät eroosiota, puhdistavat merivettä ja tarjoavat ympäristön sadoille muille lajeille. Osterien kaupallisessa kasvatuksessa kiinnittyminen estetään, jotta lopputuote olisi yksittäinen, muista irrallaan oleva eläin.

Hippolyte Studiossa nähtävä näyttely pureutuu valokuvan keinoin tyynenmerenostereiden kuorten muotoon ja tapaan kiinnittyä valittuun kovaan alustaan. Tyynenmerenosteri on Luoteis-Tyyneltämereltä kotoisin oleva vastustuskykyinen ja nopeakasvuinen osterilaji, jota viljellään tuontilajina nykyään ympäri maailmaa. Tyynenmerenosteri muodostaa noin 95 % maailmanlaajuisesta osterintuotannosta. Näyttelyä varten kuvatut kuoret ovat kuuluneet ostereille, jotka ovat vuotaneet kasvattamoilta ja uudelleen villiintyneet uusissa ympäristöissään. Kuoret on kerätty Ranskan Bretagnesta osterinkasvattamojen lähettyviltä ja Ruotsin länsirannikolta, jossa tyynenmerenosteri elää leviävänä vieraslajina.


Harriina Räinä
(s. 1989, Kemi) on Helsingissä, Harakan saaressa toimiva, tutkimukseen suuntautunut kuvataiteilija. Räinän taiteellisia kiinnostuksen kohteita ovat ruumiillisuus, dynamiikka havainnon tapahtumassa sekä eläimen kategoria ja siihen liittyvät kysymykset. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopistosta vuonna 2019. Volatile Shells -projekti on aiemmin pitänyt sisällään työskentelyjakson ja Open Studio -tapahtuman Cité des Arts -residenssissä Pariisissa Ranskassa vuonna 2022 ja näyttelyn Titanik galleriassa Turussa vuonna 2023.


Taiteilijan työskentelyä on tukenut Olga ja Vilho Linnamon Säätiö. Hippolyte Studion näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Suomen Taideyhdistys.

 

 

Harriina Räinä
Volatile Shells
29.9.–22.10.2023
Hippolyte Studio

 

Kuva: Harriina Räinä, Never alone, 2023