8.–31.1.2016 Johanna Ketola, Laakso L447

Valokuvagalleria Hippolyte

Ketola_Laakso_L447_1

Vuoden 2016 ensimmäisenä näyttelynä Hippolytessä avautuva Johanna Ketolan Laakso L447 on saanut nimensä teollisesti valmistetusta, synteettisestä maalista, jonka vihreän sävy valmistajan mukaan kuvastaa laaksoa. Se koostuu kaksiosaisesta videoteoksesta, valokuvista ja veistoksellisista elementeistä.

Laakso L447 on paikka, jossa luonnollinen, luonnoton ja niiden välimuodot sekoittuvat. Se pyrkii tarkastelemaan inhimillistä luontosuhdetta 2000-luvulla, erityisesti kulutustuotteina myytävien luonnon representaatioiden kautta. ”Työskentelyprosessini innoittajina ovat olleet erityisesti semiotiikka, globaali kulutuskulttuuri ja sen laajalle leviävä halpatuotanto, metsäluonto sekä haikurunot ja niiden tapa kuvailla maailmaa,” kertoo Johanna Ketola.

Teos puhuttelee katsojaa levollisen, mutta vieraantuneen aistikokemuksen kautta. Luonto näyttäytyy paikkana, jonka päälle, sisään tai ympärille on tunkeutunut vieras – yhtäältä vierauden, mutta myös toimijuuden rajat ovat hämärtyneet. Kyse ei ole fantasiasta, vaan todellisuuden erittelemisestä, jäsentämisestä ja uudelleenjärjestämisestä.

Teoskokonaisuuden emotionaalisina lähtökohtina ovat olleet niin esteettinen luontokokemus kuin ympäristön muuttumisen kannalta hälyttävä aikalaistodellisuus. ”Yhtä lailla kun teoksia tehdessäni olen haltioitunut asuinympäristöni erityisistä luonnonkohteista, kuvastavat niiden elementit myös omana elinaikanani vahvistunutta, lähes kauhunomaista kokemusta ihmisperäisen ja haitallisen aineksen kiihtyvän levittäytymisen vaikutuksista todellisuuteemme,” taiteilija kertoo.

Teoskokonaisuuden tuottamisesta, kuvauksesta, ohjauksesta, skenografiasta, editoinnista ja installaatioiden valmistuksesta on vastannut kuvataiteilija Johanna Ketola. Videoteoksen äänimaailman on toteuttanut musiikintekijä Petri Alanko, joka vaikuttaa mm. Talmud Beach -yhtyeessä.

Johanna Ketola (s.1978) on kuvataiteilija, joka työskentelee valokuvan, videon ja installaation parissa. Ketola on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2013 ja opiskellut valokuvausta sekä Lahden Muotoiluinstituutissa että Gerrit Rietveld Academiessa Hollanissa. Ketola asuu ja työskentelee sekä Berliinissä että Suomen maaseudulla ja esittänyt teoksiaan vuodesta 2003 alkaen Suomessa ja ulkomailla.

www.johannaketola.com

Laakso L447:n valmistumista ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus/Mediataide sekä Taiteen edistämiskeskus/Keski-Suomi.

 

8.–31.1.2016
Johanna Ketola
LAAKSO L447

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, 00120 Helsinki
+358 9 612 3344, www.hippolyte.fi
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16

 

(kuva: Johanna Ketola, pysäytyskuva kaksikanavaisesta videoteoksesta Laakso L447, 2015)