Hippolyte Studio 14.9.-7.10.2012, Minna L. Henriksson & Fatmir Mustafa-Carlo: Mikset puhu Suomea?

Hippolyte Studio

Hippolyte Studio

14.9. – 7.10.2012

MINNA L. HENRIKSSON & FATMIR MUSTAFA-CARLO
Mikset puhu Suomea?

Näyttelykokonaisuus käsittelee rasismia Suomessa. Henrikssonin kuvissa tämä ilmenee tila-analyysin ja rinnastuksen kautta, Fatmir Mustafa-Carlon videossa se on omakohtainen kokemus. Kummassakin tapauksessa rasismin harjoittajana on Suomen poliisi.

Näyttelyn nimi Mikset puhu Suomea? on sama kuin Fatmir Mustafa-Carlon videoteoksessa, joka kertoo häneen kohdistuneesta rasistisesta hyökkäyksestä Oulunkylässä 11. marraskuuta 2011. Tapahtumasarjassa Mustafa-Carlo joutui ensin ravintolan henkilökunnan ja sen asiakkaiden, sitten vielä hänen paikalle pyytämänsä poliisin rasismin kohteeksi. Mustafa-Carlon pyynnöstä hänen tarinansa lukee toimittaja. Video on kuvattu ravintolan edessä, jossa rasistinen hyökkäys tapahtui. Mustafa-Carlon oli vaikea vierailla uudelleen tapahtuma-paikalla, koska kokemus oli ollut hyvin pelottava. Sen takia hän naamioitui Elvis-asuun ja korosti tapaturmaa meikkaamalla itselleen mustan silmän ja veritahroja. Elvis-asu tosin muistuttaa fiktiivisen avaruusolion asua, jollainen Mustafa-Carlo on ehkä ollut ravintolassa, jossa ei siedetä ulkomaalaisia.

Minna L. Henrikssonin valokuvasarja Kommunikaatio Malmin Ulkomaalaispoliisin asiakastiloista rinnastaa poliisin tilalliset ratkaisut oleskeluluvan hakijoiden pöytäpintoihin raaputtamiin kirjoituksiin. Henrikssonin tulkinta on, että viraston ankeus, poliisin tyly kohtelu, byrokratian määrä ja epävarmuus hakemuksen myönteisestä päätöksestä ajavat hakijan vastareaktiona ikävöimään synnyinmaataan. Tämä on tietenkin mieluisin mahdollinen tulos Suomen ulkomaalaisväestön määrää rajoittamaan pyrkivälle instanssille. Kyseessä on eräänlainen kommunikaatio, joka ei kuitenkaan ole vuoropuhelua, vaan kummankin tahon monologia, joka kärjistyy suhteessa toisen monologiin.

Fatmir Mustafa-Carlo (s. 1984 Skopje) on kosovolainen taiteilija. Hän opiskeli kuvataidetta Pristinan Taideakatemiassa ja on asunut Helsingissä vuodesta 2010 saakka. Hänen taiteellisen tuotantonsa käsittää sosiaalisia aktioita, videon, valokuvan, kuvanveiston ja installaatioiden muodossa. Paikka on keskeinen käsite hänen töissään ja hän pyrkii pureutumaan paikkoihin liittyviin rooleihin, rajoihin, myytteihin ja totuttuihin tapoihin, sekä haastamaan näitä.

Minna L. Henriksson (s. 1976 Oulu) on Helsingissä tällä hetkellä asuva kuvataiteilija. Hän opiskeli taidetta Brightonissa, Helsingissä ja Malmössa. Hän on pääasiassa työskennellyt installaation, tekstin ja valokuvan keinoin. Teoksissaan hän pyrkii tuomaan esiin vallankäytön mekanismeja. Hänen viimeaikainen oma sekä kollektiivinen työskentelynsä on käsitellyt monikulttuurisuuden teemaa ja nationalismin ja rasismin ongelmaa, erityisesti Suomen ja Pohjoismaiden kontekstissa.

Osan Henrikssonin valokuvista on ottanut Matti Kurkela. Kiitos Uudenmaan Taidetoimikunnalle valokuvasarjan tukemisesta.

http://minnahenriksson.com

Lisätietoja ja lehdistökuvia:
Hippolyte Studio / Valokuvagalleria Hippolyte, 09 612 33 44, info@hippolyte.fi