Roma Auskalnyte Pyrkimys hiljaisuuteen 7.–30.6.2024

Hippolyte Studio

Roma Auskalnyten näyttelyssä Pyrkimys hiljaisuuteen teoksia yhdistää taiteilijan kehollisuus sekä pyrkimys tallentaa liikkeitä ja eleitä. Valokuvateoksissaan Auskalnyte vihjaa toimintoihin, jotka eivät ole täysin päättyneet, ovat tuskin nähtävissä ja jotka on kuvattu yhdellä pysäytetyllä hetkellä.

 Näyttelyssä on esillä digitaalisia valokuvia, messinkivaloksia ja lyhyt videoteos. Jotkut valokuvat ylittävät perinteisen esitystapansa, omaksuen lähes veistoksellisia muotoja ja sommitelmia. Jokainen teos liittyy samaan perusideaan: vihjaavaan performatiiviseen hetkeen – kuvaan, joka ei selitä toimintaa suoraan, vaan korostaa tiettyjä yksityiskohtia.

Pyrkimys hiljaisuuteen on juuri sitä – pyrkimys – mikä ilmenee näyttelyn videoteoksessa Tears. Teos kuvaa ”tuttujen seinien rakkautta ja huolenpitoa”, sanonta, joka taiteilijan mukaan usein liitetään rauhoittavaan ja huolehtivaan tunteeseen. Videolla käsissä oleva teksti heijastaa kasvoille valuneita kyyneliä muistuttaen siitä, että rakkaus ja huolenpito eivät välttämättä aina vastaa odotuksia tai toiveita. Valokuvateos Wake Up! tallentaa unelmoivan hetken, jonka heräämisen tuska keskeyttää. Auskalnyten inspiraationa on ollut The Everly Brothersin vuonna 1958 julkaisemasta kappale All I Have to Do Is Dream, erityisesti laulun sanat ”Olen unelmoinut elämäni hukkaan”. Teos Layers puolestaan sai inspiraationsa yksityiskohdasta Caravaggion maalauksessa Pyhän Tuomaan epäilys, jossa oleva käsi kyseenalaistaa asioiden todellisuuden. Layers esittää Auskalnyten omia käsiä, jotka pohtivat, mistä hänen kehonsa koostuu ja kyseenalaistavat, mikä on todellista.


Roma Auskalnyte
(s. 1988, Liettua) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hänen pääasiallinen työskentelynsä keskittyy monitaiteeseen. Hän kokeilee erilaisia medioita taidegrafiikasta ja valokuvauksesta performanssiin ja veistotaiteeseen, etsien oikeaa tapaa ilmaista ideoitaan. Taiteellisessa työssään Auskalnyte tutkii kehoa, erityisesti sen ”lihallisuutta” materiaalina. Hän pyrkii konkretisoimaan ja analysoimaan kehoa ja sen pintaa sekä löytämään tapoja työskennellä sen kanssa ja sen päällä. Auskalnyte osallistuu aktiivisesti paikallisiin ja kansainvälisiin näyttelyihin. Hän on esittänyt töitään museoissa ja gallerioissa niin Helsingissä kuin ulkomailla. Hänen teoksiaan on hankittu mm. Nykytaiteen museo Kiasmaan (Suomi), Grand Palais des Beaux Arts de Lilleen (Ranska) sekä eri yksityiskokoelmiin.


Auskalnyten aiempaan taiteelliseen työskentelyyn ja portfolioon voi tutustua osoitteessa www.roma-auskalnyte.eu.
 

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus (Taike).
Erityiskiitokset: Herttoniemen taidevalimo, Dialab Oy, Kestutis Dovydaitis

 

 

Roma Auskalnyte
Pyrkimys hiljaisuuteen
Hippolyte Studio
7.6.–30.6.2024

 

kuva: Roma Auskalnyte, Wake up!, 2020