Sara Bjarland – The Forsaken

Hippolyte Studio

17.8.–9.9.2012

Hippolyte Studio

Taiteellisessa työskentelyssäni tutkin luonnon ja kulttuurin välistä suhdetta, usein hyödyntäen keräämiäni ja valokuvaamiani löytömateriaaleja. Minua kiehtoo erityisesti ajatus luonnosta hyvin arkipäiväisenä ja vajavaisena pikemminkin kuin etäisenä, eksoottisena tai koskemattomana.

Valokuvasarja The Forsaken käsittää kaiken kaikkiaan viisitoista valokuvaa, joista osa on näytteillä Hippolyte Studiossa. Se koostuu puolikuolleista ja kuihtuneista huonekasveista, kuvattuina betoniseinää vasten. Huonekasvit ovat luonnon ja kulttuurin välisiä hybridejä; samanaikaisesti sekä eläviä, kasvavia asioita, mutta myös kulutusta ja koristelua varten viljeltyjä objekteja. Kun kasvit ovat tehneet tehtävänsä, tai kun ihmiset epäonnistuvat niiden hoitamisessa, ne päätyvät usein hylätyiksi kadulle tai kaatopaikalle. Tämä viestii epäilemättä jotain olennaista kulutuskulttuuristamme, mutta samalla se myös symbolisoi vieläkin syvällisemmin suhdettamme luontoon ylipäänsä kulutettavana ja helposti korvattavana sekä jatkuvan viljelyn ja toisintamisen kohteena olevana asiana.

Kuvien lavastetuissa asetelmissa kasvit ovat eristettyinä ilman selvää kontekstia, ja ne vaikuttavat poseeraavan kameran edessä melko epämukavissa asennoissa. Niiden olemuksissa on tiettyä levottomuutta, joka luo hieman tragikoomisen vaikutelman; samanaikaisesti sekä surullisen että hyvin humoristisen. Kasvit alkavat muistuttamaan inhimillisiä hahmoja, jolloin valokuvista tulee eräänlaisia psykologisia muotokuvia. Niiden kuihtuminen vertautuu myös inhimilliseen rappeutumiseen. Kasvit ovat sekä haavoittuvia että kummallisia, ja kuvat heijastavat siten katsojan inhimilllistä tilaa.

Helsingistä kotoisin oleva taiteilija Sara Bjarland (s. 1981) elää ja työskentelee nykyisin Amsterdamissa ja Gentissä. Hän on opiskellut Kent Institute of Art & Design:issa Rochesterissa ja Slade School of Fine Arts:issa Lontoossa. Bjarland osallistuu parhaillaan studio-ohjelmaan Higher Institute for Fine Arts -taideinstituutissa Gentissä, Belgiassa. Hänen viimeisimpiin näyttelyihinsä lukeutuvat Nuoret 2011 Helsingin Taidehallissa, Residu2, Kunsthal 52 taidehallissa Den Helderissä, Possible wings, C3 Gallery Amsterdamissa ja Kino Cartes Espoossa.

Projektia ovat tukeneet Taiteen keskustoimikunta ja Grönqvistska stiftelsen, Helsinki.

www.sarabjarland.eu

Lisätietoja ja lehdistökuvia:
Hippolyte Studio / Valokuvagalleria Hippolyte, 09 612 33 44, info@hippolyte.fi