Hippolyte 9.11.-2.12.2012, Arto Timonen & Henna Paasonen: Katu

Valokuvagalleria Hippolyte

(se nedan för svenska)

9.11.–2.12.2012

VALOKUVAGALLERIA HIPPOLYTE
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), 00120 Helsinki
+358 9 612 33 44, www.hippolyte.fi
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16

Asunnottoman, etenkin pitkäaikaisasunnottoman, arki on loputonta katujen mittaamista, pummilla matkustamista, roskisten penkomista, pullojen kyttäilyä, leipäjonoihin ehtimistä, kaikkialla etsimistä ja selviytymistä köyhyydestä. Kadun mies oikoo mutkat suoriksi: hän haluaa kertoa tarinansa hienostelematta ja kumartelematta. Hän näkee, aistii ja tuntee nälän, janon ja säryn ja askeleidensa kivuliaan painon. ”Sellaista se on joskus asunnottoman ja köyhän elämä ilman hampaita ja mässäilyä.”

Kun juo, ei tunne niin voimakkaasti sitä kaikkea: kahvin tuoksua aamulla tai saunan lempeää löylyä, rakkaan paidan kaulusta iholla tai lapsen lämmintä, pulleaa otetta kaulan ympärillä. Epämääräisen ikävän tunteeseen ei jaksa pysähtyä. Joka askel sattuu eri tavalla, taskuissa painaa koko omaisuus ja elämä. Hikiset kesät eivät anna mustan pompan alla armoa, ja säälimättömät talvet eivät anna armoa ollenkaan.

– Ulla Pyyvaara

Valokuvagalleria Hippolytessä Katu –näyttelyssä on esillä Arto Timosen valokuvia asunnottomista sekä Henna Paasosen vetämissä taidetyöpajoissa syntyneitä teoksia. Timosen valokuvat kuvaavat asunnottomuutta kokeneiden arkea ja ne on kuvattu Helsingissä vuosina 2011–2012. Henna Paasosen työpajat on toteutettu yhteistyössä Vailla vakinaista asuntoa ry:n kanssa mm. sen ylläpitämässä asunnottomuutta kokeneiden asuntolassa, Sällikodissa. Työpajoissa Henna Paasonen on soveltanut tarinallisen identiteetin käsitettä ja pyrkinyt antamaan asunnottomalle mahdollisuuden kertoa oman tarinansa. Tähän mennessä työpajoihin ovat osallistuneet Risto Haverinen, Pasi Kammonen, Jorma Korhonen ja Reijo Pipinen.

Näyttelyn yhteydessä Hippolytessä on myynnissä myös Ulla Pyyvaaran ja Arto Timosen kirja Katu – asunnottomat kertovat (Into, Helsinki, 2012).

Valokuvataiteilija Arto Timonen on  valmistunut Turun Taideakatemiasta valokuvauksen linjalta 2008. Asunnottomuutta hän on kuvannut aina 2000 luvun alusta lähtien. Timosen Kaupunki-Intiaanit valokuvasarja on ollut esillä Helsingissä ja Turussa. Hän oli myös toisena valokuvaajana Liisa Söderlundin kanssa vetämässä Hiljaisuus Rikkoutuu valokuvaustyöpajaa asunnottomille, josta koostettiin näyttely Nykytaiteen museo Kiasmaan, vuonna 2010.

Henna Paasonen on valmistunut uskontotieteilijäksi Helsingin yliopistosta 2012 ja opiskellut taidelähtöisiä menetelmiä Diakonia-ammattikorkeakoulussa. Hän on vetänyt taidetyöpajoja erilaisten asiakasryhmien kanssa, Vailla vakinaista asuntoa ry:n kävijöiden kanssa vuodesta 2011.

Lisätietoja ja lehdistökuvia: 
Petronella Grönroos, näyttelykoordinaattori, +358 9 612 3344, petronella.gronroos@hippolyte.fi

 

Arto Timonen

 

ARTO TIMONEN & HENNA PAASONEN: GATAN

9.11.-2.12.2012

FOTOGALLERI HIPPOLYTE
Georgsgatan 8–10 (innergård), 00120 Helsingfors
+358 9 612 33 44, www.hippolyte.fi
Öppet: tis–fre 12–17, lör–sön 12–16

Utställningen Gatan vid Fotogalleri Hippolyte presenterar Arto Timonens fotografier av hemlösa samt verk som har sitt ursprung i workshops som hållits av Henna Paasonen. Timonens fotografier tar vara på de hemlösas vardag och har fotograferats i Helsingfors åren 2011–2012. Henna Paasonens workshops har genomförts i samarbete med de hemlösas förening Vailla vakinaista asuntoa ry. I workshopparna har Paasonen tillämpat narrativa identitetskoncept och strävar att ge de hemlösa en möjlighet att berätta sina egna berättelser.

Under utställningen säljs den nyligen utgivna boken med de hemlösas berättelser: Ulla Pyyvaara – Arto Timonen: Katu – asunnottomat kertovat (Into, Helsinki, 2012).

Fotografen Arto Timonen utexaminerades från Konstakademin i Åbo år 2008 i fotografi. Han har fotograferat hemlösa sedan det tidiga 2000-talet. Timonens serie Stadsindianer har ställs ut i Helsingfors och Åbo. Han var en av de två som höll i workshoppen för hemlösa ”Tystnaden är bruten”, som gjordes till en utställning på Kiasma år 2010.

Henna Paasonen utexaminerades i religionsvetenskap från Helsingfors universitet år 2012 och har studerat konstmetodologi vid Diakonia-ammattikorkeakoulu (Yrkeshögskolan Diakonia). Hon har lett konstworkshops med olika kundgrupper, och sedan år 2011 med besökare vid de hemlösas förening Vailla vakinaista asuntoa ry.

För mera information och pressbilder:
Petronella Grönroos, utställningskordinator / Fotogalleri Hippolyte, +358 9 612 33 44, petronella.gronroos@hippolyte.fi