Yujie Zhou QWERTY 29.9.–22.10.2023

Valokuvagalleria Hippolyte

Kiinalainen kirjoitus perustuu aakkosten sijasta kirjoitusmerkkeihin. Jotta kiinaa voitaisiin kirjoittaa QWERTY-näppäimistöllä, kehitettiin aikoinaan mandariinikiinan ääntämykseen perustuva järjestelmä, joka tunnetaan nimellä pinyin. Taiteilija Yujie Zhoulle kieli on kulttuurinen linssi, jonka kautta voidaan havaita ja antaa merkityksiä. Samalla kieli kuitenkin väistämättä heijastelee kulloisiakin valtasuhteita. Vaikka kirjainyhdistelmä QWERTY ei sinänsä merkitse mitään, se kuvastaa länsimaiden ylivaltaa ja autoritaarisia valtarakenteita.

Zhoun taiteessa QWERTY toimii vertauskuvana kielen pirstaleisuudesta – kääntämisen jäljistä ja kääntämättömyyden paljastamista aukoista kielessä. Muurin murtamiseen Zhou käyttää välineenään sirpaleista kerrontaa, jossa lukukelvottomuus toimii protestina segmentointijärjestelmien ylivallalle.

Hippolyten QWERTY-näyttelyssä Zhou nivoo yhteen tutkimuksensa kielen, vallan ja vastarinnan välisistä suhteista. Näyttelyyn liittyy läheisesti kaksi varjoa – yksi valokuvassa, toinen videoteoksessa – jotka ilmentävät suoraan Zhoun kehoon ja muistiin piirtynyttä kurinalaisuutta. Valokuvaa merkitsevä kiinan sana tarkoittaa “varjojen vangitsemista”, kun taas englannin sana photography on etymologisesti “valolla piirtämistä”. Varjoja vangitsemalla Zhou hakee kollektiivisesta kamppailusta kumpuavaa valoa, joka ilmentää hänen todellista olemustaan. Varjojen ohella näyttelyssä nähdään myös Zhoun jacquard-tekniikalla kutomia tekstiiliteoksia, jotka kuvastavat sekä hänen tapaansa kirjoittaa luomalla taidetta ja hänen pyrkimystään uhmata perinteisiä kollektiivisia ideologioita. Taideteoksen olemassaolo on sekä todiste että symboli jaetuista kokemuksista.

QWERTY-näyttelyn teokset ovat osa itsereflektiivistä sarjaa nimeltä Panoptic Segmentation. Sarja tarkastelee kriittisesti kollektiivisten tarinoiden suhdetta yksilölliseen protestiin, joka on muodoltaan hajanaista, nimetöntä ja hiljaista.

Yujie Zhou (s. 1997, Kiina) on Helsingissä toimiva kuvataiteilija. Performatiivisissa ja kieltä purkavissa teoksissaan Zhou tarkastelee historiallisia narratiiveja ja valtarakenteita sekä asettaa kollektiivisen yksilöllisyyden uuteen valoon. Zhou valmistui valokuvataiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2023. Hänen teoksiaan on nähty muun muassa Suomen Valokuvataiteen museossa ja Valokuvakeskus Perissä sekä kansainvälisesti BFoto-festivaaleilla Espanjassa ja alpha nova & galerie futurassa Saksassa osana Berlin Art Week 2023 -tapahtumaa. Zhou osallistuu Koneen Säätiön ylläpitämään Saaren kartanon residenssiin keväällä 2024.

https://yujiezhou.xyz/


Näyttelyä on tukenut Finnfoto.

 

Yujie Zhou
QWERTY
29.9.–22.10.2023
Valokuvagalleria Hippolyte

Kuva: Yujie Zhou, 1989 in Translation, 2022