Zagros Manuchar Medya 9.8.–1.9.2024

Hippolyte Studio

Zagros Manucharin näyttely Medya Hippolyte Studiossa on muotokuva syyrialaistaustaisesta kurdinaisesta. Näyttelyssä nähdään ensi kertaa taiteilijan uusi kokeellinen videoteos. Manuchar hyödyntää lyhytelokuvassaan Medyan oikeita päiväkirjoja, nuoruuden runoja ja valokuvia luoden dokumentaarisen kerrontatavan. Teos vie katsojan Medyan lapsuuteen ja kuvaa leikkejä, muistoja, kadonneita ystäviä, koulunkäyntiä ja naapurin lapsia. Se on tarina lapsuudesta, unelmista ja haaveista sodan ja vainojen keskellä.

Medya jatkaa Helsingin Taidehallin Nuoret 2023 -näyttelyssä esitetyn Omenan tuoksu -elokuvan tematiikkaa. Teoksessa Manuchar käsittelee vuoden 1988 Halabjan kaupungin kurdikylän joukkomurhaa ja 17-vuotiaan kurditytön Amiran kohtaloa, joka kärsi siviiliuhrina kaasuiskuista kehittyneistä hengitysvaikeuksista. Sota, traumat ja terveysongelmat säilyvät näissä ihmisissä pitkään, ja sotaa paenneiden on usein tehtävä mittava työ tunteakseen olonsa turvalliseksi ja päästäkseen kehonsa kanssa harmoniaan. Manuchar on käsitellyt kurdipakolaisten kokemuksia myös Malvassa Määränpää-näyttelyssä olevassa teoksessa Kuiskauksia. Teoksessa kuvataan kolmea sotapakolaista ja heidän kokemuksiaan ja muistojaan valokuvien kautta. Pakolaisten on usein pakko hävittää perhevalokuvansa turvallisuussyistä paetessaan, ja harvat säilyneet kuvat ovat omistajilleen suunnattoman arvokkaita.

Taiteilija käsittelee teoksissaan väkivallan ja sodan lisäksi lasten ja naisten kokemuksia sodassa. Manuchar työskentelee tiiviisti kuvattaviensa kanssa ja käyttää teoksissaan heidän muistojaan, nuoruutensa runoja, säveltämiään lauluja, perhealbumeita ja valokuvia. Hänelle on tärkeää, ettei kuvattava ole teoksissa vain kohde, pakolainen, jonka traumoja esitellään vaan itsenäinen toimija ja selviytyjä, joka saa osallistua itse muotokuvansa rakentamiseen. Medyan kanssa Manuchar keskusteli yli vuoden ennen kuvauksia  löytääkseen läheisen ja kunnioittavan kuvaustavan. Työ on taiteilijalle henkilökohtainen, sillä hän saapui Suomeen neljävuotiaana YK:n sotapakolaisena ja syntynyt Irakin Kurdistanissa.


Zagros Manuchar
 (s. 1990, Sulaimaniyya, Irak) on elokuvantekijä ja taiteilija, joka on käsitellyt elokuvallisissa teoksissaan sota-aiheita ja lasten ihmisoikeuksia. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta 2022. Manuchar on pitänyt yksityisnäyttelyitä ja osallistunut ryhmänäyttelyihin Suomessa, mm. Nuoret 2023-näyttelyssä Taidehallissa ja Määränpää-näyttelyssä 2024 Malvassa . Hänen töitään on esitetty myös kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla, näyttelyissä ja kulttuuri-instituuteissa. Lisäksi hän on julkaissut kaksi lasten kuvakirjaa yhdessä kirjailija Leena Parkkisen kanssa Käpykolon väkeä; Syysvieras, 2023  ja Käpykolon väkeä; Yllätysten talvi, 2024.


Näyttelyä ja taiteilijan työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus (Taike), Oskar Öflunds Stiftelse ja Kuvasto / VISEK.

 

 

 

Zagros Manuchar
Medya
9.8.–1.9.2024
Hippolyte Studio

 

kuva: Zagros Manuchar, Medya, 2024