Kuka hakemuksista päättää?
Jäsentoimikunta koostuu valokuvataiteilijoiden liiton hallituksen kolmesta jäsenestä ja yhdestä kutsutusta asiantuntijavierasarvioijasta. Toimikunnan jäsenet valitaan vuosittain liiton hallituksen järjestäytymisessä, ja näin ollen toimikunta uusiutuu kahden vuoden välein kokonaan.
Miten ryhmä toimii käytännössä: jokainen jäsen lukee hakemukset huolellisesti ja tekee oman arvionsa hakijoista. Jäsentoimikunnan sihteeri kokoaa vastaukset. Näin arvioijat eivät näe toistensa arvioita. Arvioijilla on käytössään arviointia ohjaavat liiton strategia ja arvot, sekä arviointiohjeet. Ryhmä kokoontuu keskustelemaan hakemuksista ja päätökset tehdään enemmistön äänestyksen mukaan. Jääviystilanteessa arvioija ei osallistu äänestykseen.
Onko hakemuksessa pakko olla sekä portfolio, artist’s statement että cv?
Jotta hakijoita voidaan arvioida tasavertaisesti tulee hakemuksessa olla kaikki ilmoituksessa vaaditut asiat ja liitteet. Vaillinaisia hakemuksia ei voida arvioida eikä hakemuksia voi täydentää jälkikäteen. Jos koet hakemuksessasi olevan paranneltavaa niin kannattaa hakea uudestaan!
Kuka voi hakea jäseneksi?
Valokuvataiteilijoiden liitto on valokuvaa työskentelyvälineenään käyttävien ammattitaiteilijoiden etujärjestö. Esimerkiksi valtion Taiteen edistämiskeskus määrittelee taiteilijan näin:
”Ammattitaiteilijalla tarkoitetaan henkilöä, joka luo, esittää tai tulkitsee taidetta pää- tai sivutyönään. Ammattitaiteilijalla on jonkin taidealan koulutus tai muulla tavalla hankittu taiteenalan ammattitaito”.
Jos taidealan koulutus puuttuu, muun hakemuksen painoarvo nousee arviossa. Esitäthän hakemuksessasi taiteelliset ansiot riittävällä laajuudella.
Mikä on Artist’s statement?
Tässä apukysymyksiä, joita voit pohtia kirjoittaessasi artist’s statementia jotta lukija saa käsitystä toiminnastasi (hyödynnä sinulle sopivimmat, kaikkia näitä ei tarvitse käyttää):
- työskentelyni lähtökohtia ovat…
- olen kiinnostunut x teemoista..
- lähestyn näitä x keinoin, miten toimin?
- miten orientoidun taiteentekemiseen
- suhteeni valokuvaan…
- taiteessani pohdin…
- tavoittelen taiteellani…
- haluan luoda…
- työskentelyni inspiroituu…
- työni pohjaa…
- mistä kaikki lähti liikkeelle…
- työskentelyni avainsanoja…
Millainen on taiteilijan ansioluettelo?
- yleensä 1-2 sivuun (max 4) tiivistettynä juuri tämän hakemuksen kannalta olennaiset taiteelliset ansiot
- yksityis- ja yhteis/ryhmänäyttelyt on eroteltu selkeästi
- jurytetyt näyttelyt taiteelle erityisesti tarkoitetuissa tiloissa ovat selkeästi nähtävissä
- alan koulutus tulee esiin
Millainen portfolion tulee olla?
Taiteilijan portfolio on tyypillisesti 5–15 sivua sisältäen esimerkkejä teoksista sekä mahdollisesti näyttelyistä tai julkaisuista. Mikäli olet toteuttanut teoksen osana työryhmää, kuvaa selkeästi oma osuutesi teoksen toteuttamisessa. Jos lisäät linkkejä videoteoksiin, katsothan että linkit toimivat. Valokuvataiteilijoiden liiton jäseneksi hakevalta arvioidaan erityisesti taiteellista työtä valokuvataiteen parissa.
Teostiedot: Liitteiden ja linkkien yhteydessä pyydetään lyhyt kuvaus teoksesta, kirjoita tiedot selkeästi mainiten teoksen nimi, tekniikka, vuosi, koko / kesto. Voit myös kuvailla teostasi lyhyesti (aihe, sisältö, tausta, käsittelytapa, missä ollut esillä).
Miksi en saa hakemuksestani palautetta?
Jäsenhakuryhmällä ei valitettavasti ole resursseja yksittäisten palautteiden antamiseen. Kannustamme lähestymään kollegoita tai toisia taiteentekekijöitä ja pyytämään heiltä kommentointia, jotta saat ulkopuolisen näkökulman ja voit kehittää hakemustasi.
Olen ollut kokelasjäsenenä muutamia vuosia ja hain varsinaiseksi jäseneksi mutta hakemustani ei hyväksytty, miksi näin tapahtui?
Liiton linjauksen mukaan kokelasjäsen voi hakea varsinaiseksi jäseneksi max viiden vuoden kokelasjäsenyyden jälkeen. Varsinaiseksi jäseneksi hyväksyminen edellyttää että kokelasjäsen tuo hakemuksessaan esiin oman taiteellisen toimintansa kehittymisen tältä ajalta.