6.–29.9.2013, Kanerva Cederström & Riikka Tanner: TRANS-AMERIKA

Se nedan för svenska

still keltainen vuori

Kanerva Cederström & Riikka Tanner, TRANS-AMERIKA, Still-kuva

 

HIPPOLYTE STUDIO
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), 00120 Helsinki, +358 9 612 33 44, www.hippolyte.fi
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16

6.–29.9.2013
Kanerva Cederström & Riikka Tanner
TRANS-AMERIKA
Kamarielokuva


Keskustelutilaisuus “Elokuvan aika ja paikka” keskiviikkona 11.9. klo 17
Keskustelijoina Kanerva Cederström, Kari Yli-Annala ja Jaakko Ruuska.


”Minä lähden Amerikkaan, sinne lähtee kaikki…”

Vuonna 1998 Kanerva Cederström ohjasi elokuvan TRANS-SIBERIA, joka kuvattiin junassa matkalla Moskovasta Vladivostokiin, Tyynen meren rannalle. Se oli matka läpi Siperian maiseman ja muistin, ja matkalla olivat silloin oppaina kahden ihmisen vankileireillä ja –junissa kirjoittamat kirjeet ja muistiinpanot.

Kymmenen vuotta myöhemmin Cederström lähti yhdessä Riikka Tannerin kanssa junamatkalle toisen mantereen halki läpi Amerikan Yhdysvaltojen, mielissään samat arvoitukset: Miten välittää ajan ja paikan kokemus, mitä on manner, mitä ovat sen historia ja luonto, sen kansat ja kaupungit? Muuttuuko manner vain silmänräpäyksen ajaksi saareksi valtamerten välissä?

Junamatka on tuhansien kilometrien kamera-ajo. Junan ikkunat yössä ovat kuin filminauhan ruutuja. Yöt ja päivät, sisäinen ja ulkoinen tila, etäisyys, pysähtyneisyys ja vauhti ovat junaelokuvan aineksia. Mitä näemme ja muistamme?

TRANS-AMERIKA -elokuva on kuvattu loppukesästä 2009 Brooklynin rannalla ja Manhattanin saarella, junassa New Yorkista San Franciscoon ja Ocean Beachilla San Franciscossa. Äänimatka on luotu arkistoihin unohdetuista mantereen äänistä ja musiikista, sekä Riikka Tannerin muistiinmerkinnöistä.

Teos koostuu 40 minuutin elokuvasta, valokuvasta, ääniraidasta ja tekstiteoksesta. Katsoja voi ”astua” junaan milloin haluaa.

Suunnittelu ja käsikirjoitus: Kanerva Cederström & Riikka Tanner
Kuvaus: Kanerva Cederström, dv-kuvaus: Riikka Tanner
Äänitys: Riikka Tanner
Äänileikkaus: Kanerva Cederström
Muistiinmerkinnät: Riikka Tanner
Laulu: Monna Kamu


Kanerva Cederström
(s. 1949) on helsinkiläinen elokuvaohjaaja, joka on urallaan ohjannut jo yli 20 dokumentti- ja essee-elokuvaa. Hänen tuotannolleen leimallisia ovat ajan kulumisen, sen kokemisen ja muistin teemat sekä läheinen suhde kirjallisuuteen ja kuvataiteeseen. Cederström on työskennellyt Taideteollisessa Korkeakoulussa dokumenttielokuvan professorina vuosina 2003-2010. Vuonna 2001 hän vastaanotti elokuvataiteen valtionpalkinnon.

Riikka Tanner (s. 1949) on Helsingissä asuva ja työskentelevä toimittaja, tietokirjailija ja elokuvantekijä. Häneltä kirjalliseen tuotantoonsa lukeutuvat teokset Linda kulkee keskellä tietä (2005) ja Käheä-ääninen tyttö (2009).

Cederströmin ja Tannerin yhteistyö sai alkunsa jo 1980-luvulla, jolloin he käsikirjoittivat ja ohjasivat yhdessä dokumenttielokuvan Paikan henki (1986). Yhteisiin ohjauksiin lukeutuvat myös muun muassa elokuva Työttömän pöytäkirja (1994) sekä Tove Janssonin kaitafilmimateriaaleihin pohjautuvat dokumentit Haru – yksinäisten saari (1998) sekä Tove ja Tooti Euroopassa (2004).

 

still sleeping car

Kanerva Cederström & Riikka Tanner, TRANS-AMERIKA, Still-kuva

 

HIPPOLYTE STUDIO
Georgsgatan 8–10 (innergård), 00120 Helsingfors, +358 9 612 33 44, www.hippolyte.fi
Öppet: tis–fre 12–17, lör–sön 12–16

6.–29.9.2013
Kanerva Cederström & Riikka Tanner
TRANS-AMERIKA
Kammarfilm


Diskussionstillfälle ”Tid och plats i film”, onsdag 11.9 kl. 17
Deltagare: Kanerva Cederström, Kari Yli-Annala och Jaakko Ruuska. Samtalet är på finska.


”Jag åker till Amerika, alla åker dit…”

År 1998 regisserade Kanerva Cederström filmen TRANS–SIBERIA, som filmades på ett tåg under en resa från Moskva till Vladivostok nära Stilla havets kust. Det var en resa genom Sibiriens landskap och minnen, som gjordes med stöd av brev och anteckningar skrivna av två personer från Sibiriska fångläger och konvojer.

Tio år senare åkte Cederström tillsammans med Riikka Tanner på en tågresa över en annan kontinent, genom Förenta Staterna, med samma gåta i tankarna: Hur förmedlas upplevelsen av tid och plats? Hur definieras en kontinent, hurdana är dess historia och natur, dess folk och städer? Blir kontinenten för ett ögonblick till en ö mellan oceanerna?

En tågresa är som en kamera på en tusentals kilometer lång räls. Tågfönster i natten är som rutorna på en filmspole. Nätter och dagar, interiörer och exteriörer, avstånd, stillastående och fart är tåg–filmens ingredienser. Vad ser vi och vad minns vi?

TRANS–AMERIKA filmades under slutet av sommaren 2009 på en strand i Brooklyn, på Manhattan, på ett tåg från New York till San Francisco och på Ocean Beach i San Francisco. Ljudresan har skapats av ljud från kontinenten, bortglömd musik ur arkiv och även Riikka Tanners anteckningar.

Installationen består av en 40 minuters film, ett foto och ett ljudspår. Betraktaren kan ”stiga på” tåget närhelst han eller hon vill.

Planering och manus: Kanerva Cederström, Riikka Tanner
Foto: Kanerva Cederström, DV–foto Riikka Tanner
Ljud: Riikka Tanner
Ljudredigering: Kanerva Cederström
Anteckningar: Riikka Tanner
Sång: Monna Kamu

 

Kanerva Cederström (f. 1949) är en filmregissör från Helsingfors, vars karriär består av mer än 20 dokumentärer och filmessäer. Karakteristiskt för hennes verk är teman kring tidens gång, upplevelsen av tid och minnen, samt en nära relation till litteraturen och bildkonsten. Cederström har arbetat som professor i dokumentärfilm vid Konstindustriella högskolan åren 2003–2010. År 2001 mottog hon statspriset för filmkonst.

Riikka Tanner (f. 1949) är en journalist, fackskribent och filmskapare som bor och arbetar i Helsingfors. Hennes litterära produktion inkluderar böckerna Linda kulkee keskellä tietä (2005) och Käheä-ääninen tyttö (2009).

Cederströms och Tanners samarbete började redan på 1980–talet, då de tillsammans skrev manus för och regisserade dokumentärfilmen Genius Loci (1986). Till deras gemensamma produktioner hör också filmen Työttömän pöytäkirja (1994) och dokumentärerna Haru – yksinäisten saari (1998) och Tove ja Tooti Euroopassa (2004), som är baserade på Tove Janssons material på smalfilm.