6–29.9.2013, Kanerva Cederström & Riikka Tanner: TRANS-AMERIKA

 

still keltainen vuori
Kanerva Cederström & Riikka Tanner, TRANS-AMERIKA, Stillbild

 

HIPPOLYTE STUDIO
Georgsgatan 8–10 (innergård), 00120 Helsingfors, +358 9 612 33 44, www.hippolyte.fi
Öppet: tis–fre 12–17, lör–sön 12–16

6.–29.9.2013
Kanerva Cederström & Riikka Tanner
TRANS-AMERIKA
Kammarfilm


Diskussionstillfälle ”Tid och plats i film”, onsdag 11.9 kl. 17
Deltagare: Kanerva Cederström, Kari Yli-Annala och Jaakko Ruuska. Samtalet är på finska.


”Jag åker till Amerika, alla åker dit…”

År 1998 regisserade Kanerva Cederström filmen TRANS–SIBERIA, som filmades på ett tåg under en resa från Moskva till Vladivostok nära Stilla havets kust. Det var en resa genom Sibiriens landskap och minnen, som gjordes med stöd av brev och anteckningar skrivna av två personer från Sibiriska fångläger och konvojer.

Tio år senare åkte Cederström tillsammans med Riikka Tanner på en tågresa över en annan kontinent, genom Förenta Staterna, med samma gåta i tankarna: Hur förmedlas upplevelsen av tid och plats? Hur definieras en kontinent, hurdana är dess historia och natur, dess folk och städer? Blir kontinenten för ett ögonblick till en ö mellan oceanerna?

En tågresa är som en kamera på en tusentals kilometer lång räls. Tågfönster i natten är som rutorna på en filmspole. Nätter och dagar, interiörer och exteriörer, avstånd, stillastående och fart är tåg–filmens ingredienser. Vad ser vi och vad minns vi?

TRANS–AMERIKA filmades under slutet av sommaren 2009 på en strand i Brooklyn, på Manhattan, på ett tåg från New York till San Francisco och på Ocean Beach i San Francisco. Ljudresan har skapats av ljud från kontinenten, bortglömd musik ur arkiv och även Riikka Tanners anteckningar.

Installationen består av en 40 minuters film, ett foto och ett ljudspår. Betraktaren kan ”stiga på” tåget närhelst han eller hon vill.

Planering och manus: Kanerva Cederström, Riikka Tanner
Foto: Kanerva Cederström, DV–foto Riikka Tanner
Ljud: Riikka Tanner
Ljudredigering: Kanerva Cederström
Anteckningar: Riikka Tanner
Sång: Monna Kamu

 

Kanerva Cederström (f. 1949) är en filmregissör från Helsingfors, vars karriär består av mer än 20 dokumentärer och filmessäer. Karakteristiskt för hennes verk är teman kring tidens gång, upplevelsen av tid och minnen, samt en nära relation till litteraturen och bildkonsten. Cederström har arbetat som professor i dokumentärfilm vid Konstindustriella högskolan åren 2003–2010. År 2001 mottog hon statspriset för filmkonst.

Riikka Tanner (f. 1949) är en journalist, fackskribent och filmskapare som bor och arbetar i Helsingfors. Hennes litterära produktion inkluderar böckerna Linda kulkee keskellä tietä (2005) och Käheä-ääninen tyttö (2009).

Cederströms och Tanners samarbete började redan på 1980–talet, då de tillsammans skrev manus för och regisserade dokumentärfilmen Genius Loci (1986). Till deras gemensamma produktioner hör också filmen Työttömän pöytäkirja (1994) och dokumentärerna Haru – yksinäisten saari (1998) och Tove ja Tooti Euroopassa (2004), som är baserade på Tove Janssons material på smalfilm.

 

still sleeping car
Kanerva Cederström & Riikka Tanner, TRANS-AMERIKA, Stillbild